20121130

Kerajaan beri komputer percuma, rakyat kena bayar RM302 untuk internet pula !


Dituntut bayar RM302.05 walau tak guna internet
30 Nov 2012

TEMERLOH: “Harapkan apabila dapat netbook daripada kerajaan dapatlah membantu pelajaran anak, tetapi rupa-rupanya langsung tidak boleh digunakan kerana ketiadaan internet.

“Sudahlah begitu, kini sampai pula surat saman minta dijelaskan walhal netbook itu tidak pernah digunakan,” demikian keluh seorang pesara kerajaan ketika mengadu di pejabat PAS Pahang di sini hari ini.

Rameli Kassim, 57, berkata pada April tahun lalu anaknya Raida Syahiza menerima netbook percuma melalui Sekolah Menengah Dato Bahaman Lanchang, tetapi tidak boleh digunakan kerana kawasan internet percuma hanya berada 60 kilometer dari rumahnya di Taman Bunga Raya.

Menurutnya, kira-kira sebulan selepas anaknya menerima netbook, telah sampai bil menuntut bayaran caj internet sebanyak RM25 (sebulan) sedangkan ia tidak pernah digunakan.

“Saya kemudian pergi ke pejabat TM di Mentakab mengadu hal berkenaan dan minta ditamatkan perkhidmatan kerana tidak pernah sekalipun menggunakan internet,” jelasnya.

Tambahnya, bil tuntutan tetap sampai setiap bulan sehinggalah beliau menerima notis tuntutan daripada peguam TM yang meminta dijelaskan tunggakan sebanyak RM302.05 dalam masa tujuh hari.

Bapa kepada lima orang anak itu berkata, yang beliau kesalkan ialah tidak ada pihak sekolah ataupun TM sendiri yang menerangkan kepadanya tentang pakej atau syarat tertentu semasa menerima netbook itu dulu.
Tegasnya lagi, beliau sudah mengadu kepada unit aduan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) tetapi tiada sebarang respons.

“Apa yang saya harapkan ialah keadilan kepada saya. Wang RM300 itu mungkin dianggap kecil oleh sesetengah orang, tetapi dalam keadaan kos hidup yang melambung tinggi ini tentulah tidak patut untuk saya bayar apa yang saya tidak pernah guna,” tegasnya.

Hari Terbuka Pasti Al Ain, Pedas, Rembau 22 Dis 2012


HARI TERBUKA DAN PENDAFTARAN PASTI AL AIN
Tarikh : 22 Dis 2012, Sabtu
Masa : 9 pg - 1 ptg
Tempat : Pasti Al Ain, Taman Pedas Perdana, Rembau

Terbuka kepada umum

Antara aktiviti menarik :
- Pra pendaftaran pelajar Pasti berumur 4, 5 dan 6 tahun
- Khidmat kesihatan percuma untuk orang dewasa
- Pertandingan mewarna kanak-kanak
- Penerangan percuma mengaji teknik Al Baghdadi

Untuk maklumat lanjut sila hubungi Puan Wani 013-3851202 , Sdr Hakki 013-3840022 , Cikgu Ika 017-3113273

Sumbangan untuk Tabung Kebajikan Pasti Al Ain boleh disalurkan ke akaun CIMB 12180068287526

Jom Kita Bantu Pelajar Yang Perlukan Bantuan Kembali ke Sekolah


Saban tahun kos sara hidup makin meningkat. Mereka di kawasan bandar dan pinggir bandar yang berpendapatan RM 1,500 ke bawah amat tertekan setiap hujung tahun untuk persiapan anak-anak mereka kembali ke sekolah pada tahun hadapan.

Sehubungan dengan itu untuk meringankan sedikit beban yang ditanggung Dewan Muslimat PAS Kawasan Rembau mengambil inisiatif untuk mengumpul dana untuk disalurkan terus kepada keluarga yang memerlukan ini.

Kepada mereka yang ingin menyumbang sila hubungi Puan Norwani 013-3851202 atau Puan Fauziah 013-7779328.

Sumbangan boleh juga dimasukkan terus ke akaun Bank Islam (BIMB) atas nama : Dewan Muslimat Rembau , No Akaun : 05-012-01-006165-3

Semoga dengan sedikit sumbangan dari kita semua akan memberi sinar harapan kepada pelajar-pelajar ini.

Awas, geng samun kembali aktif di Senawang


Maklumat yang diterima geng samun siang hari kembali aktif di Senawang. Sasarannya ialah suri rumah. Suri rumah di Taman Cempaka dan Taman Kiambang Indah telah menjadi mangsa setakat ini.

Modus operandi mereka ialah 5 ke 8 orang lelaki Melayu menunggang motosikal Kips berwarna hijau dan biru akan bertanyakan alamat rumah dan sebagainya kepada suri rumah tersebut dan kemudian terus menyamun.

20121129

Pendaftaran Pelajar Tingkatan 1 Maahad Tahfiz Seremban kini dibuka


Maahad Tahfiz As-Sa'idiyyah (MTAS)
Taman Rashidah Utama, Jalan Senawang-Paroi
Seremban
Tel : 06-6771232

Maklumat lanjut di http://www.saidiyyah.com

Dengan yuran bulanan/tahunan yang amat berpatutan.

Kurikulum MTAS adalah bersepadu antara KBSM, Diniyyah (agama) dan Al-Quran.

Kurikulum Menengah Rendah (Tingkatan 1 - 3) PMR
Mata Pelajaran KBSM
1. Bahasa Melayu
2. Bahasa Arab Komunikasi
3. Bahasa Inggeris
4. Matematik
5. Sains
6. Sejarah
7. Geografi
8. Kemahiran Hidup
9. Pendidikan Islam

Kurikulum Menengah (Tingkatan 4 - 5) SPM
Mata Pelajaran KBSM (SASTERA)
1. Bahasa Melayu
2. Bahasa Inggeris
3. Sejarah
4. Matematik
5. Sains
6. Bahasa Arab Tinggi
7. Pendidikan Al-Quran & As-Sunnah
8. Pendidikan Syariah Islam
9. Ekonomi Asas

Kurikulum Menengah (Tingkatan 4 - 5) SPM
Mata Pelajaran KBSM (SAINS)
1. Bahasa Melayu
2. Bahasa Inggeris
3. Sejarah
4. Matematik
5. Matematik Tambahan
6. Bahasa Arab Tinggi
7. Pendidikan Al-Quran & As-Sunnah
8. Pendidikan Syariah Islam
9. Fizik
10. Kimia

Kurikulum Al-Quran
Pengajian Al-Quran :
1. Tilawah Al-Quran
2. Hafazan Al-Quran
3. Penulisan Rasm Uthmani
Silibus Al-Quran :
Tingkatan 1 = Juzuk 1 - 6
Tingkatan 2 = Juzuk 7 - 12
Tingkatan 3 = Juzuk 13 - 18
Tingkatan 4 = Juzuk 19 - 24
Tingkatan 5 = Juzuk 25 - 30

20121128

Tanggung beban hutang pinjam bank beli saham Felda28 November 2012

N.Sembilan - Seorang peneroka Felda Pasoh 1, di sini bingung memikirkan nasibnya sekeluarga yang terpaksa menanggung beban hutang sebanyak RM3,600 di sebuah bank tempatan.

Difahamkan perkara itu diketahui selepas peneroka terbabit menerima surat pengesahan dari sebuah bank tempatan menyatakan arwah ibunya membuat pinjaman untuk membeli saham Felda Global Ventures.

Zulkeflee Nasir, 35, berkata, arwah ibunya, Salbiah Mannan, 67, meninggal dunia pada 23 Julai 2012, manakala surat pengesahan itu diterima pada 4 Jun 2012.

Menurutnya, dia pelik bagaimana arwah ibunya boleh bersetuju dan menandatangani borang untuk membeli saham sedangkan semasa hayatnya ibunya terlantar sakit.

“Saya kemudian merujuk surat itu kepada pengurus Felda di sini dan beliau mengaku menandatangani borang pembelian saham itu bagi pihak ibu saya.

“Apabila saya bertanya mengapa berbuat demikian, dia menjawab untuk kesenangan saya. Tapi bagi saya semua ini akan menyusahkan saya kerana saya memang tidak berminat untuk membeli saham itu,” katanya kepada Sinar Harian.

Sejurus mendengar penjelasan pengurus terbabit, Zulkeflee membuat satu laporan di Balai Polis Simpang Pertang pada 4 Julai 2012.

Zulkeflee berkata, perkara itu diadukan kepada pihak atasan Felda tetapi sehingga kini tiada tindakan diambil dan pengurus berkenaan masih bertugas seperti biasa.

“Mana boleh kita menandatangani borang bagi pihak orang lain? Bagaimana beliau boleh berbuat demikian sedangkan tiada persetujuan saya mahupun arwah ibu?," katanya.

Menurutnya, sejak Februari 2010, dia sudah mengambil alih tanah milik ibunya bersama seorang kakaknya, Rohaya Nasir, 37.

Katanya, sebelum menguruskan tanah sendiri, dia hanya menerima wang sara hidup daripada Felda sebanyak RM1,500 sebulan.

“Setelah keluar dari Felda, saya mendapat pendapatan sekitar RM7,000 hingga RM8,000 sebulan.

“Justeru itu, tidak timbul minat untuk membeli saham atau menyertai saham dan saya kesal apabila perkara ini berlaku,” katanya.

20121127

Para wanita di Rembau di serang panggilan lucah


Beberapa wanita di Rembau telah menerima panggilan lucah dari individu yang tidak dikenali. Yang menghairankan bagaimana individu tersebut boleh mendapat data nombor telefon wanita-wanita yang berada di Rembau. Kita doakan agar pihak polis dapat segera menangkap penjenayah tersebut sebelum kejadian yang lebih buruk berlaku.

Several women in Rembau receive erotic messages
27 Nov 2012

Several women in Rembau, Negri Sembilan, have reportedly received erotic messages via SMS, China Press reported.

The women began receiving the messages last Thursday and when they called the number, there was no answer.

However, they continued to receive calls from different phone numbers.

One of the victims, who managed to get through to the caller, asked him who he was. He replied by saying that he had had sex with her.

She immediately hung up.

The victims, who have lodged a police report, said they did not know how the man got their phone numbers.

20121125

Muslim Care kumpul dana baiki masjid runtuh di Gaza


Harian Metro 24 Nov 2012 - Pertubuhan Penyayang Islam Malaysia (Muslim Care) tampil antara pertubuhan bukan kerajaan (NGO) pertama yang kini giat mengumpul dana bagi membina semula beberapa masjid yang runtuh di Semenanjung Gaza akibat serangan roket tentera Zionis.

Muslim Care kini giat mengumpul dana termasuk sumbangan daripada pelajar Malaysia yang menuntut di United Kingdom.

Timbalan Presidennya, Zulkefli Mohd Nani berkata, dua ahli Muslim Care iaitu Bendahari Agungnya, Zulkifli Wahijan dan Exco Muslim Care, Riduan Mohamad Nor bertolak ke United Kingdom dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pagi semalam, untuk bertemu pelajar Malaysia di sana.

Menurutnya, rancangan mengutip dana bagi membina masjid di Tebing Gaza itu sudah dirancang sebelum perang meletus 20 November lalu namun ia akan diperhebatkan berikutan beberapa masjid di bandar Gaza dilaporkan musnah.

“Setakat ini, RM100,000 berjaya dikumpul dan kami menjangka mampu memperoleh RM1 juta pada penghujung tahun ini bagi tujuan membina atau membaik pulih masjid di sana,” katanya.

Menurutnya, misi itu mendapat kerjasama NGO dan kerajaan Mesir untuk memasuki Semenanjung Gaza melalui sempadan Rafah.

Zulkefli berkata, orang ramai masih boleh menyumbangkan wang ke akaun Muslim Care di atas nama Viva Palestin menerusi nombor akuan Maybank, 564490211159 atau ke Akaun RHB (Muslim Care) 26212000004747.

Dua Isu Utama Rakyat di N.Sembilan Menjelang PRU


Dua isu besar yang melibatkan kepentingan rakyat di Negeri Sembilan menjelang Pilihanraya Umum ke 13 ialah ;

1. Tender bangunan Hospital Rembau masih belum dikeluarkan sehingga kini, sedangkan upacara perletakan batu asas telah disempurnakan pada bulan Mac 2008 oleh Menteri Besar Negeri Sembilan Datuk Seri Mohamad Hasan. Ulasan penuh isu ini di http://mohdtaufek.blogspot.com/2012/11/tender-bangunan-hospital-rembau-masih.html

2. Pembinaan jalan baru Pasir Panjang ke Linggi sepanjang 22.5 km yang dibina sejak tahun 2005 yang masih belum siap sehingga kini. Kos asal projek RM118 juta, kemudian ditambah lagi RM118 juta pada kontraktor yang sama pada tahun 2008, ditambah lagi RM47.5 juta juga pada kontraktor yang sama, dimana salah seorang Ahli Lembaga Pengarah syarikat yang dianugerahkan membina jalan ini ialah Dato Napsiah Omar, bekas Menteri Kabinet serta bekas pimpinan tertinggi Umno dan Wanita Umno. Ulasan penuh isu ini dengan fakta di http://mohdtaufek.blogspot.com/2012/11/jalan-pasir-panjang-ke-linggi-rm300.html

20121124

Pendaftaran Pelajar PASTI 2013


PENDAFTARAN KINI DIBUKA
PASTI Al Amal, Taman Marida, Senawang
Untuk pelajar berumur 4, 5 dan 6 tahun

Untuk pertanyaan atau pendaftaran sila hubungi :019-6692431 Cikgu Zaharah
019-9103431 Encik Nazri

Kurikulum Bersepadu untuk pelajar berumur 4, 5 dan 6 tahun

Pembelajaran Pengukuhan 5M – Membaca, Menulis, Mengira, Menghafaz, Mengamal

Membentuk Sahsiah Murid Berperibadi Mulia

PASTI – MEMBENTUK PELAJAR CEMERLANG DUNIA DAN AKHIRAT

Facebook PASTI N.Sembilan http://www.facebook.com/pasti.sembilan
Blog PASTI N.Sembilan di http://pasti-n9.blogs

MALAM CINTA RASUL


Jangan tinggalkan anak dalam kereta walaupun sekejap.


Tahniah kepada pihak polis yang dapat menangkap penjenayah dalam tempoh yang singkat.

Suami isteri ditahan larikan kereta, 3 beradik
24 Nov 2012

SEREMBAN - Cubaan seorang bekas banduan melarikan kereta Proton Wira bersama seorang budak lelaki berusia tiga tahun tidak berhasil apabila lelaki itu ditangkap dalam sekatan polis di Jalan Labu di sini kelmarin.

Terdahulu, pada pukul 12.30 tengah hari, suspek yang baru dibebaskan daripada penjara kira-kira lima bulan lalu melarikan sebuah kereta yang ditinggalkan seorang wanita dalam keadaan enjin dihidupkan di depan sebuah pasar mini di Taman Desa Dahlia, Senawang di sini.

Di dalam kereta tersebut terdapat tiga beradik lelaki berusia 11 bulan, tiga tahun dan 12 tahun yang sedang menunggu ibu mereka membeli barangan di pasar mini itu.

Ibu kepada tiga beradik itu kemudian ternampak keretanya bersama anak-anaknya dilarikan seorang lelaki. Wanita itu yang panik terus menghubungi polis meminta bantuan.

Ketua Siasatan Jenayah negeri, Asisten Komisioner Hamdan Majid berkata, siasatan polis kemudian menemui dua beradik yang berusia 11 bulan dan 12 tahun ditinggalkan berhampiran pasar raya Giant tidak jauh dari tempat kejadian pada pukul 12.50 tengah hari.

20121123

Muslim Care rayu bantuan, Ust Ridhuan Md Noor ke Gaza22 Nov 2012 - Pasukan Bantuan Pertubuhan Penyayang Islam Malaysia (Muslim Care) akan ke Gaza pada 27 November ini bagi menghantar bantuan asas kepada rakyat Palestin yang menjadi mangsa serangan terbaru Israel.

Bagi tujuan itu, Muslim Care merayu rakyat Malaysia agar memberikan bantuan kewangan ke Tabung Bantuan Untuk Gaza yang dilancarkannya bagi meringankan beban rakyat Palestin ketika ini.

Timbalan Presiden Muslim Care Malaysia, Zulkefli Mohd Nani berkata, pihaknya mensasarkan kutipan sekurang-kurangnya RM100,000 untuk membeli keperluan makanan, khemah dan ubat-ubatan untuk rakyat Palestin.

"Pasukan bantuan akan menyerahkan bantuan kewangan kepada rakan NGO kita di Gaza dan keperluan asas akan dibeli di sana. Kalau bawa dari sini, lebih banyak kos diperlukan. Kita ingin salurkan bantuan segera buat masa ini," kata beliau pada sidang media di Masjid As-Syakirin KLCC hari ini.

Dua wakil Muslim Care dari Malaysia yang akan ke Gaza ialah bendaharinya, Zulkifli Wahijan dan exco, Ridhuan Md Noor manakala seorang lagi wakil Muslim Care di United Kingdom, Alias.

Mereka akan bergabung dengan beberapa NGO dari negara lain dan akan berada di Gaza selama tiga hari.

Orang ramai yang ingin menghulurkan bantuan boleh menyalurkan sumbangan ke Akaun Maybank Muslim Care (Viva Palestin) 5644 902 111 59 atau ke Akaun RHB (Muslim Care) 2621 2000 004747.

Zulkefli juga berkata, selain bantuan segera ini, Muslim Care turut mensasarkan kutipan RM1 juta bagi membantu rakyat Palestin menjelang awal tahun hadapan.

Tabung-tabung akan diedarkan ke seluruh masjid di Masjid bagi tujuan derma selain kutipan derma melalui siri jelajah yang sudah bermula Jumaat lalu.

"Kita akan cuba sedaya-upaya mencapai satu juta dan penyerahan mob cek akan diadakan di masjid ini pada malam sambutan tahun baru," katanya.

Turut bersama pada sidang media tersebut ialah Presiden Muslim Care, Mat Ariffin Ismail, setiausaha agung, Zakaria Abd Latif dan Ketua Imam Masjid As-Syakirin, Mohd Saiful Azhar, bekas anggota kumpulan rock XPDC, Zua yang akan menyanyikan lagu 'Gaza Menangis' sepanjang siri jelajah.

Dalam pada itu, setakat ini sekurang-kurangnya 120 terbunuh dan hampir 900 orang tercedera melalui lebih 1643 serangan roket yang dilancarkan oleh tentera darat dan laut.

Manakala sekurang-kurangnya 822 rumah musnah akibat serangan ini.

CERAMAH UMUM PAKATAN RAKYAT REMBAUAHAD 25 NOV 2012 - 9 MALAM
Di Bilik Gerakan UPU Pilin, Durian Daun (DUN Chembong)
Bersama :
YB Dr. Zulkifli Ahmad , Ahli Parlimen PAS Kuala Selangor
Hj. Mustaffa Kamil Ayub, AJK PKR Pusat
YB Cha Kee Chin, ADUN DAP Bukit Kepayang, Seremban
Dr. Rosli Yaakop, Timbalan Pesuruhjaya PAS N.Sembilan

20121122

PROGRAM MASIH ADA YANG SAYANG


SEMPENA MAAL HIJRAH 1434
Tarikh : 24 November 2012 ( Sabtu )
Masa : 2.00 – 4.00 petang
Tempat : Surau Haji Yunus, Pekan Air Mawang, Johol
Semua dijemput hadir menghidupkan sunnah meraikan anak-anak yatim

5 Tip Mudah Untuk Bantu Gaza5 tip tersebut diringkaskan menjadi formula berikut :  Doa + Kaji + Boikot + Didik + Infaq = Bantu Palestin

1) Doa
Memperbanyakkan doa memohon Allah memberi pertolongan kepada rakyat dan pejuang di Palestin termasuk juga Qunut Nazilah. Sekiranya tidak berkesempatan untuk Qunut Nazilah, luangkan masa untuk berdoa di waktu lapang

2) Kaji
Sentiasa mengkaji untuk mendapatkan maklumat berkaitan isu Palestin. Alert dengan berita-berita yang memaparkan laporan terkini isu Palestin. Mengkaji kitab-kitab yang menceritakan isu sebenar krisis Israel dan Palestin bukan sahaja dari sudut agama malah dari sudut kemanusiaan

3) Boikot
Berusaha memboikot barangan Israel dan sekutunya. Sekiranya tidak mampu boikot kesemuanya, boikot sekadar atas kemampuan. Kita sama sekali dilarang menghina orang Islam yang tidak bersama memboikot barangan Israel ( kerana sudah terbiasa menggunakan atau sukar untuk memboikot)

4) Didik
Mendidik anak-anak dan masyarakat supaya membenci segala bentuk kezaliman yang berlaku. Didik mereka supaya membenci kezaliman dan menyayangi keamanan. Bukan sekadar kezaliman Israel terhadap rakyat Palestin, tapi segala bentuk kezaliman yang berlaku.

5) Infaq
Sedia menginfaqkan wang bagi membantu rakyat Palestin dan juga para pejuang yang membantu Palestin. Hulurkan wang bagi membantu segala usaha mana-mana pihak yang membantu rakyat Palestin. Seperti tabung kemanusiaan Palestin atau memberi sumbangan menaja kos mencetak bahan-bahan penerangan isu Palestin.

Dapatkan 5 tip tersebut dalam bentuk poster di 

Nak bantu Gaza, turun Senawang 25 Nov 2012Sempena Ceramah Umum pada 25 Nov 2012 di Surau Taman Alamanda, Senawang, Aqsa Syarif sebuah pertubuhan sukarela yang banyak menjalankan misi bantuan kemanusiaan di Palestin akan membuka kaunter untuk Tabung Misi Bantuan Kecemasan di Gaza serta jualan barangan berkaitan Palestin.

Mereka yang ingin menyumbang sila bawa wang tunai atai cek dan berurusan terus dengan wakil Aqsa Syarif, atau hubungi Sdr Hasri 012-3364065

Dapatkan maklumat dan berita terkini di Gaza, Palestin dari laman web Aqsa Syarif di  http://aqsa2gaza3.blogspot.com  atau http://www.facebook.com/aqsa.syarif  

Sumbangan untuk membantu rakyat Palestiin boleh juga disalurkan ke akaun :  AQSA SYARIF BERHAD di Maybank Islamic 551575004299 atau Bank Islam 12092010034904.

SELAMAT MENYAMBUT, BERAMAL DAN MENYUMBANG PADA HARI ASYURA

AMALAN YANG DISUNATKAN PADA 10 MUHARRAM

Selain daripada melakukan puasa pada hari ‘Asyura’, orang Islam juga disunatkan menyenangkan dan menggembirakan hati kaum keluarga.

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah Radhiallahu ‘anhu, Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Barangsiapa yang melapangkan (menyenangkan) keluarganya pada hari ‘Asyura, Allah akan melapangkan rezekinya sepanjang tahun.”
- (Hadis riwayat al-Baihaqi)

CERAMAH SAMBUTAN HIJRAH DAN ASYURA
Tajuk : Pengukuhan Akidah Menerusi Penghayatan Sains dalam Al-Quran
Penceramah : Prof. Dr Mohd Arif Kasmo
Tarikh : 25 Nov 2012, AHAD
Masa : 7.20 mlm , selepas Maghrib
Tempat : Surau Taman Alamanda, Senawang

Rayuan Sumbangan Pondok Ar Raudhah, JempolKepada mereka yang ingin menyumbang untuk pembinaan Kompleks Pondok Ar Raudhah di Jempol , Negeri Sembilan yang merangkumi Surau, Pondok Pengajian Warga Emas serta Penempatan Anak Yatim sila salurkan ke akaun RHB Bank atas nama Pertubuhan Kebajikan Ar-Raudhah Jempol Negeri Sembilan bernombor 25506500005318.

Sumbangan juga boleh disalurkan ke akaun MAYBANK bernombor 555032518240

Untuk maklumat lanjut sila layari http://perkebar.blogspot.com

Sebarang pertanyaan sila hubungi:
Tn. Hj. Md Nasir (013-6227671)
En. Fisal (019-5119336)
En. Hakimi (013-3957924)
En. Ismail (013-6401119)

IBU BAPA SOLEH ANAK CEMERLANG


20121121

Jom beramal dengan mendermakan sampahSEMARAK KITAR SEMULA MENJEJAKI SUNNAH NABI

Adalah dimaklumkan Surau serta KAFA Taman Alamanda dengan kerjasama kumpulan kompang remaja Alamanda akan mengadakan Program Kitar Semula pada hari Sabtu 1 Dis 2012. 

Sehubungan dengan itu pihak kami mengharapkan agar tuan/puan dapat memberi sumbangan barangan kitar semula seperti surat khabar lama, besi buruk, komputer/skrin rosak, barang elektrik rosak, botol plastik, dan sebagainya.

Sila hantar serta susun barangan kitar semula tersebut di luar pejabar KAFA Taman Alamanda, Senawang bermula jam 7 pagi sehingga jam 11 pagi pada Sabtu 1 Dis 2012.

Surat khabar lama atau kertas perlulah diikat atau dimasukkan dalam kotak. Botol plastik hendaklah dimasukkan dalam karung besar dan sebagainya untuk memudahkan pengurusan penjualan.

Hasil jualan program ini akan disalurkan ke tabung membaik pulih kelas KAFA Alamanda serta aktiviti belia di taman ini.

Sumbangan juga boleh disalurkan melalui akaun: JAWATANKUASA SURAU TAMAN ALAMANDA di Bank Muamalat (Seremban), No Akaun : 05010001181713  atau KAFA TAMAN ALAMANDA , di Maybank (Senawang), No Akaun : 555126502286 atau boleh disalurkan melalui AJK Surau dan Taman Alamanda.

Kerjasama dari pihak tuan adalah amat diharapkan dan dihargai.

Untuk pertanyaan sila hubungi Rozmal 012-2267406, SU Setiausaha Surau dan Taman Alamanda

PENGENALAN PROGRAM KITAR SEMULA

Amalan kitar semula merujuk kepada perbuatan mengguna semula bahan buangan untuk lain-lain kegunaan.

Amalan yang ditonjolkan oleh junjungan kita Rasulullah SAW dalam mempraktikkan kitar semula sewajarnya dicontohi oleh kita pada hari ini. Dalam sebuah hadith telah diriwayatkan bahawa Rasulullah SAW pernah menjahit dan menampal kasut Baginda. Perbuatan berkenaan telah memanjangkan lagi jangka hayat baju dan kasut Baginda. Kisah ini memberi gambaran yang jelas kepada kita bahawa Rasulullah SAW sendiri mengoptimumkan penggunaan sesuatu barang dalam kehidupan Baginda.

Dalam hadith yang lain pula telah diriwayatkan bahawa sahabat Baginda, Saidina Abu Bakar pernah berpesan kepada keluarganya agar mengkafankan beliau dengan baju yang beliau miliki. Ini kerana, beliau berpendapat bahawa kain yang baharu boleh dimanfaatkan oleh orang yang masih hidup. Di sini memperlihatkan kepada kita bahawa sahabat Rasulullah SAW juga menunjukkan sikap yang sama dengan Rasulullah SAW iaitu mengoptimumkan penggunaan sesuatu barang.

Dari Ibnu Abbas, katanya : "Sahaya dari Maimunnad diberi hadiah seekor kambing yang kemudiannya kambing itu mati. Maka lewatlah Rasulullah s.a.w. lalu berkata : "Lebih baik kulitnya diambil dan disamak , sesudah itu dapatlah kamu pergunakan." Mereka berkata : "Kambing itu sudah menjadi bangkai". Bersabda Rasulullah s.a.w. : "Yang haram hanya memakannya." Hadis sahih riwayat Muslim


MATLAMAT DAN OBJEKTIF PROGRAM

Matlamat dan objektif program ialah untuk;
- Menanamkan semangat cinta kepada Nabi saw melalui progam kitar semula.
- Mengurangkan pencemaran alam sekitar. Apabila ramai dikalangan masyarakat yang mengamalkan amalan kitar semula , masalah pencemaran boleh diatasi dengan lebih efektif .
- Memupuk sikap berjimat cermat. Sikap berjimat cermat mamberikan banyak faedah kepada pengamalnya. Kita boleh menabung atau mengurangkan penggunaan sesuatu sumber.
- Menceriakan persekitaran alam sekitar . Melalui kaedah guna semula , kita boleh memanfaatkannya untuk menceriakan persekitaran kita . Mengurangkan penggunaan sumber . Melalui kitar semula kita boleh mengurangkan penggunaan sumber kerana kita boleh mengurangkan pembelian untuk sumber yang baru dengan menggunakan sumber yang sedia ada .
- Menambah dana untuk tabung bantuan melalui amalan jual beli untuk disalurkan ke tabung keperluan setempat.

SIMPOSIUM TAREQAT TASAWUF


FORUM MAAL HIJRAH


20121119

Ceramah Dr Arif Kasmo 25 Nov 2012 di SenawangCERAMAH SAMBUTAN HIJRAH DAN ASYURA
Tajuk : Pengukuhan Akidah Menerusi Penghayatan Sains dalam Al-Quran
Penceramah : Prof. Dr Mohd Arif Kasmo, Pusat Pengajian Umum, UKM, Bangi - BSc (Zoology), Sarjana (Pendidikan), PhD (Pendidikan Falsafah Sains)
Tarikh : 25 Nov 2012, AHAD
Masa : 7.20 mlm , selepas Maghrib
Tempat : Surau Taman Alamanda, Senawang

Sempena Sambutan Awal Muharram dan Hari Asyura

Semua dijemput hadir

PASAK adalah singkatan kepada ungkapan Pengukuhan Akidah Menerusi Penghayatan Sains dalam Al-Quran. Maklumat lanjut di http://pasakeedah.blogspot.com

Amalan Yang Disunatkan Pada 10 Muharram

Selain daripada melakukan puasa pada hari ‘Asyura’, orang Islam juga disunatkan menyenangkan dan menggembirakan hati kaum keluarga.

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah Radhiallahu ‘anhu, Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:
Maksudnya: “Barangsiapa yang melapangkan (menyenangkan) keluarganya pada hari ‘Asyura, Allah akan melapangkan rezekinya sepanjang tahun.” (Hadis riwayat al-Baihaqi)

Berpuasa serta menyenangkan hati keluarga, kaum kerabat, anak-anak yatim dan orang-orang miskin pada hari ‘Asyura’ ini adalah amalan yang tidak boleh dilepaskan
fadhilatnya begitu sahaja.

PROGRAM MINUM PETANG


Pemain bolasepak Cristiano Ronaldo derma kasut untuk PalestinKasut sukan Cristiano Ronaldo dilelong pada harga RM9396.00 untuk membantu rakyat Palestin.

Dapatkan maklumat dan berita terkini di Gaza, Palestin dari NGO Malaysia yang menyalurkan bantuan terus ke Palestin di http://aqsa2gaza3.blogspot.com  atau

Moh kita jayakan Misi Bantuan Kecemasan di Gaza dengan menyumbang ke AQSA SYARIF BERHAD di Maybank Islamic 551575004299 atau Bank Islam 12092010034904.

DOA DAN BANTU !

Jika kita tidak mampu dengan material, setidak-tidaknya kita sebarkan maklumat ini agar mereka yang prihatin dapat menyalurkan bantuan kewangan ke Palestin

Cristiano Ronaldo showed his concern to the Palestinian children in Gaza by donating his sports shoes to the Palestinian kids foundation. According to the Arabic site of Real Madrid’s network, the shoes, which turned out in public auction, was later sold for € 2,400, with the first bidding of €700. The money from the auction will be used to build children’s school in Gaza.

Fenomena amat pelik di Tmn Tuanku Jaafar, SerembanTidap perlu tunggu laporan. Semua agensi kerajaan yang berkaitan sepatutnya turun padang segera untuk menyiasat fenomena pelik ini sebelum ianya menjadi satu bencana besar. Adakah ianya berpunca dari kebocoran gas bawah tanah, kebocoran voltan elektrik bawah tanah, aliran air panas bawah tanah, aliran lava bawah tanah, aliran bahan buangan kilang bawah tanah dan seterusnya.

Lantai rumah jadi ‘dapur’ segera
19 Nov 2012

SEREMBAN: “Seminggu sebelum kejadian ini, tiba-tiba air di dalam mangkuk tandas menggelegak hingga menakutkan saya,” kata Indon Abdullah, 61, yang dibelenggu ketakutan apabila mendakwa rumah didudukinya di Taman Tuanku Jaafar, Senawang, dekat sini, pelik kerana lantainya terlalu panas sehingga boleh memanaskan air.

Menurutnya, dia dan suami, Abdul Rahman Gumpal, 70, menyedari kejadian itu jam 9 malam, Jumaat lalu selepas pulang dari masjid.

“Saya tidak mengesyaki apa-apa kejadian lain sehinggalah jubin panas ini terjadi.

“Ia seperti misteri kerana berlaku secara tiba-tiba dan pertama kali sejak 30 tahun kami tinggal di rumah ini,” katanya di sini, semalam.

Indon berkata, kejadian disedari suaminya apabila mendapati lantai jubin panas di luar rumah berhampiran garaj sehingga mampu mengeringkan air di dalam jag.

“Saya terkejut sebaik suami memberitahu kejadian itu dan tersentak sebaik memijak jubin depan rumah yang panas.

“Saya terus menghubungi Balai Bomba Senawang meminta bantuan, bagaimanapun disahkan tiada apa-apa berlaku.

“Buntu memikirkan masalah ini, saya dan suami kini sedang menunggu Jabatan Mineral dan Geosains negeri datang untuk melakukan pemeriksaan teliti,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Mineral dan Geosains Negeri Sembilan, Mustafar Hamzah ketika dihubungi berkata, setakat ini pihaknya belum menerima laporan berhubung perkara itu.

20121118

Berita terkini dan sahih dari Gaza, moh bantu


Dapatkan maklumat dan berita terkini di Gaza, Palestin dari NGO Malaysia yang menyalurkan bantuan terus ke Palestin di http://aqsa2gaza3.blogspot.com atau

Moh kita jayakan Misi Bantuan Kecemasan di Gaza dengan menyumbang ke AQSA SYARIF BERHAD di Maybank Islamic 551575004299 atau Bank Islam 12092010034904.

DOA DAN BANTU !

20121117

Program Cuti Sekolah Seronoknya Gi Masjid


PROGRAM CUTI SEKOLAH - Motivasi Al-Quran (MAQ) 2012

Setiap Isnin, Selasa, Rabu & Khamis
8.30 pg - 5.30 ptg (pagi - petang)

19 - 23 Nov 2012 di Masjid al-Azim, Melaka
19 - 29 Nov 2012 di Masjid (Pusat Islam) UKM, Bangi
26 - 30 Nov 2012 di Masjid al-Alami, MITC, Melaka
26 Nov - 6 Dis 2012) di Masjid at-Taqwa, Kampong Paroi, Seremban dan Surau at-Taqwa, Garden City Homes, Seremban 2.

Pengisian :
* Talaqqi & Hafazan Juz Amma & Surah Pilihan.
* Bestnya al-Quran!
* Oh Mudahnya Tajwid!
* Super Teens Leadership
* I'm The Best!
* Seni Komunikasi Gaya Nabi.
* Remaja Yang Disayangi Allah.
* Kompas Sukses.
* Transformasi Qalbu.
* X-plore Minds.
* Challenge Games.

Yuran RM350 – RM 400 (tertakluk pada terma dan syarat)

Maklumat lanjut di www.motivasialquran.com

Sila hubungi
Cik Farizan 016-3969763
Kawasan Negeri Sembilan : Ustaz Yusri (019-6018786)
Bangi/Kajang/Putrajaya/Serdang : Cikgu Aiman (011-15775761)
Shah Alam/Klang/Puchong/Damansara : Cikgu Hisyam (019-3812580)
Gombak/Kuala Lumpur : Ustaz Anwar (0196370661)


Penyelewengan MB N Sembilan punca Umno bakal tersungkur

16 November 2012 : Penyelewengan Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hassan dalam skandal tanah akan menyebabkan Umno Negeri Sembilan tumbang pada pilihan raya umum (PRU) nanti, kata Rafizi Ramli.
Pengarah Strategi KEADILAN itu berkata, terlalu banyak penyelewengan oleh pemimpin Umno negeri demi mengkayakan kroni.

Rafizi menunjukkan dokumen mengenai pelan rancangan struktur Negeri Sembilan 2001-2010 yang dikaitkan dalam skandal tanah oleh Mohamad.

“Banyak penyelewengan dan puak-puak yang berebut mengaut keuntungan. Bila kita dedahkan, ia menimbulkan perasaan cemburu antara puak itu dan menyebabkan keretakan kepada Umno Negeri Sembilan dan keretakan itu yang akan tumbangkan mereka sendiri,” katanya ketika dihubungi.

Oktober lalu, KEADILAN mendedahkan skandal penyelewengan pengambilan tanah secara haram di Negeri Sembilan oleh Mohamad.

Pada 2 November, Rafizi mendedahkan, 1014 hektar tanah hutan simpan tetap di Mukim Serting Ulu, Jempol diberi kepada ASLI-YNS Sdn Bhd, syarikat milik Pengerusi MCA Negeri Sembilan, Senator Dr Yeow Chai Thiam.

Menurut Rafizi, pada 3 Mac 2004, Mesyuarat Majlis Kerajaan Negeri Sembilan meluluskan permohonan Yayasan Negeri Sembilan (YNS) untuk meminda keputusan pemberian milikan tanah itu bagi perladangan getah kepada ASLI-YNS.

Kerajaan negeri juga rakus merampas tanah di sekitar Pantai Teluk Kemang, meluluskan projek dan menghalau peniaga tempatan.

Ekoran itu, lebih kurang 100 wakil peniaga berhimpun di perkarangan Parlimen awal November lalu bagi membantah kezaliman kerajaan negeri.

“Banyak lagi bukti penyelewengan mereka dan kita akan terus dedah sehingga menjelang PRU 13,” kata Rafizi.

Jet F16 Israel ditembak jatuh pejuang Hamas


Semoga Allah memberi kemenangan kepada rakyat Palestin untuk menewaskan tentera rejim zionis yang zalim. SETELAH UAV, KINI F-16 ISRAEL DITEMBAK JATUH PEJUANG HAMAS

16 Nov 2012

GAZA-( MilNas ) : Militer Israel mengkonfirmasikan lenyapnya sebuah pesawat F-16 bersama dua pilotnya di atas langit Gaza. Demikian dilaporkan FNA (16/11) mengutip televisi al-Manar Lebanon.
Sebelumnya, Brigade Izzuddin Qassam menyatakan, jet-jet tempur Israel terbang di pusat Jalur Gaza, menghalangi para pejuang Palestina mendekati lokasi jatuhnya pesawat Israel.
Al-Jazeera melaporkan, pesawat itu jatuh akibat tembakan roket dari darat ke udara milik Brigade Izzudin Qassam, sayap militer Hamas.
Muqawama Palestina juga berhasil menembak jatuh sebuah pesawat tanpa awak Israel di Jalur Gaza.

DUA PULUH RIBU RELAWAN BASIJ IRAN SIAP DIKIRIM KE GAZA

Pasukan relawan Basij Iran menggelar manuver bersandi "Muharram".
FNA (16/11) melaporkan, pasukan relawan Basij Isfahan yang jumlahnya mencapai 20 ribu orang itu menyatakan siap untuk dikirim ke Jalur Gaza guna menghadapi agresi rezim Zionis Israel.
Dalam manuver tersebut, para peserta mendapat pelatihan singkat terkait taktik militer.

20121116

Penjual burger perlu RM35,00 bedah jantung anak16 Nov 2012

JEMPOL: Seorang ibu beranak enam di Felda Lui Selatan, di sini, runsing apabila anak bongsunya berusia empat bulan terpaksa menjalani pembedahan jantung dengan kos pembedahan dianggarkan sebanyak RM35,000 dan merayu bantuan daripada orang ramai.

Fazrina Mohd Said Rajakumaran, 34, berkata, anaknya, Zaquan Harith Mikhail Zaidi bakal menjalani empat pembedahan kerana disahkan mempunyai jantung berlubang, empat hari selepas dilahirkan.

Menurutnya, pembedahan pertama Zaquan akan dilakukan Januari tahun depan disusuli tiga lagi pembedahan pada masa berikutnya yang ditentukan kemudian.

“Doktor menasihatkan sebelum pembedahan dijalankan, Zaquan harus menambah berat badan sehingga tujuh kilogram. Pihak hospital ada memberikan makanan tambahan seperti vitamin untuk tujuan itu.

“Zaquan kini kerap menangis dan tidak boleh terlalu sejuk, sebagai ibu saya amat sedih melihatnya yang kelihatan kebiruan.

“Dalam keadaannya sekarang, saya bimbang kerana tiada kenderaan untuk ke Hospital Tuanku Ampuan Najihah (HTAN) Kuala Pilah tempat dia dirawat,” katanya ketika ditemui di rumahnya, di sini, semalam.

Dia juga terpaksa bekerja keras mencari wang harian untuk menampung kos perbelanjaan ke hospital bagi rawatan anaknya itu kerana suaminya kini dipenjara.

“Pendapatan saya sehari dengan berniaga burger di depan rumah tidak seberapa. Wang itulah saya belanja setiap hari untuk keperluan harian dan perubatan Zaquan.

“Saya ada memohon Jabatan Kebajikan Masyarakat untuk membesarkan perniagaan, tetapi memerlukan kertas kerja sebelum permohonan diluluskan.

“Disebabkan itu saya terpaksa mencari alternatif supaya tiada perkara buruk berlaku pada anak akibat saya tiada wang,” katanya.

Orang ramai boleh menyalurkan bantuan terus ke Bank Simpanan Nasional (BSN) di akaun 0510029817423442 atau sebarang pertanyaan menghubungi Fazrina di talian 0172101803.

Pakatan Rakyat Prihatin


20121115

Rakyat dahagakan ilmu tapi dewan, stadium, masjid tidak dapat digunakan


Rakyat ketika ini, khususnya umat Islam di Negeri Sembilan amat dahagakan ilmu dari para ulama. Suasana bersesak mereka yang hadir mendengar kuliah Ustaz Azhar Idrus di Dataran Muhibbah, Kg Ismail, Ampangan, Seremban pada Isnin 12 Nov 2012 yang lalu walaupun dalam keadaan hujan serta padang dan jalan yang becak. Alangkah baiknya kalau Ustaz Azhar Idrus dapat turun lagi di Negeri Sembilan di Padang MPS atau Stadium Paroi atau Masjid Negeri atau Pusat Dakwah Paroi.

Jika Ustaz Azhar Idrus boleh bersiaran dalam TV di Astro Oasis, kenapa tidak di tempat-tempat awam di Negeri Sembilan?

12 hari lagi untuk BN roboh kamera haram di S’ngor – Exco14 November 2012 : Pemasangan kamera Sistem Penguatkuasaan Automatik(AES) di Selangor oleh kontraktor yang dilantik Kerajaan Pusat adalah secara haram, kata Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kerajaan Tempatan, Kajian dan Penyelidikan, Ronnie Liu.

Menurutnya, dua kamera tersebut di Kajang yang dipasang di kilometer 6.6 Lebuhraya Lembah Klang Selatan (SKVE) dan di kilometer 301.6 menuju ke utara di Lebuhraya Utara-Selatan tidak mendapat kebenaran daripada Pihak Berkuasa Tempatan (PBT).

“AES di Kajang adalah di bawah Akta Kerajaan Tempatan. Sebelum pemasangan perlu dapat Kebenaran Merancang (KM).

“Tanpa itu (KM), walaupun kamu pemilik tanah, kamu tak boleh buat begitu, ia dianggap haram, salah. Jadi saya sarankan (Menteri Pengangkutan) Datuk Seri Kong Cho Ha rujuk dulu dan minta nasihat,” katanya pada sidang media petang tadi.

Jelas Ronnie, sebelum pemasangan, pihak bertanggungjawab mesti mendapat kebenaran yang diperuntukkan dalam undang-undang.

“Dia mesti ada kelulusan baru boleh buat. Dia menteri (dan dia) mesti ikut undang-undang juga.

“JPJ (Jabatan Pengangkutan Jalan) hanya bagi kontraktor minta izin. (Tapi) kontraktor tak buat. Kementerian tak buat permohonan. Ketiga-tiga pihak tidak buat permohonan,” kata Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pandamaran itu.

Sehubungan itu, kata Ronnie, amaran Kerajaan Selangor yang memberi tempoh 14 hari kepada Kementerian Pengangkutan untuk menanggalkan semula kamera tersebut di negeri itu sangat berasas.

“Dua AES di kawasan Kajang, Majlis Perbandaran Kajang (MPKj), minta surat untuk roboh 14 hari, ekoran taklimat diberikan oleh Pengarah JPJ.

“Saya pergi semalam di Lebuhraya Lembah Klang Selatan dan di Lebuhraya PLUS Expressway dari Bangi menghala ke Cyberjaya masih terdapat kamera AES di sana,” katanya merujuk laporan muka depan akhbar Suara Keadilan hari ini.

Ronnie yang ke lokasi itu semalam bersama seorang lagi Exco, Dr Yaakob Sapari menunjukkan kamera yang bakal dirobohkan jika Kerajaan Pusat berdegil tidak mahu menanggalkan kamera tersebut dalam tempoh yang ditetapkan.

Beliau bertegas akan mengarahkan MPKj untuk merobohkan kamera tersebut sekiranya kontraktor berkenaan gagal berbuat demikian.

“Kalau tak roboh, kita akan minta MPKj buat surat untuk roboh dalam 14 hari. Kalau (dalam tempoh itu) tak roboh (kamera), kita akan robohkan. Kita patuhi undang-undang,” kata Ronnie.

Kerajaan Selangor menetapkan 14 hari kepada Kementerian Pengangkutan, bermula Isnin lalu dan tempoh itu berbaki 12 hari lagi dari sekarang.

Ceramah Dr Arif Kasmo 25 Nov 2012 di SenawangCERAMAH SAMBUTAN HIJRAH DAN ASYURA
Tajuk : Pengukuhan Akidah Menerusi Penghayatan Sains dalam Al-Quran
Penceramah : Prof. Dr Mohd Arif Kasmo, Pusat Pengajian Umum, UKM, Bangi - BSc (Zoology), Sarjana (Pendidikan), PhD (Pendidikan Falsafah Sains)
Tarikh : 25 Nov 2012, AHAD
Masa : 7.20 mlm , selepas Maghrib
Tempat : Surau Taman Alamanda, Senawang

Sempena Sambutan Awal Muharram dan Hari Asyura

Semua dijemput hadir

PASAK adalah singkatan kepada ungkapan Pengukuhan Akidah Menerusi Penghayatan Sains dalam Al-Quran. Maklumat lanjut di http://pasakeedah.blogspot.com

Amalan Yang Disunatkan Pada 10 Muharram

Selain daripada melakukan puasa pada hari ‘Asyura’, orang Islam juga disunatkan menyenangkan dan menggembirakan hati kaum keluarga.

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah Radhiallahu ‘anhu, Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:
Maksudnya: “Barangsiapa yang melapangkan (menyenangkan) keluarganya pada hari ‘Asyura, Allah akan melapangkan rezekinya sepanjang tahun.” (Hadis riwayat al-Baihaqi)

Berpuasa serta menyenangkan hati keluarga, kaum kerabat, anak-anak yatim dan orang-orang miskin pada hari ‘Asyura’ ini adalah amalan yang tidak boleh dilepaskan
fadhilatnya begitu sahaja.

20121114

KARNIVAL EKSPLORASI KERJAYA 2012USIM dengan kerjasama Pusat Jobsmalaysia Seremban akan menganjurkan  KARNIVAL EKSPLORASI KERJAYA 2012 seperti berikut :

Tarikh : 22 - 24 November 2012 (Khamis - Sabtu)
Masa : 8.30 pg - 4.30 ptg
Tempat : Kompleks Sukan Tunku Najihah, USIM Nilai, Negeri Sembilan

Maklumat lanjut di http://carexusim.blogspot.com

20121113

Bengkel Terapi Quran 1 Dis 2012 di Seremban


BENGKEL22 TERAPI HURUF AL-QURAN & 33 TIP KUASAI BAHASA ARAB
(Untuk Sihat & Kuasai Bahasa Arab)
Tempat : Masjid Negeri, Seremban
Tarikh : 1 Dis 2012 (SABTU)
Masa : 2 – 6 ptg
Bersama : Dr Abd Razak Bin Abu Chik, Pensyarah Cemerlang Bahasa Arab, IPG Kampus Raja Melewar, Seremban

Terbuka kepada umum

Yuran cuma RM 30 (Alat Terapi Berwarna warni, Bimbingan, Minum Petang disediakan)

Untuk pertanyaan atau pendaftaran sila hubungi Ustaz Kamarudin 06-7672903 , 019-6236743

Maklumat lanjut di http://drarabic.blogspot.com

20121112

Jalan Pasir Panjang ke Linggi RM300 juta terbengkalai?


Projek jalan Pasir Panjang ke Linggi penuh kontroversi dan tanda tanya. Carian internet projek ini telah beberapa kali terbengkalai. Ianya sepatutnya siap pada tahun 2007. Amat memeranjatkan walaupun projek ini telah terbengkalai, dan kontraktor sepatutnya disenarai hitam, laman web CIDB menunjukkan kontraktor yang sama telah dilantik untuk memulihkan projek ini. Kos projek pada asalnya cuma RM118 juta kini telah menjadi hampir RM300 juta, dan masih belum siap-siap. Jika projek lembu NFC Gemas dengan nilai RM250 juta melibatkan Menteri Wanita Umno, projek RM300 juta Jalan Pasir Panjang ke Linggi ini juga melibatkan bekas Menteri Wanita Umno dari N.Sembilan iaitu Dato Napsiah Omar.

*************

Maklumat Syarikat: : HARTAJAYA-BENTENG TIMUR-AMR JELI JV SDN. BHD.
CIDB : No Pendafataran : 0120051003-WP106638
ROC : 597928T

Ahli Lembaga Pengarah:
1. DATO NAPSIAH BINTI OMAR
2. DATO SRI RAM A/L M.S SARMA
3. NORIZAN BIN MOHD AMIN
Maklumat Projek:
10-11-2011
RM 47,500,000.00
Seksyen 1 - Prjk Menyiapkan Kerja Tertinggal Bg Membina Jln Baru Dari Lebuh Raya Seremban-Port Dickson Ke FR5 Laluan 5 Di Pasir Panjang & Menaik Taraf FR5 Dari Pasir Panjang Ke Linggi

20-06-2008
RM 118,610,418.92
Cdangan Jln Baru Dari Lebuhraya Seremban PD- FR5 Dari Pjang Dan Menaiktaraf FR5 Dari Pasir Panjang Ke Langgi.

06-01-2005
RM 118,610,418.92
Membina Jalan Baru Dari Lebuhraya Seremban-PD-FR5 Di Pasir Panjang & Menaiktaraf FR5 Dari Pasir Panjang Ke Linggi (Seksyen 1)


TAMPIN 18 Okt. 2009 - Isu projek menaik taraf Jalan Pasir Panjang-Linggi yang terbengkalai sejak 2005 akan selesai apabila ia siap dalam tempoh enam bulan akan datang. Menteri Kerja Raya, Datuk Shaziman Abu Mansor berkata, sebelum ini, projek berkenaan yang menelan belanja RM118 juta terbengkalai

JAWAPAN JAWAB LISAN, ISU LEBUH RAYA SEREMBAN PORT DICKSON
21 October 2010

Merujuk kepada jawap pada soalan yang dikemukakan kepada Kementerian Kerja Raya berhubung dengan isu pembinaan Lebuh Raya Seremban-Port Dickson ke FR5 Pasir Panjang-Linggi yang telah tergendala menunjukkan terdapat pertambahan harga yang tidak kurang dari RM200juta serta pembinaan tersebut apa selesai pada pertengahan 2012.

Peningkatan harga dan juga kelewatan untuk menyiapkan projek tersebut adalah kerana kementerian terbabit gagal menjalankan penelitian dalam setiap pemilihan kontraktor yang ingin menjalan kerja-kerja tersebut.

1) Seksyen 1 : sepanjang 22.5 kilometer, ditawarkan kepada syarikat Hartajaya-Benteng Timur-AMR Jeli JV Sdn Bhd. dengan harga kontrak sebanyak RM118 juta. Projek bagi segmen ini telah dimulakan pada bulan Februari 2005 dan sepatutnya disiapkan pada 1 Disember 2009


BAKAR GERAN RUMAH PROTES PROJEK LEBARKAN JALAN

TELUK KEMANG 10 April 2010 - Geram dan kecewa dengan masalah yang timbul berikutan kelewatan projek pelebaran Jalan Pasir Panjang-Linggi dekat sini, menyebabkan beberapa penduduk bertindak membakar geran asal rumah mereka, hari ini.

Tindakan itu merupakan tanda protes penduduk yang sudah bosan dengan kemelut yang dihadapi termasuklah terpaksa berhadapan banjir lumpur, debu dan risiko kemalangan jalan raya.


PORT DICKSON MENJADI MANGSA PROJEK RUNDING TERUS
November 26, 2009

Contohnya projek membina jalan baru dari Lebuh Raya Seremban-Port Dickson, Jalan Persekutuan 5 di Pasir Panjang dan menaik taraf Jalan Persekutuan 5 dari Pasir Panjang ke Linggi telah dimulakan sejak 14 Febuari 2005 dan sepatutnya siap mengikut kontrak pada 12 Ogos 2007.

Projek ini telah dilaksanakan secara RUNDING TERUS, REKA DAN BINA dan dianugerahkan kepada Kontraktornya, Hartajaya-Genting Timur-AMR Jeli JV Sdn. Bhd. Setelah gagal menyiapkan projek pada 12 Ogos 2007 seperti syarat kontrak, kerajaan telah menganugerahkan syarikat tersebut dengan menunda tarikh siap projek (tanpa denda) ke Disember 2009.

Maklumat Syarikat: HARTAJAYA (M) SDN. BHD.
CIDB : i) No Pendafataran : 1960906-SL005270
PKK : i) No Pendafataran : 1006 A 2005 0120
ii) Kelas : A
ROC : 155443X
Maklumat Ahli Lembaga Pengarah:
1. MAZWIN BINTI BAHARUDDIN
2. SRI RAM A/L MS SARMA
3. SUHUT BIN MD SALIH

Company Name: AMR Jeli Sdn. Bhd. (321666H)
Address: 38-2, Lorong Haruan 5/2 Oakland Commerce Square, 70300, Seremban

HARTAJAYA (M) SDN. BHD.
Contact Persons SRI RAM SARMA DATO'

Tender bangunan Hospital Rembau masih belum dikeluarkan


Pada tahun 2008 , Tok Mad kata Hospital Rembau akan dibina pada tahun 2008, batu asas Hospital Rembau telah diletakkan pada tahun 2008 dalam satu majlis besar-besaran sebelum pilihanraya 2008 yang dihadiri oleh Tok Mad, KJ, Zaiful dan Dr Awaluddin bersebelahan Balai Bomba Rembau. Projek ini tertangguh hingga ke tahun 2012. Tahun 2012 baru kerja tolak tanah dilakukan. Namun hingga ke saat ini, tender untuk kerja bangunan Hospital Rembau masih belum dikeluarkan oleh pihak JKR.

Apakah puncanya JKR masih belum mengeluarkan tender kerja bangunan Hospital Rembau? Tiada bajet, tiada peruntukan, pelan bangunan belum siap, laporan EIA Alam Sekitar belum diluluskan?

Kerajaan yang pertama di Negeri Sembilan ialah kerajaan Rembau, namun daerah yang terakhir yang belum ada hospital ialah daerah Rembau. Sedangkan di Rembau ini ramai warga emas, sekiranya warga emas ini sakit, perlu masuk hospital, mereka akan dibawa ke hospital Seremban. Hospital Seremban disebabkan tempat letak keretanya jauh dan perlu mendaki bukit, pelawat yang tak sakit pun boleh sakit bila menziarahi pesakit di Hospital Seremban.

Ajal maut di tangan Allah, namun manusia harus berusaha untuk kelangsungan hidup. Apakah mereka tidak mengambil iktibar kejadian yang berlaku di depan mata mereka sendiri apabila Pengerusi Peladang Rembau rebah ketika berucap depan Tok Mad, terpaksa dikejarkan ke Hospital Seremban pada tahun 2011?

REBAH KETIKA BERUCAP SEBELUM MENINGGAL DUNIA

REMBAU 19 Mei 2011 - Majlis perasmian Mesyuarat Agung Tahunan kali ke-32 Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Rembau dekat sini, diselubungi cemas seketika apabila Pengerusi Ahli Jemaah Pengarahnya, Abdul Wahab Gawa, 66, tiba-tiba rebah dan hampir pengsan semasa berucap. Bagaimanapun, selepas beberapa jam dimasukkan ke Hospital Tuanku Ja'afar, beliau akhirnya meninggal dunia pukul 7.10 petang ini.

Sebelum kejadian, Abdul Wahab sedang berucap pada majlis yang turut dihadiri oleh Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan dan beberapa Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) serta Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin di Dewan Sri Rembau.

HOSPITAL RM100 JUTA BAGI PENDUDUK REMBAU

7 MAC 2008 - Hospital Daerah Rembau yang boleh menampung 76 katil akan dibina di sini dengan kos RM100 juta untuk memberi kemudahan kesihatan yang lebih baik kepada 60,000 penduduk, kata Menteri Besar Datuk Seri Mohamad Hasan di sini hari ini. Beliau menjelaskan dengan pembinaan hospital ini pada tahun ini, maka ia menjadi negeri yang pertama mempunyai kemudahan hospital di setiap daerah.

HOSPITAL DAERAH REMBAU DIBINA DALAM 2 FASA

29 MAC 2012 - Pembinaan Hospital Daerah Rembau di Negeri Sembilan akan dilaksanakan dalam dua fasa iaitu melibatkan kerja-kerja tanah dan pembinaan bangunan dengan kos dianggarkan berjumlah RM122.6 juta. Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, bagi fasa pertama, Jabatan Kerja Raya (JKR) sedang menyediakan pelan reka bentuk dan tender bagi kerja-kerja tanah dibuka pada 27 Februari lalu dan ditutup pada bulan ini. "Bagi kerja-kerja bangunan pada fasa kedua, tender dijangka dibuka pada hujung Mei ini,".

PEMBINAAN HOSPITAL REMBAU BERMULA APRIL INI

25 JAN 2012 - Selepas persetujuan itu, Kerajaan Negeri juga telah mendapatkan lokasi hospital yang akan di bina di tanah PKNS seluas dua puluh ekar di tanah industri Chembong. Menurut Menteri Besar lagi, “tender pembinaan hospital Rembau akan di buka pada bulan April 2012 dan orang ramai tidak perlu gusar lagi tentang isu hospital yang di bangkitkan pembangkang.”

TANAH HOSPITAL REMBAU RM22 SEKAKI

15 MAC 2012 - Berikutan itu, Kementerian Kesihatan membuat perjanjian dengan PKNS untuk pembelian tanah berkenaan. Bagaimanapin, masalah harga tanah pula timbul dan menyebabkan projek itu tertangguh lebih dua tahun apabila kementerian hanya membayar RM16 sekaki, sedangkan harga kos ditanggung PKNS ialah RM18 sekaki. Berikutan itu, PKNS membuat bantahan di Mahkamah Tinggi kerana tidak bersetuju dengan harga itu kerana mahu menjualnya pada harga RM22 sekaki.

HOSPITAL DAERAH REMBAU DIBINA DALAM 2 FASA

29 MAC 2012 - Pembinaan Hospital Daerah Rembau di Negeri Sembilan akan dilaksanakan dalam dua fasa iaitu melibatkan kerja-kerja tanah dan pembinaan bangunan dengan kos dianggarkan berjumlah RM122.6 juta. Hospital Daerah Rembau akan dibina di atas tapak seluas 18 hektar di Mukim Chembong dengan kapasiti 76 katil.