20120429

Pendedahan Bersih 3.0 di Rembau 5 Mei 2012


CERAMAH UMUM
Pendedahan Bersih 3.0
Tarikh : 5 Mei 2012, Sabtu
Masa : 9 mlm
Tempat : Pusat Komuniti DUN Chembong, Kg Mulia, Rembau (depan Majlis Daerah Rembau)
Penceramah :
~ Shamsul Iskandar Mohd Akin, Ketua AMK Pusat
~ Ustaz Nor Azman Mohamad, Ketua Penerangan PAS N.Sembilan
~ Nazree Yunus, Ketua AMK N.Sembilan
~ Mohd Hakki, Ketua Pemuda PAS Rembau
~ Nazri Esa, Timbalan Pengarah Unit Amal N.Sembilan
~ Sahrizal Masrudin, Aktivis Jalanan
~ Abdul Syukur, EXCO Pemuda DUN Chembong

- Semua dijemput hadir -

Anjuran : Pemuda Pakatan Rakyat Negeri Sembilan

Kuliah Tn Guru Tajuddin Jali 4 Mei 2012 di Senawang


KULIAH AGAMA
Bersama Tuan Guru Hj Ahmad Tajuddin bin Md. Jali - Penasihat Program Pengajian Pondok, Madrasah Tarbiyah Madinatul Ilmi, Batu Kurau, Perak
Tarikh : 4 Mei 2012, Jumaat
Masa : 7 mlm
Tempat : Pasti Al Hikmah, Taman Tuanku Jaafar Fasa 3, Senawang
Muslimin dan muslimat semua dijemput hadir

20120428

Forum Perdana 1 Mei 2012 di Masjid Senawang


FORUM PERDANA
Tarikh : 1 Mei 2012, Selasa
Masa : Selepas solat Maghrib
Tempat : Masjid Bandar Baru Senawang
Tajuk : Solat Mencegah Kemungkaran dan Kekejian. Di manakah Kita?

Ahli Panel :
Ustaz Zamri Zainal Abidin (mantan pengacara Radio IKIM FM)
Ustaz Khusairi Hamthan (pentazkirah Radio Malaysia Negeri FM)

Moderator : Ustaz Danial Farhan Dolmat

Semua dijemput hadir

Seminar Penghayatan Solat 1 Mei 2012 di Seremban


SEMINAR PENGHAYATAN SOLAT

Tarikh : 1 Mei 2012, Selasa (Hari Cuti Umum)
Masa : 8 pg - 6 ptg
Tempat : Pusat Dakwah Islamiah, Paroi, Seremban

Penceramah dan Pembentang Kertas Kerja
~ Ustaz Dr Zulkifli Al Bakri
~ Ustaz Shuhadak Mahmud
~ Ustaz Khusairi Hamdan
~ Ustaz Mohd Zaidi Ramli

Yuran Penyertaan RM 60

Slot Khas Easy Solat untuk Remaja 10 - 17 tahun turut berlangsung sepanjang seminar dengan yuran penyertaan RM 30 terhad 100 peserta

Sila hubungi ; Hafiz 016-9276965 , Hafizi 019-3337427 , Safrizal 019-6720233 , Rahizah 013-2717251

Anjuran : Sekretariat Mahasiswa Timur Tengah dan Sekolah Rendah Islam Intergrasi Tahfiz Darul Ulum

Belanja RM750 Juta Setahun PLKN Tidak Masuk Akal


Kerajaan telah membelanjakan RM752,922,000.00 untuk PLKN dalam satu tahun sahaja, iaitu pada tahun 2011. Dengan RM752,922,000.00 ini sepatutnya boleh menampung kos pembiayaan penuh PTPTN selama 1 tahun kepada seramai 150,584 orang pelajar yang mengambil pengajian peringkat Diploma di IPT.

Belanja RM750 Juta PLKN Tidak Masuk Akal
June 29, 2011
Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) diluluskan bagi tahun ini mencecah RM752,922,000.00, meningkat RM252 juta berbanding had asal RM500 juta.

Pecahan perbelanjaan meliputi RM21,328,00.00 bagi kos emolument, RM723,893,530.00 untuk perkhidmatan dan perbekalan, RM6,220,000.00 bagi aset dan RM1,480,470.00 untuk pembayaran dan kenaan bayar tetap termasuk ganjaran kepada kakitangan awam.

Jumlah itu, dikemukakan Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi bagi menjawab persoalan Ahli Parlimen Rasah, Loke Siew Fook yang memintanya menyatakan jumlah perbelanjaan untuk program itu bagi tahun ini.

Ahmad Zahid berkata, buat masa ini, kerajaan tidak bercadang mengkaji semula pelaksanaan PLKN kerana program itu terbukti berjaya dalam mencapai misi dan visi penubuhannya.

Bagaimanapun, Siew Fook berkata, timbul pelbagai persoalan mengenai kos itu dikatakan tidak masuk akal dan timbul kebimbangan sama ada jumlah itu boleh dikekalkan atau semakin meningkat serta menggalakkan pembaziran wang rakyat.

“Ketika ia mula dilaksanakan pada 2004, semasa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menjadi Menteri Pertahanan, beliau mengumumkan kerajaan menetapkan satu had perbelanjaan maksimum, RM500 juta setahun.

“Apa yang berlaku sekarang sebaliknya, belum sampai 10 tahun, ia meningkat 50 peratus kepada RM750 juta,” katanya.

Beliau turut mempersoalkan jaminan tiada sebarang peningkatan perbelanjaan PLKN sekiranya tempoh PLKN pelajar dilanjutkan lebih tiga bulan sebagaimana dicadangkan Ahmad Zahid sebelum ini.

“Saya rasa tidak mustahil belanja PLKN sahaja cecah RM1 bilion memandangkan tahun ini baru ada tujuh bulan, belanja hampir cecah RM750 juta dalam tempoh setahun.

“Apa yang kita persoalkan, banyak mana dibelanjakan untuk pakaian seragam, pembekal makanan? Jadi, kerajaan patut kaji pelaksanaan ini kerana kita khuatir matlamatnya tidak tercapai,” katanya.

Berikutan itu, beliau mencadangkan supaya modul PLKN diterapkan ketika pelajar di sekolah menengah bagi menjimatkan perbelanjaan.

“Memandangkan ia tidak telus, saya menyeru Ketua Audit Negara supaya mengaudit perbelanjaan PLKN, kita manu tahu berapa jumlah belanja diperuntukkan untuk setiap peserta,” katanya. -SH

Mesyuarat Agung PAS Rembau 29 April 2012


MESYUARAT AGUNG PAS KAWASAN REMBAU KALI KE 9 


Tarikh : 29 April 2012 , Ahad
Masa : 9 pagi
Tempat : Dewan Yours Family Hotel, Chembong, Rembau (deret Pasaraya Zemart)
Perasmian oleh : Ustaz Idris Ahmad , AJK PAS Pusat

Untuk hadir sebagai pemerhati sila hubungi Sufian 013-3589328 , tempat terhad

Untuk sumbangan ke Tabung Pilihanraya PAS Kawasan Rembau sila salurkan melalui akaun berikut :
Nama akaun : PAS Kawasan Rembau
Bank : Bank Islam (Cawangan Seremban)
No akaun : 05-012-01-007334-7 

Sumbangan juga boleh disalurkan melalui Hamizi 012-2832458

20120427

Seseorang Harus Bertanggungjawab Kematian Anak Saya - Bapa Pelatih PLKN


Jumaat April 27, 2012

NILAI: A. Tamilarasi, 19 tahun yang koma selepas demam semasa menjalani latihan khidmat negara di sebuah kem di Port Dickson pada Februari tahun lepas telah meninggal dunia.

Anak perempuan tunggal bekas pemandu lori K. Anandan, 42, dan suri rumah A. Krishnamary, 41, meninggal dunia di Hospital Tuanku Ja'afar pada petang Rabu. Dia telah dimasukkan ke wad kerana demam teruk.

Tamilarasi, yang ditempatkan di hospital selama lebih dari setahun, berada dalam keadaan semi-koma dan bergantung pada ventilator untuk membantu pernafasannya.

Doktor yang gagal untuk mendiagnosis penyakit itu berkata peluang pemulihan amat tipis.

Anandan berkata Tamilarasi dibenarkan keluar pada bulan Februari selepas doktor tidak melihat sebarang peningkatan keadaannya.

"Kami terpaksa membawanya ke rumah kerana tidak ada pilihan lain. Kami mengambil berat tentang dia dan menjaganya sebaik mungkin. Dia jatuh sakit pada Selasa dan dimasukkan ke hospital tetapi meninggal dunia pada hari berikutnya," kata Anandan di rumahnya di Taman Desa Cempaka dekat sini.

Anandan berkata mereka hanya memberi Tamilarasi makan susu sejak dia jatuh sakit.

Tamilarasi mendaftar di Kem Khidmat Negara PDS Resort di Pasir Panjang, Port Dickson, pada 2 Januari 2010 tetapi jatuh sakit dua minggu kemudian.

Anandan terkejut melihat keadaan anak perempuannya apabila dia pergi ke sana untuk membawanya rumahnya pada cuti Tahun Baru Cina dan dimasukkan ke hospital pada 8 Februari tahun lepas.

Anandan kemudiannya hilang pekerjaan dan dia bersama isterinya terpaksa mengambil giliran menjaga Tamilarasi.

"2 anak lelaki saya berusia 20 dan 16 tahun, sudah bekerja untuk membantu. Kami tidak mempunyai pilihan dan telah membuat pinjaman kepada menjaga Tamilarasi," katanya, sambil menambah bahawa ia menelan belanja sebanyak RM200 seminggu untuk membeli formula khas dan lampin untuk anak perempuan mereka.

"Setakat yang saya tahu, anak perempuan saya jatuh sakit ketika dia menjalani latihan khidmat negara. Seseorang mesti bertanggungjawab terhadap kematiannya."

Tamilarasi telah dikebumikan di tanah perkuburan Kristian di Sg Pelek, Sepang.

 

Peneroka ‘diperdaya’ tandatangani pinjaman bank


April 26, 2012

"Malangnya hampir 90 peratus peneroka sudah pun menandatangani borang (pinjaman bank) itu," kata Mazlan Aliman.

KUALA LUMPUR: Persatuan Peneroka Anak Felda Kebangsaan (Anak) mendakwa peneroka seperti diperdaya apabila menandatangani surat pinjaman pembelian saham Felda Global Ventures Holdings Berhad (FGVH).

Surat perjanjian bank setebal 60 muka surat itu ditulis dalam Bahasa Inggeris, mengandungi syarat-syarat yang memaksa peneroka menanggung semua risiko sendiri jika saham itu rugi.

Presiden Anak Mazlan Aliman berkata, borang pembiayaan pinjaman saham FGVH telah pun diedarkan oleh bank-bank komersial kepada peneroka.

Bank-bank komersial memberikan kebebasan kepada peneroka untuk menyatakan jumlah pinjaman yang mereka mahu.

Ini kerana menurut Mazlan, bank memberikan kelonggaran sedemikian kerana mendapat jaminan kerajaan dan peneroka mempunyai aset tanah 10 ekar.

Namun dalam masa sama jika rugi, peneroka perlu menanggung semua risiko dan pembayaran semula pinjaman.

“Malangnya hampir 90 peratus peneroka sudah pun menandatangani borang (pinjaman bank) itu.

“FGVH memperalat pengurusan Felda memaksa peneroka mengisi borang tersebut dalam keadaan mereka keliru dan sebahagian besar tidak tahu apa-apa,” katanya kepada pemberita di pejabat Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) di sini hari ini.

Katanya, situasi ini menyedihkan apabila peneroka diperdaya dengan ‘durian runtuh’ untuk menghalalkan tindakan kerajaan bagi tujuan penyenaraian ke Bursa Malaysia.

“Pasaran saham dimanipulasi oleh pihak spekulator dan tidak menentu. Ini mampu memudaratkan kepentingan aset peneroka,” katanya.

Himpunan ala Bersih

Oleh itu, beliau berkata Anak tidak akan teragak-agak untuk mengadakan perhimpunan besar-besaran seperti Perhimpunan Bersih jika Felda terus mengganggu hak peneroka.

Katanya, perhimpunan itu adalah langkah terakhir memandangkan pelbagai usaha telah dibuat termasuk membuat laporan polis, injunksi mahkamah, dan sebagainya.

“Kita akan buat himpunan terbesar demi mempertahankan saham peneroka. Ini saja pilihan yang ada,” katanya.

Lagi pelatih PLKN meninggal dunia


NS trainee in coma dies - 27 Apr 2012 NILAI: Nineteen-year-old A. Tamilarasi who slipped into a coma after a bout of fever while undergoing national service training at a camp in Port Dickson in February last year has died.

The only daughter of former lorry driver K. Anandan, 42, and housewife A. Krishnamary, 41, died at the Tuanku Ja'afar Hospital on Wednesday evening. She had been warded for high fever.

Tamilarasi, who was in the hospital for more than a year, had been in semi-comatose state and relied on a ventilator to help her breathe.

Doctors, who failed to diagnose her illness, said her chances of recovery were remote.

Anandan said Tamilarasi was discharged in February after doctors did not see any improvement in her condition.

“We had to bring her home as there was no other option. We cared for her the best we could. She fell ill again on Tuesday and was warded but died the next day,” said Anandan at his home in Taman Desa Cempaka near here.

Anandan said they had only been feeding milk to Tamilarasi since she first fell ill.

Tamilarasi enrolled at the PDS Resort NS camp in Pasir Panjang, Port Dickson, on Jan 2, 2010 but fell ill a fortnight later.

Anandan was shocked to see his daughter's condition when he went to bring her home for the Chinese New Year holidays and admitted her to a hospital on Feb 8, last year. She slipped into a coma.

Anandan even lost his job then as his wife and he had to take turns to look after Tamilarasi.

“My two boys, aged 20 and 16, were already working to help make ends meet. We had no choice as we had taken loans to look after Tamilarasi,” he said, adding that it cost the family RM200 a week to buy a special formula and diapers for their daughter.

“As far as I am concerned, my daughter fell ill while she was undergoing NS training. Someone has to be responsible for her death.”

Tamilarasi was buried at a Christian cemetery in Sg Pelek, Sepang.

Ibu Pengarah Unit Amal N.Sembilan meninggal dunia


Dimaklumkan ibu kepada Sdr Izamri bin Med, Pengarah Unit Amal Negeri Sembilan telah meninggal dunia malam tadi. Jenazah ibu beliau Asiah binti Ali akan dikebumikan sebelum solat Jumaat di No 18, Blok 1, Felda Bukit Damar, Lanchang, Pahang.

Kepada mereka yang ini menyampaikan SMS ucapan takziah boleh hantar ke no beliau di 013-2124086. (Digalakkan menalipon atau menghantar SMS selepas solat Jumaat).

Kepada mereka yang ingin memberikan sumbangan , boleh terus masukkan ke Akaun, Izamri bin Med di CIMB , No Akaun 05020693061526

20120426

Tabur janji, dua kali pecah tanah mana hospital


Bukan di Rembau saja ditabur janji buat hospital, buat kampus UiTM, buat landasan kapal terbang.

Tabur janji, dua kali pecah tanah mana hospital
26 Apr 2012 

BERA, 26 April: PAS Kawasan Bera mendesak kerajaan menyegerakan pembinaan hospital daerah ini  berikutan keperluannya amat mendesak bagi kegunaan penduduk apa lagi peruntukannya sudah diluluskan kerajaan.

Selain daripada itu, sudah dua kali majlis pecah tanah pembinaan hospital berkenaan diadakan serta janji demi janji yang diuar-uarkan oleh Ahli Parlimen Bera yang juga Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Desakan tersebut terkandung dalam usul yang diluluskan sebulat suara oleh para perwakilan di Mesyuarat Agung Tahunan Pas Kawasan Bera kali ke-9 di Darul Ikhwan, Mengkarak baru-baru ini. Mesyuarat agung berkenaan dirasmikan oleh Pesuruhjaya PAS Selangor Dr Rani Osman. (Gambar)

Ketua Penerangan PAS Bera Yusof Che Din yang membawa usul berkenaan, berhujah Ismail Sabri sendiri yang mengumumkan Kerajaan Pusat sudah meluluskan peruntukan RM60 juta bagi pembinaan hospital berkenaan.

"Satu tapak di Bandar 34 dekat rancangan Felda Gugusan Triang telah diwartakan untuk pembinaan projek hospital berkenaan yang akan memberikan perkhidmatan kepada lebih 100,000 penduduk di daerah ini sedangkan pusat kesihatan yang ada tidak dapat menampung keperluan kerana bilangan penduduk yang semakin bertambah.

"Pada masa ini, sesetengah penduduk terpaksa mendapatkan perkhidmatan dan rawatan di Hospital Temerloh yang jaraknya lebih 70 kilometer dan Hospital Bahau, Negeri Sembilan yang jaraknya lebih 100 kilometer dari Bera.

"Jika berlaku sebarang kecemasan sudah tentu amat merumitkan kerana kedudukan kedua-dua hospital agak jauh, sedangkan dengan adanya sebuah hospital baru dan moden ia dapat memberikan perkhidmatan dan rawatan kepada penduduk sekali gus menjimatkan perbelanjaan untuk berulang,” hujahnya.

Menurut Yusof, sudah dua kali dilakukan majlis pecah tanah di atas tapak tanah seluas 26 ekar yang dicadangkan melibatkan Sultan Pahang, Menteri Kesihatan, Menteri Besar Pahang serta Ahli Parlimen Bera sendiri iaitu pada 5 Januari 2008 dan 6 Februari 2009.

Tegas Yusof lagi, hospital yang dicadangkan itu merupakan salah satu projek pembinaan Hospital baru yang diluluskan oleh kerajaan semasa kajian semula Rancangan Malaysia Ke-9 dan sepatutnya siap tahun ini.

“Sesudah beberapa tahun, bukan saja Hospital Bera tidak wujud, malah tanda-tanda kerja-kerja awal projek pun belum bermula sehingga ke saat ini.

“Jadi janji Hospital Bera hampir pasti menjadi satu lagi daripada ribuan koleksi tunggakan janji pilihan raya Umno dan BN. Datuk Seri Ismail Sabri akan menganjurkan satu lagi upacara pecah tanah menjelang PRU13?” soalnya sambil diiringi tepukan gemuruh.

Usul tersebut kemudiannya diterima sebulat suara.

PKR dakwa Pengerusi SPR, timbalannya adalah ahli Umno


April 26, 2012

Saifuddin berkata beliau mengetahui butir-butir keahlian Umno Abdul Aziz dan Wan Ahmad.

PETALING JAYA, 26 April - PKR mencabar Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof dan timbalannya, Datuk Wira Wan Ahmad Wan Omar, menafikan dakwaan mereka masih memegang keahlian Umno bagi membuktikan mereka adalah berkecuali daripada mana-mana parti politik.

Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution Ismail dipetik Sinar Harian Online berkata, mana-mana anggota SPR tidak seharusnya menganggotai mana-mana parti, dan bersifat berkecuali supaya tidak cenderung kepada mana-mana pihak.

Beliau membangkitkan perkara ini ketika desas-desus Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) akan diadakan dalam masa terdekat dan mempersoalkan ketelusan SPR dalam mengendalikan pilihan raya.

Malah, Saifuddin turut menegaskan, pihaknya mempunyai bukti kukuh mengenai keanggotaan mereka dalam Umno - parti teras Barisan Nasional (BN).

“Saya tahu Aziz ahli Umno, cawangan mana, nombor ahli Umno (beliau). Satu-satu SPR di dunia, ketua dan timbalannya secara rasmi menjadi ahli politik yang bertanding dalam pilihan raya.

“Mereka patut lepaslah (keahlian dalam Umno), jangan ada sekelumit prejudis dan prasangka bahawa SPR ini berpihak kepada mana-mana parti politik,” katanya.

“Saya juga ada maklumat di mana cawangan mana Tan Sri Aziz dan timbalannya (Wan Ahmad) menjadi ahli (Umno),” katanya dalam satu temubual eksklusif di pejabatnya semalam.

“Saya minta, esok, mereka menafikan yang mereka bukan ahli Umno. Jika tidak, saya akan dedahkan di cawangan mana mereka menjadi ahli Umno,” katanya lagi.

Tambah Saifuddin, kedua-dua mereka seharusnya melepaskan jawatan dalam parti apabila dilantik menganggotai jawatan dalam agensi pengendali pilihan raya tersebut.

“Kalau ya pun, hati kecil biarlah dapat bersuara... dalam menguruskan SPR, pihak berkepentingan adalah rakyat,” katanya.

Malah, Saifuddin turut memuji tindakan yang diambil Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia yang melepaskan jawatan dalam parti sebagai Ketua Umno Bahagian Kota Marudu, apabila dilantik menjawat jawatan berkenaan.

Tambahnya lagi, Pandikar sendiri ada memaklumkan perkara itu kepadanya bahawa Abdul Aziz dan Wan Ahmad seharusnya mengikuti jejak langkah Speaker Dewan Rakyat terbabit.

“Itu (jawatan Pengerusi dan Timbalan Pengerusi SPR) bukan jawatan politik, Agong yang lantik, mereka masih ahli Umno yang sah, saya minta mereka menafikan perkara tersebut,” katanya.

Pandikar dilantik sebagai Speaker Dewan Rakyat empat tahun lalu.

Abdul Aziz menjadi Pengerusi SPR pada Januari 2009 manakala Wan Ahmad pula kira-kira setahun sebelumnya.

SPR telah menghadapi dakwaan berterusan daripada pembangkang dan badan pemerhati pilihan raya Gabungan Menuntut Pilihan Raya Adil dan Bersih (Bersih), yang mengatakan badan pengendali pilihan raya itu tidak telus dalam daftar pemilih mereka.

Disebalik tuduhan tersebut, SPR telah mengemukakan buku menjawab segala dakwaan dan fitnah berkenaan pada Rabu lalu yang menjawab 12 dakwaan pembangkang dan badan NGO terhadap suruhanjaya berkenaan.

Ekoran rasa puas hati terhadap sistem pilihan raya di negara ini, badan menuntut pilihan raya adil, Bersih telah membuat keputusan untuk mengadakan demonstrasi “Duduk Bantah” di Dataran Merdeka pada Sabtu ini.

Mohamad Hasan akan mempertahankan kerusi DUN Rantau


Mohd Hasan confirms he will defend Rantau seat
April 26, 2012

Announcement ends speculations that the Negeri Sembilan Menteri Besar may be moved to a parliamentary seat

SEREMBAN: Negeri Sembilan Menteri Besar, Mohamad Hasan, yesterday confirmed that he will defend his Rantau state seat in the 13th General Election.

“Some people said that I will contest a parliamentary in the General Election. Don’t worry…I aim to fulfill whatever promises I made. I will defend the Rantau state seat,” said Hasan.

He was adrressing about 1,000 people, mostly Chinese, after officiating the opening of a Community Hall at Rahang New Village in Seremban last night.

Hasan’s announcement put paid to speculations that he might be moved to a parliament seat and be made a cabinet minister.

Sources had told FMT earlier that Hasan may be fielded in the Rembau parliament seat which is currently held by Umno youth chief, Khairy Jamaluddin.

There was also speculation that Mohd Hasan had proposed to PM Najib Tun Razak that Rasah Umno deputy chief, Senator Najeeb Abdullah, be made MB should he be dropped.

Hasan, Najeeb, Jempol MP Lilah Yassin, Kuala Pilah MP Hasan Malek and Senaling state assemblymen Ismail Lasim are the frontrunners to be MB if BN retained Negeri Sembilan.

But according to a Negeri Sembilan Umno source, Najib prefers Work Minister, Shaziman Abu Mansor, to be the next Menteri Besar.

In another development, there is a possibility that long serving Information Minister, Rais Yatim, will be dropped as the Jelebu parliament candidate and be replaced with a younger person.

Former Menteri Besar and current Bagan Pinang state assemblymen, Mohd Isa Abdul Samad, is speculated to contest in Telok Kemang parliament seat.

However, it is not known which parliament seat will be offered to the MIC in place of the Telok Kemang seat, a traditional MIC seat.

MIC is believed to be asking for the Jempol parliament seat but Jempol Umno is resisting the request.

All these developments indicate that the BN has yet to sort out seat allocations among BN components parties and the winnable candidate within the respective component parties.

Belanja RM300,000 untuk SMS dari MB N.Sembilan


MB explains text messages worth RM300,000
April 25, 2012

The Negeri Sembilan opposition leader says greetings could have been sent out for free.

SEREMBAN:  Menteri Besar Mohamad Hasan today rejected an opposition charge that the state used nearly RM300,000 of public funds to send out festive greetings by SMS.

Winding up a three-day session of the state assembly, he said the text messages were sent out under the Info Belia programme and the cost was borne by Yayasan Negeri Sembilan.

“The state has never given a sen to the Yayasan,” he said. “It generates its own income from various investments. In fact Yayasan Negeri Sembilan contributes some funds to the state government.”

He was responding to state opposition leader Loke Siew Fook, who yesterday quoted a written reply from the government saying it had spent RM299,743.05 to send out 2,893,074 SMS greetings to the public on festive occasions.

Loke said the money was wasted because text messages could be sent for free, such as through websites like WhatsApp.

“Why spend so much of the people’s money for something that is of such low priority?” he said.

“What is the objective of the practice and what is the benefit to the people?”

Villagers in limbo

Loke also ticked off the state government for breaking a promise to settlers of a village in Rahang whose homes were demolished to make way for a road project.

He said the state had told the folk in Kampung Abok that they would be provided with town houses priced at between RM40,000 and RM50,000.

“When the government wanted to start the Middle Ring Road project, these people were asked to move out from the settlement area,” he said.

“They were given a token of RM5,000 and were promised that the town houses would be built on the spaces remaining after the completion of the project and that the price would be low enough for them.”

The affected people were supposed to receive the keys to the new houses from Prime Minister Najib Tun Razak during his visit to the area last February. But this did not happen. According to Loke, they had found out two days earlier that the price would be around RM72,000.

“They refused to sign the pertinent documents because the houses were too expensive.”

Loke, who is the state assemblyman for Lobak as well as MP for Rasah, said he had learnt that both the federal and state governments had provided a grant for the project because this was a “special-case project not meant for profit making”.

“So I wonder why the state government cannot sell at the cheaper price it promised.”

Mohamad told the assembly today that his administration was aware of the plight of the villagers and would “try to fix a price that is affordable” to them.

He said the state executive council would discuss the issue next week.

Pelajar Tingkatan 6 Dan Matrikulasi Boleh Mohon Tangguh PLKN


Rabu April 25, 2012

KUALA LUMPUR: Bakal pelatih Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) yang akan meneruskan pengajian di tingkatan enam atau program matrikulasi bermula Mei ini boleh memohon penangguhan bagi mengikuti PLKN Kumpulan 2 Siri 9/2012.

Ketua Pengarah Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN), Datuk Abdul Hadi Awang Kechil hari ini berkata bakal pelatih berkenaan bagaimanapun perlu mengisi borang permohonan yang boleh diperolehi di kaunter khidmat pelanggan JLKN atau dimuat turun dari laman web rasmi JKLN www.khidmatnegara.gov.my

Beliau berkata setelah borang tersebut dilengkapkan, ia hendaklah dikepilkan bersama surat tawaran kemasukan ke tingkatan enam atau program matrikulasi sebelum dihantar ke Cawangan Pengecualian dan Penangguhan, Bahagian Pengurusan Pelatih, JLKN.

"Penangguhan sehingga tamat tempoh pengajian akan diberikan kepada pemohon. Bagi mereka yang akan menyambung pengajian selepas tamat tempoh penangguhan tersebut, mereka perlulah mengisi Borang Permohonan Pembaharuan Penangguhan melalui proses yang sama," katanya dalam kenyataan. - BERNAMA

Cemas lepas keluar wang RM47,000


26 Apr 2012

SEREMBAN: Perjalanan seorang ahli perniagaan selepas mengeluarkan wang RM47,000 bertukar detik menakutkan apabila menjadi mangsa langgar dan samun sekumpulan penjenayah bertopeng di Kilometer 259, Lebuhraya Utara-Selatan arah selatan berdekatan Plaza Tol Port Dickson, di sini, kelmarin.

Difahamkan, dalam kejadian jam 1.50 tengah hari itu, lelaki berusia 47 tahun terbabit dipercayai baru mengeluarkan wang di sebuah bank di Rasah dalam perjalanan ke Senawang memandu kereta Nissan.

Sumber berkata, siasatan awal mendapati sejurus tiba di tempat kejadian, mangsa yang memandu bersendirian dilanggar dua kereta masing-masing Toyota dan Mercedes dinaiki tiga lelaki.

“Bagaimanapun, mangsa tidak memberhentikan kenderaan dan meneruskan perjalanan sebelum suspek menghalang keretanya di hadapan dan belakang di tempat kejadian.

“Berikutan itu, mangsa yang tidak dapat melarikan diri terkejut sejurus melihat tiga suspek bertopeng meluru ke arahnya dipercayai membawa pisau dan memecahkan cermin kereta bahagian penumpang hadapan,” katanya, semalam.

Sumber berkata, suspek mengambil wang RM47,000 yang berada di bahagian tempat duduk penumpang hadapan dan menoreh tayar kereta mangsa menggunakan pisau.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah, Asisten Komisioner Saiful Azly Kamaruddin ketika dihubungi mengesahkan menerima kejadian itu.

20120425

Kuliah Ustaz Ruslan 28 April 2012 di Senawang


KULIAH TASAWUF
Oleh Ustaz Ruslan Abd Razak
Tarikh : 28 April 2012 , Sabtu
Masa : 7:30 malam (selepas solat Maghrib)
Tempat : Surau Taman Alamanda, Senawang http://suraualamanda.blogspot.com
Antara Pengisian:
- Ratib Al Hadad,
- Syarah Kitab Tajul ‘Urus,
- Selawat

Muslimin dan muslimat semua dijemput hadir

Semua Aktiviti Air Di Kem PLKN Dihentikan Serta Merta


Semua Aktiviti Air Di Kem PLKN Dihentikan Serta Merta
April 25, 2012

KUALA LUMPUR: Semua aktiviti air melibatkan kolam semula jadi dalam Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) dihentikan serta merta, kata Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Beliau berkata langkah itu adalah untuk menjaga keselamatan pelatih PLKN berikutan insiden kematian seorang pelatih akibat kencing tikus.

Ketika mengesahkan kematian R.Vinoth dari kem Terkok, Sungai Siput, Perak akibat penyakit kencing tikus, Ahmad Zahid, yang melahirkan rasa simpati terhadap keluarga mendiang, berkata keluarga mangsa akan menerima insurans berjumlah kira-kira RM50,000.

"Pemilik kem Terkok itu telah membuat rayuan untuk membuka semula kem berkenaan namun saya bertegas ia ditutup demi keselamatan pelatih PLKN," katanya pada sidang akhbar selepas melancarkan buku 100 Wira Negara di Universiti Islam Antarabangsa (UIA) di sini, Selasa.

Sementara itu, Ketua Pengarah Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN) Datuk Abdul Hadi Awang Kechil ketika dihubungi Bernama berkata ketetapan yang dibuat minggu lepas menyebut bahawa aktiviti air akan diteruskan sekiranya kem PLKN mempunyai kemudahan kolam renang.

Beliau berkata sebelum ini pihak JLKN telah menggantung sementara semua aktiviti air yang melibatkan penggunaan kolam semula jadi.

Berikutan itu, katanya, aktiviti air setakat ini hanya boleh dijalankan di kem PLKN di Sibu kerana ia merupakan satu-satunya kem yang dilengkapi kolam renang.-BERNAMA

Kerajaan telah membelanjakan RM4.7 bilion dalam program PLKN yang melahirkan 629,052 orang pelatih. RM 4.7 bilion boleh menampung kos pembiayaan penuh PTPTN selama 1 tahun kepada seramai 940,000 orang pelajar Diploma di IPT.Janji Yang Belum Ditunai - Landasan Pesawat Kecil Rembau


20 Feb. 2008 - Rembau akan terus membangun apabila kerajaan negeri bercadang untuk membina landasan pesawat kecil untuk kegunaan Kelab Penerbangan Awam Negeri Sembilan. Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, tapak untuk landasan itu telah pun dikenal pasti iaitu di Batu Hampar, Rembau. “Kita akan buat landasan untuk Kelab Penerbangan Awam Negeri Sembilan yang jaraknya lebih kurang 700 meter. Ia sesuai untuk digunakan oleh pesawat kecil seperti Cessna atau mikrolite.”

Janji Yang Dikitar Semula - UiTM Rembau


31 Mac 2012 – “Universiti Teknologi Mara (UiTM) cawangan Negeri Sembilan yang ketiga akan di bina di Rembau. Walau pun masih di peringkat awal cadangan, Kerajaan Negeri telah mengenalpasti dua ke tiga lokasi sesuai bagi pembinaannya kelak.” Ujar Dato’ Seri Utama Hj Mohamad Hj Hasan ketika berucap di Rembau petang tadi.

31 Jan 2008 - Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, projek itu juga akan membantu membangunkan Rembau sebagai destinasi pelancongan terkenal. Selain itu katanya, kawasan rekreasi kolam air panas Pedas juga akan diperbesarkan dengan tambahan kemuda han seperti hotel bertaraf antarabangsa dan dewan persidangan. Beliau juga mengumumkan pembinaan sebuah lagi kampus Universiti Teknologi Mara (UiTM) Rembau selepas kampus di Kuala Pilah di mana ia dibuat secara inisiatif pembiayaan swasta (PFI).

Janji Yang Ditunda - Hospital Rembau


29 Mac 2012 - Pembinaan Hospital Daerah Rembau di Negeri Sembilan akan dilaksanakan dalam dua fasa iaitu melibatkan kerja-kerja tanah dan pembinaan bangunan dengan kos dianggarkan berjumlah RM122.6 juta.

7 Mac 2008 - Hospital Daerah Rembau yang boleh menampung 76 katil akan dibina di sini dengan kos RM100 juta untuk memberi kemudahan kesihatan yang lebih baik kepada 60,000 penduduk, kata Menteri Besar Datuk Seri Mohamad Hasan di sini hari ini. Beliau menjelaskan dengan pembinaan hospital ini pada tahun ini, maka ia menjadi negeri yang pertama mempunyai kemudahan hospital di setiap daerah.

20120424

Yahudi bakal kuasai 20% saham FGVH?

Yahudi bakal kuasai 20% saham FGVH?
24 Apr 2012 

KUALA LUMPUR: Bekas Timbalan Pengarah Bank Negara Dr Rosli Yaakub mendakwa sebuah syarikat milik Yahudi, Bunge Limited antara yang bakal menjadi 'rakan kongsi strategik' kepada Felda Global Ventures Holding Berhad (FGVH) apabila disenaraikan di Bursa Malaysia.

Menurutnya, Bunge Limited bakal memiliki saham sebesar 20 peratus di dalam syarikat tersenarai FGVHB di mana usahasama antara FGVHB dan Bunge Limited telah dimetrai pada bulan Disember 2011.

"Bunge Limted adalah syarikat milik orang Yahudi di mana matlamatnya ialah ia mahu menguasai dan memonopoli," katanya ketika berucap membentangkan kertas kerja di Konvensyen Halatuju Felda di Shah Alam Ahad lalu.

Tambahnya lagi, Bunge Limited adalah sebuah syarikat terkemuka di dunia yang menjalankan perniagaan 'agrobusiness' dan makanan.

Kakitangan syarikat itu kata Rosli berjumlah 32 ribu orang di lebih dari 30 buah negara dan ia adalah sebahagian daripada rangkaian syarikat-syarikat 'food cartel' dunia.

"Setakat ini, food cartel ini belum lagi berjaya mendominasi pengeluaran dan pasaran sawit dan produk sawit.

"Apabila ianya kelak menjadi rakan kongsi strategik kepada FGVHB maka Felda akan menyumbang ke arah penyempurnaan pengawalan oleh food cartel ini ke atas makanan-makanan utama dunia," sambungnya lagi.

Di Argentina, Bunge Limited telah berjaya membolot 'tanah perladangan yang keluasan beratus-ratus ribu ekar di kawasan tanah subur di Pampas Plains, malah mereka juga telah berjaya menguasai ekonomi Argentina.

"Akan beruntungkah peneroka-peneroka Felda dan akan selamatkah anak-anak peneroka Felda dan generasi mereka akan datang apabila satu bangsa yang tidak pernah ada belas kasihan.

"Mahukah dan bersediakah peneroka Felda untuk berkongsi tanah dan kilang-kilang minyak sawit yang mereka miliki dengan Yahudi," soal beliau lagi.


‘Jadi kuli’ warga asing23 April 2012 SENAWANG: “Penduduk amat tertekan kerana kawasan ini seolah-olah sudah menjadi perkampungan mereka merangkumi kira-kira 1,000 pekerja asing yang menjadi penghuni di beberapa unit rumah dan rumah kedai,” kata Pengerusi Kawasan Rukun Tetangga (KRT) Taman Jasmin, Mohamad Azman Md Safar.

Menurut beliau, tindakan pihak tertentu menjadikan ia sebagai asrama pekerja asing menyebabkan penduduk taman berkenaan berada dalam keadaan tertekan berikutan sikap warga asing terbabit yang tidak disenangi mereka.

Kata Mohamad Azman, kehadiran pekerja asing terbabit yang tidak memahami dan menghormati budaya tempatan selain sikap pengotor mereka menyebabkan ketenteraman penduduk tempatan terjejas.

“Kelakuan mereka yang suka membuang sampah merata-rata menimbulkan rasa kurang senang penduduk tempatan kerana kawasan perumahan ini menjadi kotor. Penduduk tempatan seolah-olah menjadi kuli mereka kerana terpaksa membuang sampah dan membersihkan kawasan.
“Selain itu, penduduk semakin hilang sabar dengan sikap warga asing itu yang turut menconteng bangunan dan berkelakuan kurang sopan seperti berpakaian menjolok mata.

“Mereka juga didapati meminum minuman keras di luar asrama tanpa menghiraukan jiran sekeliling selain menjadikan taman awam sebagai tempat pergaulan bebas lelaki dan perempuan,” katanya. Menurutnya, penduduk bimbang sikap negatif itu boleh mempengaruhi remaja tempatan sekali gus memberi kesan tidak baik kepada pembangunan sahsiah mereka.

Dakwa Mohamad Azman, masalah itu sudah berlarutan sejak lebih enam tahun lalu namun bilangan pekerja asing berkenaan tidak ramai berbanding kini sehingga seolah-olah taman perumahan itu menjadi perkampungan mereka.

“Ahli jawatankuasa KRT pernah menasihati warga asing terbabit supaya memberi kerjasama dan tidak mengulangi perbuatan itu selain cuba memahami budaya penduduk tempatan, tetapi ia masih berterusan,” katanya.

Bagi penduduk, Mohd Faizal Rahim, 35, masalah itu sudah lama berlaku dan menyebabkan mereka tidak tahan lagi.

Dia yang menetap di situ lebih enam tahun lalu berkata, sejak taman itu dijadikan ‘perkampungan warga asing’, pelbagai masalah sosial berlaku dan tidak menolak kemungkinan ada berlaku kes persundalan membabitkan mereka.

“Saya amat tidak menyenangi kehadiran mereka kerana banyak membawa keburukan,” katanya.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/2012042020105320120420201053/Article/index_html

Firma iklan luar kecam pelan NS swasta papan iklan

Apr 23, 2012 - Kira-kira 12 syarikat pengiklanan luar di Negeri Sembilan berang dengan dasar penswastaan yang diperkenalkan oleh kerajaan negeri untuk menyerahkan pemilikan dan pengurusan semua papan iklan di negeri ini kepada sebuah syarikat tunggal.

Syarikat yang dibenarkan memonopoli perniagaan jutaan ringgit itu
dikatakan tidak mempunyai rekod prestasi dalam industri pengiklanan, dan didakwa akan menaikkan sewa papan iklan sehingga lebih 10 kali ganda kos semasa.

Menurut Alex Yew, Naib Presiden Persatuan Pengiklanan Luar Malaysia (OAAM), papan iklan sebelum ini terletak di bawah bidang kuasa kerajaan tempatan.

Sejak 20 yang lalu, katanya, pemilik media yang ingin mendirikan papan iklan akan membuat permohonan kepada majlis tempatan, yang mengandungi maklumat lokasi dan saiz papan iklan.

"Jika majlis berpendapat ianya wajar, maka ia akan mengeluarkan lesen dan lesen sementara (TOL) untuk tanah kerajaan, dan pemilik media akan membina papan iklan dan membuat bayaran tahunan untuk kedua-dua lesen dan TOL," jelas Yew kepada Malaysiakini.

"Jika papan iklan dibina di atas tanah persendirian, pemilik media masih perlu memohon kepada majlis tempatan bagi mendapatkan lesen dan membayar yuran lesen tahunan, tetapi sewanya akan dibayar kepada tuan tanah."

Mimpi ngeri itu bermula pada bulan Oktober 2011 apabila kerajaan
negeri membuat keputusan untuk memindahkan kuasa kerajaan tempatan ke atas papan iklan kepada Yayasan Negeri Sembilan (YNS) - sebuah yayasan negeri yang dipengerusikan oleh Menteri Besar Datuk Seri Mohamad Hasan.

Alasan yang diberikan oleh kerajaan negeri, kata Yew, adalah ia perlu untuk menyeragamkan format papan iklan dan bagi membiayai program amal dan kebajikan di bawah YNS.

"Dengan menggunakan ini sebagai alasan, mereka mengarahkan kami menurunkan semua papan iklan kami dan enggan memperbaharui lesen kami," dakwa Yew.

Yew yang juga merupakan pengarah operasi Kurnia Outdoor Sdn Bhd,
sebuah syarikat di bawah Big Tree Outdoor Sdn Bhd yang terjejas dengan penswastaan tersebut.

Malaysiakini memperolehi salinan surat rasmi yang ditulis oleh pengarah YNS, Jamaludin Abu Bakar kepada pemilik media, mengarahkan mereka membuka papan iklan masing-masing dalam tempoh 14 hari kerana lesen mereka telah tamat pada 31 Disember 2011.

Jika gagal berbuat demikian, majlis akan membuka struktur tersebut dan semua kos berkaitan dengannya akan ditanggung oleh syarikat terbabit.

Sumber http://malaysiakini.com/news/195804

Berita penuh di http://malaysiakini.com/news/195767

Hairan kereta tak lulus ujianMOKTHAR menunjukkan nombor enjin yang didakwa diketuk semula menyebabkan kereta tersebut gagal dalam ujian pemeriksaan Puspakom di Shah Alam kelmarin.

Hairan kereta tak lulus ujian
24 April 2012

SHAH ALAM – Seorang ahli perniagaan meluahkan rasa tidak puas hati terhadap Pusat Pemeriksaan Kenderaan Berkomputer (Puspakom) di Seksyen 28 di sini apabila kereta Proton Wira miliknya didapati gagal melepasi pemeriksaan khas.

Ahli perniagaan itu, Mokthar Endan, 54, mendakwa, berdasarkan laporan Puspakom, kegagalan itu disebabkan nombor enjin kereta tersebut telah diketuk semula dan tidak mengikut spesifikasi ditetapkan oleh syarikat pengeluar kenderaan tersebut.

Bagaimanapun, tegasnya, sejak kenderaan itu dibeli daripada seorang rakannya pada tahun lalu untuk kegunaan harian anaknya, dia tidak pernah mengetuk atau menukar enjin sehingga pemeriksaan Puspakom dijalankan semula, Khamis lalu.

“Ketika membeli kereta ini, saya juga telah melakukan pemeriksaan Puspakom untuk proses tukar hak milik dan hasil ujian adalah lulus pada enjin yang sama.

“Namun, hasil ujian kali ini amat mengecewakan, malah Puspakom tuduh saya mengetuk semula nombor enjin asal pada enjin baharu yang mungkin dicuri bagi menutup kesalahan dan semua tuduhan ini amat berat,” katanya kepada Kosmo! di sini semalam.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=0424&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_07.htm

20120423

Perkhidmatan PembaikanPerlu pembaikan untuk kerosakan kecil di rumah, surau atau masjid?
Kerosakan pada pendawaian lampu, kipas.
Kerosakan paip air.
Mengecat serta lain-lain kerja berkaitan

Sila hubungi 013-2124086

Perkhidmatan sekitar Rembau, Senawang dan Seremban pada harga yang berpatutan.

44 kontraktor masuk tender Hospital Rembau

Status terkini Cadangan Hospital Rembau (76 Katil) N.Sembilan.(Fasa 1 - Kerja-kerja Tanah). 44 kontraktor telah menghantar dokumen tender. Tempoh siap Fasa 1 ini ialah 4 bulan.

Maklumat lanjut di http://www.kkr.gov.my/files/Borang%20Jadual%20Tender/29574/Cadangan%20Hosp.%20Rembau%20N.Sembilan%20(Fasa%201%20Kerja%20Tanah).pdf

20120422

Mesyuarat Agung PAS Rembau 29 April 2012

MESYUARAT AGUNG PAS KAWASAN REMBAU KALI KE 9

Tarikh : 29 April 2012 , Ahad

Masa : 9 pagi

Tempat : Chembong, Rembau

Perasmian oleh : Ustaz Idris Ahmad , AJK PAS Pusat

Untuk hadir sebagai pemerhati sila hubungi Sufian 013-3589328 , tempat terhad

Untuk sumbangan ke Tabung Pilihanraya PAS Kawasan Rembau sila salurkan melalui akaun berikut :

Nama akaun : PAS Kawasan Rembau

Bank : Bank Islam (Cawangan Seremban)

No akaun : 05-012-01-007334-7

Sumbangan juga boleh disalurkan melalui Hamizi 012-2832458

Ceramah Umum 26 Apr 2012 Tmn Marida, Senawang


CERAMAH MOBILISASI BERSIH 3.0

Tarikh : 26 April 2012, Khamis

Masa : 9 mlm

Tempat : Pasti Amal, Taman Marida, Senawang

Penceramah :

~ YB Ng Suee Lim , ADUN Sekinchan

~ Ustaz Kamaruddin Sidek , Timbalan Pesuruhjaya PAS Melaka

~ Dr Ahmad Suhaimi , Penyelaras SAMM

~ Puan Norwani , Ketua Muslimat PAS Rembau

~ Mohd Hakki , Ketua Pemuda PAS Rembau

Semua dijemput hadir

Zahid Hamidi perlu perjelas rasional RM 8 bilion kereta perisai


Siapa yang kelirukan rakyat, Zahid Hamidi atau blogger propembangkang? Siapakah blogger propembangkang tersebut? Susah sangatkah Zahid Hamidi nak jelaskan kenapa Indonesia menawarkan kereta perisai mereka pada harga RM 2.4 juta, sedangkan projek kereta perisai yang akan dibuat oleh Malaysia dianggarkan bernilai RM 31.13 juta sebuah atau RM 8 bilion untuk 257 buah kereta perisai?

Adakah RM 8 bilion tersebut kos pembinaan, kos membina kilang membuat kereta perisai, kos membeli tanah untuk membuat kilang, kos blueprint atau termasuk kos hak untuk mengeluarkan dan memasarkan kereta perisai? Jika ianya termasuk kos hak untuk mengeluarkan dan memasarkan kereta perisai, adakah Malaysia akan beroleh keuntungan dari industri pembikinan kereta perisai ini apabila ianya dipasarkan keluar negara?

Berapa sebenarnya kos sebuah kereta perisai AV8 ini jika dibuat di Malaysia? Berapa kos sebenarnya sebuah kereta perisai AV8 ini jika dibeli terus dari Turki?

Rakyat tak tanya apa kod senjata yang digunakan oleh kereta perisai tersebut, kerana ini rahsia ketenteraan. Rakyat tak tanya apa perisian komputer yang digunakan oleh kereta perisai tersebut kerana ini juga rahsia ketenteraan.

Jika negara lain boleh memberikan kos pengeluaran kereta perisai mereka dengan spesifikasi yang asas , kenapa Malaysia tidak boleh?


RM 31.13 juta RM 2.4 juta

'Jangan kelirukan rakyat dengan isu kereta perisai'

20 April 2012

KUALA LUMPUR - Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi meminta blogger propembangkang supaya jangan mengelirukan rakyat dengan isu perolehan kereta perisai pacuan roda 6x6 dengan kereta perisai buatan Malaysia, AV8.

Beliau berkata kerajaan sedang mengkaji kesesuaian kereta perisai 6x6 untuk kegunaan tentera Malaysia yang berkhidmat di bawah Pasukan Interim Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (Unifil) di Lubnan manakala projek kereta perisai AV8, yang bernilai RM8 bilion, merupakan rancangan pembangunan kereta perisai buatan Malaysia untuk jangka panjang.

"Mereka harus memahami bahawa AV8 adalah Armoured Personnel Carrier (APC) yang mempunyai 12 varian untuk pelbagai kegunaan yang sesuai untuk penyediaan tentera masa depan atau program 'future soldier' di Malaysia manakala APC 6x6 adalah untuk kegunaan Unifil di Lebanon," katanya kepada pemberita selepas menyaksikan majlis menandatangani perjanjian persefahaman antara Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN) dan Universiti Pendidikan Sultan Idris di sini hari ini.

Perjanjian itu bakal memberikan kemudahan perbincangan bagi program-program kerjasama dalam penyediaan latihan untuk jurulatih JLKN.

Ahmad Zahid diminta mengulas blog-blog pembangkang yang memetik sumber media Indonesia bahawa kerajaan memilih 32 buah kereta perisai Anoa buatan PT Pindad, Indonesia kerana harganya lebih murah daripada AV8.

Beliau berkata kerajaan menilai beberapa kereta perisai 6x6 dari luar negara termasuk Anoa dari Indonesia tetapi belum membuat keputusan mengenainya.

Ahmad Zahid menjelaskan keperluan kereta perisai 6x6 untuk askar Malaysia di Lubnan sangat mendesak kerana kereta perisai sedia ada iaitu Condor, yang digunakan sejak 1980-an sudah tidak sesuai.

Beliau berkata pembangunan kereta perisai canggih AV8 pula mungkin mengambil masa panjang iaitu mungkin 15 tahun.


"Prototaip dijangka siap pertengahan tahun depan tetapi untuk Unifil, Condor tidak sesuai kerana ia 4x4. Kita perlukan 6x6, oleh itu kajian spesifikasi dibuat termasuk menentukan kemampuannya bergerak di Lubnan," katanya.- Bernama

http://www.sinarharian.com.my/nasional/jangan-kelirukan-rakyat-dengan-isu-kereta-perisai-1.41688

Projek RM8 bilion kereta perisai

KUALA LUMPUR 20 April - DRB- Hicom Defence Technologies Sdn. Bhd. (DEFTECH), anak syarikat milik penuh DRB- HICOM Bhd. (DRB-HICOM) sedang membangunkan kereta perisai 8X8 - Deftech AV-8 dalam projek bernilai RM8 bilion yang dijangka siap sepenuhnya menjelang 2016. Pengerusinya, Datuk Seri Mohd Khamil Jamil berkata, pembinaan itu melibatkan 257 buah kenderaan dengan 12 varian kegunaan.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0421&pub=utusan_malaysia&sec=Korporat&pg=ko_03.htm&arc=hive

MALAYSIA PESAN 23 UNIT PANSER PINDAD

07 Agustus 2011

TEMPO Interaktif, BANDUNG- Pemerintah Malaysia memesan 23 unit panser buatan PT Pindad tahun ini. "Prosesnya sudah sampai Perdana Menteri Malaysia, Departemen Pertahanan mereka sudah oke," kata Direktur Utama Pindad Adik Avianto Soedarsono di Bandung Ahad 7 Agustus 2011. Panser yang dibanderol Rp 7 miliar (RM2.4 juta) per unit itu, menurut Adik, makin diminati setelah diakui oleh Perserikatan Bangsa-Bangsa. Adik mengatakan panser buatan putra-putri Indonesia itu telah digunakan dalam menjaga perdamaian di Lebanon. "Sebanyak 13 unit telah digunakan di Lebanon," katanya.

http://tempointeraktif.com/hg/bisnis/2011/08/07/brk,20110807-350489,id.html

Program Beli Kereta Perisai Baru Ditangguh

PORT DICKSON, 7 Nov 2009 (Bernama) - Kegawatan ekonomi dunia dan kekurangan dana menyebabkan program penggantian kereta perisai Condor dan Sibmas Tentera Darat ditangguhkan ke Rancangan Malaysia Kesepuluh, kata Panglima Tentera Darat Jen Tan Sri Muhammad Ismail Jamaluddin. Pembelian kereta perisai Sibmas pada tahun 1980an pernah menimbulkan kontroversi kerana penggunaannya sebagai kenderaan bantuan tembakan didapati tidak begitu praktikal. Malaysia merupakan satu-satunya negara pengguna Sibmas yang dibuat di Belgium.

http://www.bernama.com/bernama/v5/bm/newsgeneral.php?id=370025

20120421

RM4.7 bilion kos PLKN boleh tampung 940,000 pelajar IPT

Kerajaan telah membelanjakan RM4.7 bilion dalam program PLKN yang melahirkan 629,052 orang pelatih. RM 4.7 bilion boleh menampung kos pembiayaan penuh PTPTN selama 1 tahun kepada seramai 940,000 orang pelajar Diploma di IPT.

KUALA LUMPUR, 12 Okt 2011 : Kerajaan membelanjakan RM4.7 bilion bagi Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) sejak ditubuhkan pada 2004 sehingga 31 Ogos tahun ini, Dewan Rakyat diberitahu hari ini.

http://www.hmetro.com.my/articles/KerajaanbelanjaRM4_7bilionuntukPLKNsejak2004/Article

"Seramai 629,052 pelatih PLKN direkodkan sehingga 29 Februari lepas dan 19 pelatih meninggal dunia atas faktor lain-lain yang bukan kecuaian kem," katanya sambil menambah sebanyak RM4.36 bilion telah dibelanjakan untuk PLKN sejak dilaksanakan. (Zahid Hamidi)

http://malaysiakini.com/news/194193

Sumber dari laman web PTPTN

http://www.ptptn.gov.my/docs/KADAR%20PEMBIAYAANPTPTN-020611.pdf


Sarawak paling ramai miskin tegar

Utusan Malaysia

20 April 2012 - Sarawak mempunyai penduduk bandar miskin tegar paling ramai berbanding negeri-negeri lain.

Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk M. Saravanan berkata, berdasarkan semakan data e-Kasih sehingga 9 April lalu, negeri Bumi Kenyalang itu mencatatkan jumlah penduduk bandar miskin tegar seramai 3,672 orang, diikuti Sabah sebanyak 2,766 orang.

Beliau berkata, di Semenanjung Malaysia, Kelantan mempunyai penduduk bandar miskin tegar tertinggi iaitu seramai 1,649 orang sementara Selangor pula seramai 999 orang.

"Negeri-negeri lain jumlahnya tidak begitu ketara. Wilayah Persekutuan Putrajaya pula paling rendah kerana mempunyai hanya seorang ketua isi rumah yang miskin tegar," katanya.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2012&dt=0421&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_12.htm

Sabah bukan lagi negeri miskin

Berita Harian

18 Feb 2012 - Sabah sudah berganjak daripada status negeri termiskin di Malaysia susulan pelbagai pembangunan dibawa kerajaan Barisan Nasional (BN) selama ini, kata Datuk Seri Najib Razak.

Perdana Menteri berkata, perangkaan purata pendapatan perkapita mendapati Sabah kini berada di tengah-tengah negeri terkaya dan termiskin, manakala negeri paling miskin ialah Kelantan.

http://www.bharian.com.my/articles/Sabahbukanlaginegerimiskin/Article/

Bila mahu tanam semula kelapa sawit?


JEMPOL 19 April 2012 - Sebahagian peneroka di Blok 3, 4, 6 dan 10 di Gugusan Raja Alias 1, dekat sini memohon keprihatinan pihak pengurusan Felda supaya menyegerakan projek penanaman semula kelapa sawit di kebun mereka.

Seorang peneroka, Daimun Ibrahim, 52, memberitahu, mereka telah menunggu terlalu lama untuk penanaman semula kelapa sawit itu selepas bersetuju menyertai program Felda kerana yakin dengan pengurusan agensi tersebut.

''Kami telah diberi pilihan, sama ada melakukan penanaman semula secara sendiri atau menyertai program dianjurkan oleh Felda," katanya di sini hari ini.

Menurutnya, peneroka yang mahu menyertai program Felda itu dimaklumkan mereka akan diberikan wang sara hidup sebanyak RM840 sebulan dan perlu membayarnya semula apabila pokok sawit yang ditanam itu membuahkan hasil.

''Kini sudah hampir dua tahun, bayangkanlah jika wang diterima itu semakin meningkat, bermakna kami perlu membayar balik dengan jumlah yang besar kelak," ujarnya.

Jelasnya, pokok sawit yang sudah matang hanya boleh mengeluarkan hasil selepas berusia tiga tahun.

''Lihatlah kebun kami semakin semak, sampai bila kami harus menunggu," tegasnya.

Rakannya, Kamarudin Salleh, 55, juga melahirkan rasa sedih apabila memikirkan masa depan mereka dan mendakwa, pengurusan Felda telah melantik pihak koperasi untuk menjalankan kerja penanaman semula itu.

''Kalau mereka tidak boleh melakukan kerja itu, Felda kenalah ambil tindakan. Sedih saya apabila melihat benih pokok yang harus ditanam diletakkan begitu sahaja dalam kebun," katanya.

Sementara Abd. Aziz Yasin, 59, pula menjelaskan, ada rakannya yang tidak menyertai program Felda dan kini hanya menunggu hasil selepas melakukan tanaman semula secara sendiri.

''Saya yakin Felda sebuah agensi yang komited membantu peneroka, tetapi ia menjadi buruk apabila ada pihak yang diamanahkan tidak melaksanakan kerja dengan betul,'' ujarnya.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2012&dt=0420&pub=Utusan_Malaysia&sec=Selatan&pg=ws_03.htm