20111231

Peneroka nekad tebang sendiri pokok getah


Peneroka nekad tebang sendiri pokok getah - 31 Dis 2011

“Kita bukan jual kebun, tetapi jual kayu pokok getah.”

JEMPOL: Kecewa dengan pengurusan Felda, 106 peneroka Felda Raja Alias 3 hari ini mengambil keputusan menebang sendiri pokok getah tanpa bantuan Felda.

Setiausaha Gerakan Kebangkitan Peneroka Felda Kebangsaan (Bangkit), Yaakob Mahmood yang mewakili 106 peneroka terbabit berkata akibat menunggu hampir dua tahun, pihaknya kini sudah mencari syarikat yang bersedia untuk menebang pokok getah dan membeli kayu getah berkenaan.

“Selepas mendapat sebut harga dari beberapa syarikat, akhirnya kita mendapat harga terbaik dari sebuah syarikat pada RM9,800 setiap satu ekar.

“Kita bukan jual kebun, tetapi jual kayu pokok getah. Jika semua persiapan berjalan lancer proses penebangan pokok getah ini akan dilakukan pada bulan Januari depan.

“Selepas mesyuarat, 106 peneroka ini sebulat suara setuju menguruskan penebangan pokok getah dan menjual kayu getah dengan inisiatif sendiri tanpa bergantung kepada Felda.

“Kita ada bukti hitam putih persetujuan daripada syarikat terbabit untuk melaksanakan proses penebangan pokok getah tersebut”, kata Yaakob dalam sidang media hari ini.

Wakili semua peneroka

Menurut Yaakob keseluruhan peneroka tanah rancangan ini adalah 259 peneroka dan terpulang kepada mereka untuk sertai kami atau pun tidak kerana kita mewakili semua peneroka tanpa mengira parti.

“ Setelah semua proses ini selesai, dijangka pada bulan Jun depan akan bermula proses tanam semula di kebun masing-masing.

“Saya mendesak Felda memberi kebebasan dan hak kepada peneroka terbabit untuk memilih tender mana yang lebih sesuai yang menawarkan keuntungan yang lebih besar kepada mereka.

“Saya berharap Felda memberikan segera surat kebenaran untuk tujuan tersebut dan tidak menafikan hak peneroka”, tegas Yaakob lagi.

Turut hadir di dalam sidang media tersebut ialah Timbalan Setiausaha Agung PKR, T Kumar; Yang DiPertua PAS Jempol, Abdul Rahman Ramli dan Ketua Cabang PKR Jempol, Karip Mohd Salleh.

http://www.freemalaysiatoday.com/2011/12/31/peneroka-nekad-tebang-sendiri-pokok-getah/

20111230

Unit Amal N.Sembilan cipta sejarah Program JamboriUnit Amal Negeri Sembilan telah mengadakan Program Jambori Amal pada 16 hingga 18 Disember 2011 yang lalu di Port Dickson, N.Sembilan.

Jambori Amal pada tahun ini mencipta sejarah kerana disertai peserta yang paling ramai sejak program ini diadakan.

Lebih 90 peserta remaja dan lebih 30 peserta dewasa telah menyertai jambori pada kali ini.

Unit Amal Negeri Sembilan mengucapkan terima kasih dan setinggi penghargaan kepada semua pihak yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam program jambori ini, terutamanya AJK dan para peserta.

InsyaAllah, jumpa lagi dalam program anjuran Unit Amal N.Sembilan selepas ini.

Gambar-gambar sekitar Jambori Amal tersebut di http://unitamaln9.blogspot.com/2011/12/unit-amal-nsembilan-cipta-sejarah.html

20111229

Mari kita ceriakan keluarga daif ini di Johol, N.SembilanBaru-baru ini rombongan PAS DUN Johol, Negeri Sembilan telah berkesempatan mengadakan lawatan menziarahi keluarga miskin di Kampung Kepis Hilir (lorong Lonek) iaitu sebuah keluarga pasangan suami isteri yang mempunyai 4 orang anak.

Suaminya bekerja kampung, mengambil upah dan menoreh getah milik orang.

Kehidupannya semakin terhimpit apabila tuan kebun tersebut ingin menoreh sendiri getahnya.

3 dari anaknya akan bersekolah pada sesi 2012 akan datang.

Rumah yang diduduki beliau adalah ihsan dari seorang penduduk kampung yang meminta beliau menunggu rumah pusaka. Rumah itu tidak mempunyai bekalan air dan elektrik.

Beliau pernah dijanjikan untuk mendapat rumah PPRT namun sehingga kini tanahnya sahaja yang diratakan tetapi rumah tetap tidak didirikan lagi.

Melihat rumahnya yang cukup usang, dengan anak yang semakin membesar pihak PAS DUN Johol berhasrat menggerakkan inisiatif untuk membantu beliau sekeluarga membina rumahnya.

Kepada mereka yang ingin membantu sila hubungi beliau iaitu Roos Noor Faizli bin Razali ( 012-2682373 ) Kampung Kepis Hilir, 71300 Johol, Negeri Sembilan.

Sumber : http://pasdunjohol.blogspot.com/2011/12/lawatan-mangsa-kebakaran-dan-fakir.html

Amanat DS Anwar Ibrahim 4 Jan 2012 di Seremban

AMANAT DS ANWAR IBRAHIM
Tarikh : 4 Jan 2012, Rabu
Masa : 8.45 mlm
Tempat : Perkarangan Pejabat PKR NS, Jln Tuanku Antah, Seremban
Semua dijemput hadir

RAPAT RAKYAT NEGERI SEMBILAN
Tarikh : 15 Jan 2012, Ahad
Masa : 8.30 mlm
Tempat : Dataran Rakyat, Pekan Gemas, N.Sembilan
Bersama Pimpinan Tertinggi Pakatan Rakyat
Semua dijemput hadir

Sumber : http://pkrn9.blogspot.com

20111228

Pesawat APMM tersadai kerana tidak ada wangPada Januari 2009 kerajaan Malaysia telah menerima pesawat amfibia Bombardier untuk kegunaan APMM (Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia), kemudian pada awal 2010 sebuah lagi pesawat model yang sama diterima pada kos sekitar RM 120 juta sebuah. Kini kedua-dua buah pesawat tersebut telah tersadai tidak dapat digunakan kerana tiada peruntukan kewangan untuk penyenggaraan pesawat.

Satu telah tersadai sejak tahun 2010 lagi, dan sebuah lagi kira-kira 6 bulan yang lalu. Pada awalnya kerajaan berbangga kerana Malaysia adalah negara yang pertama di Asia yang menggunakan pesawat amfibia.

Malaysia di kelilingi oleh lautan dan pantai yang luas dan panjang. Dengan ketiadaannya pesawat maritim ini akan pasti mengancam keselamatan negara.

Siapa yang akan dipersalahkan atau dikambing hitamkan dalam kes ini?

Dalam pada masa yang sama kita mempunyai 18 buah jet pejuang Sukhoi yang berharga sekitar RM 3 bilion atau sekitar RM 150 juta sebuah.

No money to fly
27 December 2011

PETALING JAYA (Dec 26, 2011): The Malaysian Maritime Enforcement Agency (MMEA) has had to ground its two amphibious planes – barely two years after putting the aircraft into service – due to budget constraints.

Since their grounding, the two Bombardier Aerospace CL415MP have been sitting in a hangar in Subang. One has been parked there since late last year, while the other has been grounded for about half a year.

According to the agency's 2010 annual report, the planes had to be grounded as the agency has yet to sign the maintenance contract for the amphibious planes as MMEA has not been allocated enough funds for the purpose.

Apart from firefighting, the amphibious planes can be used for search and rescue and maritime surveillance although only one aircraft, serial number M71-01, has been fitted with the specialised mission equipment including two side-looking airborne radars, a forward-looking infrared radar, an airborne maritime surveillance system and other avionics and communications equipment.

The government ordered the planes from Bombardier in June 2008 and the first aircraft was delivered in January 2009 while the second arrived in early 2010.

http://www.thesundaily.my/news/249344

APMM pertama di Asia guna pesawat amfibia
14/10/2008 6:06pm

PELABUHAN KLANG 14 Okt. - Pesawat pelbagai guna amfibia yang dibeli oleh Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) dijadualkan tiba bulan depan, sekali gus akan menjadikan negara ini sebagai yang pertama di Asia menggunakan kapal terbang jenis itu.

http://ww2.utusan.com.my/utusan/special.asp?pr=PR11&y=2008&dt=1014&pub=Utusan_Malaysia&sec=Terkini&pg=bt_21.htm

Sementara itu, Muhyiddin berkata, kerajaan akan meneliti laporan bahawa Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) dikatakan diarah tidak menggunakan dua pesawat amfibianya berikutan masalah kewangan.

Katanya, beliau masih menunggu laporan penuh agensi itu berkaitan dua Bombardier Aerospace CL415MP dengan sebuah tersadai sejak akhir tahun lalu manakala sebuah lagi hampir enam bulan.

Akbar itu memetik, berdasarkan laporan tahunan APMM 2010, pesawat berkenaan tidak boleh diterbangkan kerana agensi itu belum menandatangani kontrak penyelenggaraan berikutan kekurangan dana.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Takperlutafsiranbaru/Article/index_html

Pesawat Pertama (M71-01) telah diserahkan kepada APMM pada 23/1/2009 manakala pesawat kedua telah diserahkan pada bulan Oktober 2009. Pesawat Bombardier ini berupaya untuk membantu dalam memadamkan kebakaran. Pesawat ini berupaya melawan kebakaran dengan kelajuan 150 kt 278 km/j.

http://www.mmea.gov.my/index.php?option=com_content&view=article&id=1570:aset-apmm&catid=66

Beliau berkata, pesawat Amfibi terbaru itu yang berharga RM120 juta dan dibeli dari Kanada, kini boleh melaksanakan misi penuh.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=1130&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_06.htm

Malaysia telah menandatangani kontrak bernilai AS$ 900 juta bagi pembelian 18 buah pesawat Su-30MKM pada 5 Ogos 2003.

http://ms.wikipedia.org/wiki/Sukhoi_Su-30MKM

Korek pasir secara haram

Dari laman web Aduan Rakyat Online

Korek pasir secara haram - 28 Dis 2011

Kejadian pengorekan pasir dijalankan di dalam kawasan kampung saya beralamat seperti yang di bawah, saya agak sangsi bahawa ada sesuatu yang tidak kena.

Kami bimbang akan keselamatan rumah-rumah kami, kerana kerja penyedutan pasir itu berdekatan dengan rumah kami. Ini boleh menyebabkan tanah mendap dan runtuh sekaligus mengancam keselamatan penduduk kampung.

Lebih menghairankan lagi, kerja mengeluarkan pasir itu hanya dijalankan pada waktu 4/5 pagi.

Kejadian ini menyebabkan penduduk kampung curiga dengan niat sebenar pengorekan pasir ini.

Saya amat berharap bahawa aduan rakyat dapat membawa isu ini ke tengah dan pihak yang berwajib mengambil tindakan yang sepatutnya sebelum kejadian yang tak diingini berlaku.

Sekian, terima kasih.

Batu 7 3/4 Kg Pantai, Jalan Jelebu,
71770, Seremban, Negeri Sembilan.

By: Amir Rosli

Sumber : http://www.aduanrakyat.com.my/korek-pasir-secara-haram#more-8478

Tazkirah 3 Ustaz 12 Jan 2012 di Johol, N.SembilanMUNAJAT DAN TAZKIRAH PERDANA
Antara Imam 5 minit dan Imam 5 tahun
Bersama :
YB Ustaz Taib Azamudin (bekas Imam Masjid Negara)
Ustaz Kamal Asha'ari (bekas Imam Masjid Shah Alam)
Ustaz Norazman Mohamad (bekas Imam Masjid Ampangan)

Tarikh : 12 Jan 2012 (Khamis)
Masa : 8 Malam
Tempat : Dataran Al-Ikhwan Air Mawang, Johol, N.SembilanSemua dijemput hadir

20111227

Permintaan jalan berturap di Kampung Tengah Lenggeng

Dari Laman Web Aduan Rakyat Online - 27 Dis 2011

Permintaan jalan berturap di Kampung Tengah Lenggeng

Saya tinggal di Kampung Tengah Lenggeng, Negeri Sembilan. Saya salah seorang dari beberapa penduduk yang tinggal di sebuah kawasan yang agak jauh dari jalan raya. Jalan ke rumah kami hanyalah jalan tanah merah lebih kurang sepanjang 1 KM.

Kami menggunakan jalan tersebut untuk keluar masuk dan apabila hujan kami terpaksa meninggalkan kereta dan van ditepi jalan raya dan berjalan kaki ke rumah. eadaan ini sangatkan menyusahkan kami semua.

Kami sudah tinggal di sini hampir 10 tahun. Dalam masa 10 tahun ini kami sudah membuat berkali-kali permohonan untuk mendapatkan jalan berturap tapi tidak pernahada tindakan yang diambil.

Setiap kali permohonan dibuat, alasan yang diberikan oleh pihak berkuasa adalah belum ada peruntukan, rumah kurang dari empat buah rumah. Sedangkan di kawasan lain jalan lama semuanya sudah bertukar baru dan ada kawasan yang tidak mempunyai rumah juga diberikan jalan berturap.
Saya sudah membuat aduan kepada ketua kampung dan juga YB di kawasan Lenggeng ini tapi semuanya hanya sama saja.

Sekarang saya betul-betul sudah terdesak memerlukan jalan berturap kerana saya merancang untuk mengadakan majlis perkahwinan pada 2013 dan saya ingin mengadakannya dirumah saya, tapi jika saya tidak berjaya mendapatkan jalan berturap sebelum itu saya terpaksa membatalkan majlis tersebut.

Saya sangat berharap pihak aduan rakyat dapat menolong saya menyelesaikan masalah ini. Saya sangat berharap.

Rakyat didahulukan pencapaian diutamakan.

Apa gunaya slogan diatas jika rakyat seperti kami diabaikan seperti orang asing.

Kampung Tengah, 71750 Lenggeng, Negeri Sembilan.

By: HANAFI

http://www.aduanrakyat.com.my/permintaan-jalan-berturap-di-kampung-tengah-lenggeng

Pendaftaran Pelajar PASTI Al-Haazim, SenawangPENDAFTARAN KINI DIBUKA
PASTI Al Haazim
208, Lorong Ixora 1/17, Taman Desa Ixora
70450 Senawang, Negeri Sembilan

Untuk pertanyaan atau pendaftaran sila hubungi :
Ustazah Aishah 019-3535026
Ustazah Azlina 012-9172423
Hj Baharudiin 019-3303647

Waktu pendafataran : 9 pagi - 11.30 pagi (Isnin-Jumaat)

Menyediakan Perkhidmatan :

1. Pendidikan Pra Sekolah bagi anak-anak berumur 4, 5 dan 6 tahun (Asas Bahasa Arab/Melayu/Inggeris, Al Quran, Fardhu Ain, Matematik dan Sains)

2. Kelas Tambahan/Tusyen : Membaca Iqra’ , Bahasa Melayu dan Jawi

3. Kelas Mengaji Al Quran

Nota : Makanan dan kenderaan disediakan

Sila layari Blog PASTI N.Sembilan di http://pasti-n9.blogspot.com/

Majlis Sambutan Tahun Baru 2012 PR RembauSAMBUTAN TAHUN BARU 2012
Tarikh : 31 Dis 2011, Sabtu
Masa : 11 pagi - 12 tgh mlm
Tempat : Kg Sawah Raja (DUN Kota), Rembau
Bersama : Ustaz Dr Badrul Amin, YB Ustaz Firdaus, YB Sivakumar, YB Chang Lih Kang, YB Taufek che'GuBard dan Pak Jabit

Tentatif Program :
11 pg : Gotong Royong Persiapan Kenduri Rakyat
5 ptg : Pendaftaran petugas/sukarelawan Pakatan Rakyat Rembau
7 mlm : Solat Maghrib/Isya berjemaah, Tazkirah, Zikir (diimamkan oleh Ust Dr Badrul Amin)
8.30 mlm : Jamuan Makan Malam / Kenduri Rakyat
8.45 mlm : Ceramah umum oleh Ust Dr Badrul Amin, YB Ust. Firdaus (MP Jerai), YB Sivakumar (Mantan Speaker DUN Perak), YB Chang Lih Kang (ADUN Perak), YB Taufek (PJ PAS NS), che'GuBard dan kemunculan khas 'Pak Jabit' (Man Kadir) pelakon Hantu Kak Limah
12.00 tgh mlm : Zikir Munajat

Semua Dijemput Hadir

Untuk maklumat lanjut sila hubungi 012-3696474

Anjuran Pakatan Rakyat Rembau

Layari laman blog PAS Rembau di http://rembau-hari-ini.blogspot.com/

20111226

Tabung Baik Pulih Masjid Tok Muar, Negeri SembilanMari kita bersama membantu menyelamatkan masjid tertua di daerah Kuala Pilah, Negeri Sembilan iaitu Masjid Tok Muar yang kini diancam tanah runtuh akibat hakisan tebing sungai yang semakin teruk terutama di musim hujan ketika ini.

Kepada mereka yang ingin menyumbang sila salurkan melalui Cek/Transfer/Bank In:-
Nama Akaun : YAYASAN KASIH SAYANG NEGERI SEMBILAN
No Akaun : 05021010019276
Nama Bank : Bank Islam Malaysia Berhad

Atau hubungi :
Pejabat Urusan YKSNS
No. 22 A Jalan Angkasaria, Taman Bukit Pilah Perdana,
72000 Kuala Pilah, Negeri Sembilan
Tel: 06-4810092 / 0122 Faks: 06-4810576
Pegawai Bertugas: Puan Zarinah binti Abdul Kabor

Atau :
Kompleks Masjid Tok Muar,
No. 1 Taman Cemerlang,
72000 Kuala Pilah, Negeri Sembilan
Tel : 06-4810 068
Pegawai Bertugas : Ustaz Muhammad Aiman Danial bin Abdullah

Maklumat lanjut di http://yksnegerisembilan.com/archives/912

Kuliah Ust Norazman Mohamad 1 Jan 2012 di SenawangKULIAH AGAMA
Oleh Ustaz Norazman Mohamad
Tarikh : 1 Jan 2012
Hari : Ahad
Masa : Selepas Maghrib
Tempat : Surau Al Insaniah, Taman Bandar Senawang, Senawang
Muslimin dan muslimat semua dijemput hadir

20111223

Keputusan Cemerlang PMR 2011 Sekolah Agama di N.Sembilan

Tahniah diucapkan kepada semua pelajar yang mendapat keputusan PMR semalam.

Tahniah juga khusus untuk para pelajar, guru serta ibu bapa dari Sekolah Menengah Agama Rembau dan Sekolah Menengah Agama Dato Kelana Petra Maamor (SMAD KLANA), Seremban yang menunjukkan peningkatan yang amat ketara dan bersejarah apabila 5 pelajar dari dari Sekolah Menengah Agama Rembau dan 9 pelajar dari Sekolah Menengah Agama Dato Kelana Petra Maamor mendapat keputusan 9A.

Begitu juga dengan Sekolah Tinggi Islam As Sofa dengan 4 pelajarnya mendapat 9A dengan peningkatan mendadak GPS iaitu 1.80

Pada tahun 2010 hanya 1 orang pelajar mendapat 9A dari SMA Rembau dan hanya 2 orang pelajar mendapat 9A dari SMAD KLANA.

Harap dapat dikongsi bersama keputusan PMR sekolah menengah agama lain di Negeri Sembilan samada yang milik kerajaan mahu pun swasta.

Dari Blog SMA Rembau :

TAHNIAH PMR TERBAIK SELEPAS 52 TAHUN
2011-
GPS- 2.06
Bilangan 9A- 5 orang
%Pencapaian- 80.3

2010
GPS- 2.08
Bilangan 9A- 1 orang
%Pencapaian- 73.4

http://smarembau.blogspot.com

Dari Blog Sekolah Tinggi Islam As Sofa

ANALISIS DAN KEPUTUSAN PMR 2011
SEKOLAH TINGGI ISLAM AS SOFA

9A
1. MUHAMMAD LUQMAN HAKIM BIN MUHAMMAD SUFIAN
2. MUHAMMAD SABIRIN BIN MD ZAHAR
3. AMEERA AQIELA BT ABDUL HADI
4. NUR HIDAYAH BINTI AZLAN

8A
MUHAMMAD AMSYAR HARITH BIN MOKHLIS
SHEIKH AFFAN HAZIQ BIN SHEIKH OBID
NUR ASMAUL HUSNA BINTI MUHD YATIM
NUSAIBAH BT MOHD ZAHRI
SHARIFAH FATIN AFIQAH BT SYED UZIR
SHARIFAH ZEYNAH BINTI ABDUL RAHMAN AL HADAD
SYAMIN NATASYA BINTI ZAINUDDIN
WARDAH BINTI RAMLI


7A
ABDULLAH SHUIB BIN MOHD MAZRI

MEOR MUHAMMAD HAKIM BIN MEOR ABDUL RAZAK
NURUL AFRINA BT. ABD. RAHMAN

6A
M MOHD AMIR ARSYAD BIN MOHD YUSOFF
2. MUHAMMAD AMIRUL SUFFIAN BIN AMRAN

GRED PURATA SEKOLAH = 1.80 *MENINGKAT MENDADAK

http://sekolahtinggiislamassofa.blogspot.com

20111222

Dilarang majikan untuk menunaikan solat

Dari laman web Aduan Rakyat Online
Dilarang majikan untuk menunaikan solat
December 22nd, 2011

Assalamu’alaikum.

Saya merupakan salah seorang pekerja dalam sebuah syarikat telekomunikasi swasta gergasi berkait kerajaan (TM). Perkara yang amat saya kesali dan marah adalah banyak kes sudah dan masih berlaku terutama di kalangan pekerja swasta yang dihalang atau disusahkan prosedur untuk mendirikan rukun yang menjadi teras dalam agama Islam iaitu solat!

Sebelum ini saya hanya mendengar cerita dari mulut rakan-rakan sahaja namun kali ini saya sendiri yang menjadi mangsanya! Jikalau ada majikan atau pegawai atasan yang melepaskan pekerjanya untuk solat pun, ia perlu melalui proses yang sengaja disusah-susahkan seperti menulis / merekodkan nama dan memaklumkan kepada pegawai atasan. Dan jika diberi keizinan pun, kebanyakkan pekerja terpaksa terkejar-kejar masa pendek yang diberikan (5 minit).

Lebih malang, di suatu tempat yang bilangan pekerjanya mencapai ratusan orang, terpaksa berhimpit-himpit di ruang solat yang hanya boleh memuatkan maksimum 7-8 orang! Hari ini saya telah ditegur hanya kerana mendirikan Solat Isya’ sekaligus mengambil wudhu’ yang jumlah masa diambil hanyalah tak lebih 7-8 minit!

Ini satu pencabulan terhadap hak saya sebagai seorang muslim! Saya amat berharap pihak berwajib mengambil perhatian dan membuat sesuatu terhadap isu ini. Amat malang apabila perkara ini cukup dirumitkan namun pada masa yang sama pekerja bawahan yang satu bangsa dengan orang atasan saya yang suka melepak, bersembang dan kerap merayau-rayu sewaktu bekerja di hadapan beliau langsung tidak diambil tindakan!

Dari
Pekerja bawahan teraniaya.
By: Dzul

http://www.aduanrakyat.com.my/dilarang-majikan-untuk-menunaikan-solat

Perkhidmatan KTM sangat teruk

Dari laman web Aduan Rakyat Online
Perkhidmatan KTM sangat teruk
December 22nd, 2011

Saya sudah banyak kali menggunakan perkhidmatan KTM. Kelewatan tren untuk tiba di stesen terlalu kerap terjadi iaitu setiap kali saya menggunakan perkhidmatan ini. Apabila tren lambat, orang semakin ramai menunggu dan ini menyebabkan tren terlalu padat dengan penumpang.

Tambahan lagi, suara yang memberitahu nama stesen seterusnya tidak jelas. Jadi saya tidak dapat mengetahui nama-nama stesen yang disebut malah nama stesen di papan tanda di luar juga tidak dapat dilihat kerana penumpang terlalu ramai yang berdiri. Perkhidmatan KTM sangat teruk terutamanya ketika waktu pulang kerja. Alat penghawa dingin tidak berfungsi, udara di dalam tren amat tidak menyenangkan dan seterusnya menyebabkan ada penumpang yang pitam.

Seperti pada hari ini, 21 Disember 2011, tren Pelabuhan Klang dipenuhi penumpang sehinggakan langsung tidak dapat berganjak dari tempat berdiri. Sesampainya tren di stesen Angkasapuri, ia telah rosak dan salah seorang pekerja KTM mengarahkan kami (penumpang) keluar dan menunggu tren lain dalam masa yang sangat lama.

Saya sebagai wakil rakyat ingin meminta pihak bertanggungjawab mempertingkatkan mutu perkhidmatan KTM memandangkan ramai orang menggunakan perkhidmatan ini dan saya pasti telah ramai yang menyuarakan perkara yang sama. Sekian, Terima Kasih.

By: ann

http://www.aduanrakyat.com.my/perkhidmatan-ktm-sangat-teruk

Aduan dibuat, tindakan tiada

Aduan dibuat, tindakan tiada
Utusan Malaysia 22 Dis 2011

BARU-BARU ini Menteri Besar Negeri Sembilan mengumumkan bahawa Majlis Perbandaran Seremban dan Majlis Perbandaran Nilai telah berjaya menyelesaikan 90 peratus aduan yang diterima. Saya ingin mengucapkan tahniah di atas kejayaan Majlis Perbandaran Seremban dan Majlis Perbandaran Nilai. Namun, apa yang diperkatakan nampaknya hanya indah khabar dari rupa.

Saya telah membuat aduan mengenai kedudukan pokok besar di tebing bukit belakang rumah saya melalui Unit Pengaduan Awam Negeri Sembilan pada 18 November 2011 lalu. Saya hanya menerima maklumbalas mengenai aduan saya pada 7 Disember 2011 yang memohon saya merujuk kepada Jabatan Landskap.

Sehinga kini setelah sebulan berlalu masih tiada tindakan yang diambil oleh pihak Jabatan Landskap, Majlis Perbandaran Nilai. Tembok simen yang menutupi bukit telah mula retak. Saya telah menghubungi pihak Jabatan Landskap untuk bertanyakan status aduan saya. Jawapan yang saya terima tiada pegawai.

Begitu juga saya menghubungi Jabatan Hal Ehwal Komuniti & Aduan Awam, saya dimaklumkan, "Kami akan semak". Oleh yang demikian adakah pihak Majlis Perbandaran Nilai ingin melihat berlakunya tanah runtuh di belakang rumah saya, barulah tindakan akan diambil?

Sebenarnya pokok ini tidak dibersihkan ketika penebangan pokok di kawasan yang sama pada tahun lalu. Ketika proses pembersihan dilakukan pokok ini tertinggal. Kakitangan Majlis Perbandaran Nilai juga memasuki kawasan rumah saya dengan memanjat pintu pagar walaupun telah dilarang oleh jiran-jiran. Sepatutnya mereka menyusur di tepi bukit tersebut, bukannya memanjat pagar rumah saya.

Mereka juga telah membuka ampaian baju dan menggunakan tali ampaian sebagai pengikat pokok. Perkara ini saya telah membuat laporan kepada Pengarah Jabatan Khidmat Pengurusan dan Setiausaha Majlis. Namun, tiada jawapan sehingga kini.

Saya berpendapat sekiranya kakitangan Majlis Perbandaran Nilai berhati-hati di dalam pembersihan sebelum ini pasti pokok tersebut tidak akan membesar sehingga menyebabkan lapisan simen pecah. Saya mohon pihak Majlis Perbandaran Nilai mengambil tindakan yang sewajarnya.

PENDUDUK KECEWA
Seremban, Negeri Sembilan

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=1222&pub=Utusan_Malaysia&sec=Forum&pg=fo_04.htm

20111221

Najib sokong skim cepat kaya, 200 ribu kini mangsaNajib sokong skim cepat kaya, 200 ribu kini mangsa
Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 21 Dis2011 : Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak didakwa meluluskan satu program cepat kaya sehingga lebih 200,000 orang tertipu kerananya.

Kini ketika semua pihak tertanya-tanya ke mana pergi pemimpin skim cepat kaya itu menghilangkan diri, pihak polis pula meminta ianya jangan diganggu dan serahkan kepada proses penyiasatan pihak polis.

Namun bangkai gajah ini kini meletup dan tidak boleh ditutup lagi apabila sebahagian mangsa mengesyaki ia ada kaitan dengan pengumpulan dana untuk Umno menjelang pilihan raya umum akan datang ini.

Pada 26 April 2008 lalu, Najib sebagai Timbalan Perdana Menteri ketika itu meluluskan satu permohonan untuk melaksanakan satu skim yang dinamakan Sistem Ekonomi Berkonsep Parlimen.

Surat itu mencadangkan agar kawasan Pekan dijadikan pilot projek ini.

Persetujuan Najib jelas berdasarkan tandatangan Najib pada kertas permohonan itu dan ia telah digunakan oleh penganjur skim ini dalam kempen mereka mengumpulkan sokongan.

Dua hari kemudian, 28 April, Pejabat Timbalan Perdana Menteri melalui Setiausaha Sulit Kanannya mengeluarkan surat sokongan rasmi kepada projek itu.

Berbekalkan surat dan tandatangan Najib ini kempen dibuat oleh pengajurnya ke seluruh negara untuk mengumpul wang orang ramai.

Ia dikaitkan dengan usaha untuk kepentingan Islam dan menjaga kepentingan ekonomi orang Melayu.

Pemimpinnya pula adalah bergelar seorang ustaz yang kini dikatakan sedang diburu polis dan dikatakan orang yang paling dikehendaki Bank Negara Malaysia.

Melalui projek ini, setiap peserta boleh melabur antara RM1,000 - RM1 juta dan bayaran 10 kali ganda akan diberikan kepada peserta itu dalam masa satu tahun.

"Selepas empat bulan, kami bayar 30%, empat bulan lagi 30% dan selepas cukup setahun, lagi 40% akan dibayar dengan keuntungan 10 kali ganda itu

"Saya sendiri secara pribadi menerima wang dan membayar untuk enam bulan pertama duit itu kepada peserta di bawah saya, namun selepas itu tidak ada lagi bayaran dibuat hingga sekarang," kata satu sumber kepada Harakahdaily.

Semua urusan pembayaran ini dibuat secara tunai.

Baru-baru ini, akhbar Harian Metro meletupkan kes ini melalui laporan muka depan mereka dengan tajuk "Lebai RM200J".

Namun bagi sumber Harakahdaily, Ustaz ini kini menyimpan hampir satu bilion ringgit wang peserta program ini yang lebih 200,000 orang itu.

Ustaz ini dikatakan mempunyai helikopter dan jet peribadi dan tinggal di kawasan perumahan mewah di Shah Alam.

"Yang membingungkan saya adalah ke mana Ustaz ini pergi. Saya bimbang kalau ia ada konspirasi dan saya minta Datuk Seri Najib menjelaskan perkara.

"Ini kerana, melalui surat Datuk Seri Najib lah ramai yang terpengaruh dengan projek ini dan menyertainya dengan melaburkan wang mereka," katanya.

http://bm.harakahdaily.net/index.php/headline/7150-najib-sokong-skim-cepat-kaya-200-ribu-kini-mangsa

20111220

Pakar Motivasi Dr Abdullah Khairi 24 Dis 2011 di SerembanCERAMAH MOTIVASI MASYARAKAT
Tarikh : 24 Dis 2011, Sabtu
Masa : 9 Mlm
Tempat : Dataran Senawang
Oleh Pakar Motivasi Ustaz Dr. Hj Abdullah Khairi bin Hj Haroon

Semua dijemput hadir

Maklumat lanjut hubungi Dzuha 019-0196651176 , Aki 019-2171942 , Kak Ros 019-3572101

***************
BENGKEL MOTIVASI PELAJAR DAN IBU BAPA
Tarikh : 24 Dis 2011, Sabtu
Masa : 2 ptg - 5 ptg
Bersama Pakar Motivasi Ustaz Dr. Hj Abdullah Khairi bin Hj Haroon,
Tempat : Dewan SMKA Dato' Haji Abu Hassan Haji Sail (SMKA Pedas), Pedas, N.Sembilan

Terbuka kepada orang ramai, pelajar sekolah rendah/menengah serta ibu bapa dan penjaga

Yuran penyertaan RM10 seorang

Jika pelajar datang bersama ibu/bapa/penjaga, ibu/bapa/penjaga percuma untuk setiap pelajar

Jika ada pelajar yang kurang berkemampuan, pihak penganjur akan cuba mencari menaja.

Untuk tempahan tempat, pertanyaan atau menaja pelajar yang kurang berkemampuan sila hubungi : Sufian 013-3589328 , Pn Wani 013-013-3851202 , Hakki 013-3840022 , Sahrizal 017-4680125 , Shukur 017-3627238 , Rozmal 012-2267406

BIODATA PENCERAMAH
Nama : Hj Abdullah Khairi bin Hj Haroon
Kelulusan : B Sc (Hons) Electrical Eng., Ijazah (Master) Kaunselor Islam
Umur : 45 tahun
Keluarga : Beristeri dengan 6 orang anak
Pengalaman : 9 tahun sebagai jurutera, 12 tahun sebagai guru, mendapat tauliah mengajar dari Majlis Agama Islam Negeri

20111219

Siapa yang melindungi premis jenayah di Seremban Jaya?Free Malaysia Today – 19 December 2011
Who is behind the Seremban Jaya vice dens?

Seremban OCPD Saiful Azly Kamaruddin says the police cannot divulge details as it may affect their operations.

The police refused to reveal details on whether the illegal gaming outlets and brothels in Seremban Jaya were being run by organised crime syndicates.

“I have to be silent on this as it may tamper with our operations,” said Seremban district police chief ACP Saiful Azly Kamaruddin.

However, Saiful assured the public that the police are doing their best to check on the illegal outlets by conducting regular raids on the premises, with the help of the Seremban Municipal Council and Tenaga Nasional Berhad (TNB).

“TNB helps us by disconnecting power supply to these outlets,” he told FMT.

Last week, several residents from Seremban Jaya complained that the soaring numbers of illegal gaming outlets and brothels in the area were causing serious social problems.

Alleging that the vice dens were run by crime syndicates, they said the outlets seemed to be well organised as the premises are guarded by thugs and only allow selected customers in, after being screened using CCTV.

Despite regular police raids, the residents said that the vice dens continue its operations, sometimes the very next day after police operation.

On the residents’ claims, Saiful urged the public to alert the authorities when the illegal outlets resume its operations following a raid.

“Though we are aware of its existence but we need the public’s help by reporting such matter to us. Let us know and we will take action against them,” said Saiful.

Sumber : http://www.freemalaysiatoday.com/2011/12/19/who-is-behind-the-seremban-jaya-vice-dens/

Temui Mazlan Aliman 27 Dis 2011 di Lubuk China, RembauCERAMAH UMUM
Tarikh : 27 Dis 2011, Selasa
Masa : 9 mlm
Tempat : Kg Semin, Lubuk China, Rembau
Penceramah : Mazlan Aliman, Hj Taufek Abd Ghani, Ustaz Norazman Mohammad & Rozmal Malakan

Semua dijemput hadir

SBPA : Jangan cetus ‘perang’ dengan kakitangan awam, Cuepacs beri amaranKUALA LUMPUR, 18 Dis ― Isu projek Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC) turut menjadi perhatian perhimpunan membantah Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) petang ini, dengan pemimpin kanan Cuepacs memberi kerajaan amaran - jangan mencetuskan “perang” membabitkan kakitangan awam yang rata-rata tidak puas hati dengan sistem gaji baru ini.

Pelaksanaan SBPA dilihat akan menjadi satu lagi ujian kepada pentadbiran Najib menghadapi pilihan raya umum ke-13, yang disebut-sebut akan diadakan dalam waktu terdekat.

Timbalan Presiden II Cuepacs Zainal Ismail berkata, pelaksanaan SBPA, yang akan dikuatkuasakan mulai 1 Januari ini, sudah pun mencetuskan rasa tidak senang di semua lapisan perkhidmatan awam khususnya mereka dalam Kumpulan Pelaksana.

Kumpulan Pelaksana sebelum ini dikenali sebagai kakitangan Kumpulan Sokongan I dan II.

“Saya minta kerajaan jangan cetuskan perang, kakitangan awam ada 1.4 juta orang, saya berharap kerajaan jangan wujudkan pertikaian dengan melaksanakan SBPA,” kata beliau yang menimbulkan isu NFC, projek ternakan lembu yang dikaitkan dengan keluarga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Shahrizat Abdul Jalil, yang juga Ketua Wanita Umno, dalam ucapannya.

Kemudian ketika ditemui The Malaysian Insider, Zainal yang juga pemimpin kanan Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia berkata, ramai beranggapan bahawa projek NFC yang menggunakan RM250 juta dana awam itu sebagai satu pembaziran.

“Mengapa RM250 juta boleh dibazirkan dalam projek lembu, kata nak keluarkan lembu dalam setahun dalam sekian-sekian jumlah, tetapi tak jadi, gagal,” soal beliau yang menyamakan mengapa kerajaan tidak boleh memberi manfaat lebih baik bagi kakitangan awam menerusi SBPA.

Masalah dan kegagalan projek NFC ditimbulkan oleh Laporan Ketua Audit Negara 2010.

“Kerajaan kata gunakan hampir RM3 bilion untuk melaksanakan SBPA, siapa rasai jumlah yang besar? (Difahamkan) seramai 36 penjawat Kumpulan Premier dapat bahagian peruntukan (dalam bentuk perubahan gaji) hampir RM200 juta, hanya sekitar RM300 juta bagi Kumpulan Pelaksana,” katanya lagi.

Rata-rata kesemua pemimpin yang bercakap pada perhimpunan petang ini melahirkan rasa tidak puas hati yang timbul khususnya berkaitan perubahan gaji di bawah SBPA.

SBPA menyediakan sistem gaji satu lapis berbanding tiga lapis sekarang.

Ketika membentangkan Bajet 2012 pada 7 Oktober lalu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengumumkan perubahan gaji - kenaikan gaji antara tujuh dan 13 peratus.

Ia sebahagian daripada langkah menjadikan negara berpendapatan tinggi menjelang 2020.

Bagaimanapun pemimpin-pemimpin Cuepacs mendakwa kenaikan gaji bagi kebanyakan kakitangan awam khususnya Kumpulan Pelaksana adalah kurang daripada tujuh peratus, yang turut menjadi harapan.

Satu slaid yang ditunjukkan kepada lebih 2,000 orang yang menghadiri perhimpunan hari ini menunjukkan penjawat kategori JUSA C menerima kenaikan hampir 45 peratus di peringkat permulaan gaji berbanding Sistem Saraan Malaysia (SSM).

SBPA akan menggantikan SSM.

Maklumat itu menunjukkan kategori Satu JUSA C menerima gaji permulaan RM$6,595 di bawah SSM dan akan dibayar RM$12,000 jika menerima SBPA, Kategori Dua (SSM RM$7,236; SBPA RM$12,645), Kategori Tiga (SSM RM$7,939; SBPA RM$13,345), Kategori Empat (SSM RM$8,710; SBPA RM$14,115) dan Kategori Lima (SSM RM$9,480; SBPA RM$14,885).

Cuepacs mahu membangkitkan lima poin komponen dalam SBPA semasa pertemuan dengan Najib minggu ini.

Dua poin utama ialah menangguhkan urusan penerimaan opsyen dan membatalkan dasar pemisah atau ‘exit policy’.

Sumber : http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/sbpa-jangan-cetus-perang-dengan-kakitangan-awam-cuepacs-beri-amaran/

20111217

Sudut Hijau Muslimah eratkan perpaduan masyarakatSudut Hijau Muslimat (SUHIM) atau “Muslimah Green Corner (MGC)” yang terletak bersebelahan Pusat Khidmat Masyarakat DUN Paroi di Taman Tasik Jaya , Senawang telah didirikan hasil gotong royong masyarakat setempat serta derma dari orang ramai. Tujuan SUHIM atau MGC adalah merupakan pusat mini setempat untuk pengumpulan produk usahawan serta jualan amal barangan terpakai untuk memperkemaskan aktiviti sosio masyarakat setempat khususnya yang melibatkan wanita antaranya ibu tinggal, ibu tunggal serta mereka yang memerlukan.

Sehubungan dengan itu SUHIM menjemput orang ramai untuk hadir di program Hari Terbuka pada hari Ahad 25 Disember 2011 bermula jam 8.30 pagi dimana antara acara yang akan diadakan pada hari tersebut ialah jualan amal barangan terpakai, promosi produk usahawan serta khidmat kesihatan asas percuma.

Kepada mereka yang ingin mengetahui lebih lanjut perjalanan SUHIM ini serta Hari Terbuka SUHIM bolehlah menghubungi Pn Wani 013-3851202 atau Pn Fauziah 0137779328.

Sebarang sumbangan kewangan boleh disalurkan melalui akaun Dewan Muslimat Kawasan Rembau di BANK ISLAM dengan No. Akaun: 05-012-01-006165-3

Premis SUHIM terletak di No 22 , Jalan Bunga Raya 27, Taman Tasik Jaya, Senawang, Seremban , N.Sembilan

Tentera perlu pulih imej selepas dikaitkan kes 2 rompakanKeterlibatan Angkatan Tentera Malaysia dalam 2 kes rompakan pada tahun ini amat menggusarkan orang ramai. Pada bulan Ogos 2011 yang lalu seorang tentera berpangkat Staf Sarjan telah ditembak mati oleh polis dalam satu kes rompakan sebuah kafe siber di Kuala Lumpur yang turut melibatkan 4 anggota tentera yang lain. Awal minggu ini negara dikejutkan lagi dengan satu kes rompakan sebuah bank yang menggunakan senapang otomatik Steyr milik ATM. 2 insiden ini benar-benar telah mencalar imej ATM serta mendatangkan keraguan orang ramai terhadap kredibiliti dan integriti ATM serta Kementerian Pertahanan.


Styer milik pegawai ATM diguna merompak
Utusan Malaysia 17 Dis 2011

KUALA LUMPUR 16 Dis. - Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar hari ini mengesahkan senjata yang digunakan seorang lelaki yang mati ditembak ketika cuba merompak sebuah bank di Taman Muda, Ampang pada Selasa lalu adalah milik seorang pegawai Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

Difahamkan, siasatan pada nombor siri senjata jenis Styer yang digunakan suspek berusia 30-an itu adalah milik seorang pegawai tentera yang bertugas di sebuah kem di Kedah, yang juga salah seorang ahli keluarga suspek.

Bagaimanapun, Ismail ketika ditanya enggan mengulas lanjut kerana kes itu itu masih dalam siasatan.

"Walaupun suspek telah ditembak mati, kes ini belum lagi kerana siasatan kini menjurus kepada siapa lagi yang berkait dalam jenayah tersebut.

"Senjata itu disahkan milik seorang pegawai tentera dan kita telah melakukan tindakan susulan dengan merujuk kepada ATM," katanya selepas Majlis Penyerahan Tugas Pengarah Jabatan Pengurusan, Ibu Pejabat Polis Bukit Aman di sini hari ini.

Selasa lalu, seorang perompak bersenjatakan senjata api mati ditembak ketika cuba melarikan wang RM253,000 di sebuah bank di Taman Muda. Suspek ditembak oleh seorang pengawal keselamatan yang sedang bersembunyi di belakang kaunter dari jarak 50 meter.

Sementara itu Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, Asisten Komisioner Amiruddin Jamaluddin dalam pada sidang akhbar berasingan berkata, polis telah merakam keterangan 46 saksi dan menahan seorang lelaki berhubung penemuan senjata api itu.

Antara yang dirakam keterangan adalah pegawai dan anggota ATM malah turut diambil keterangan adalah kakitangan bank berkenaan serta orang awam.

"Seorang lelaki telah ditahan reman sehingga 20 Disember depan mengikut Seksyen 8(a) Akta Senjata Api 1960 bagi membantu siasatan.

"Siasatan juga masih dijalankan bagi mengesan bagaimana suspek boleh memperoleh senjata berkenaan," katanya di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Ampang Jaya hari ini.

Dalam perkembangan sama, Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi, berkata, pihaknya menyerahkan sepenuhnya kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM) bagi menjalankan siasatan kes berkenaan.

Katanya, tindakan undang-undang tentera akan tetap dilakukan jika pegawai berkenaan disabitkan bersalah menyebabkan senjata berkenaan jatuh ke tangan orang awam.

"PDRM telah berhubung dengan kami dan kami sendiri telah memberi kerjasama sepenuhnya dengan Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman serta menyalurkan kesemua maklumat yang diperlukan.

"Kes ini diserahkan sepenuhnya kepada polis berdasarkan perundangan negara untuk menyiasat bagaimana suspek terbabit memperoleh senjata berkenaan daripada daripada seseorang (anggota tentera).

"Malah kementerian sendiri akan mengambil tindakan kepada orang berkenaan (pemilik senjata) berdasarkan kepada undang-undang tentera dan awam," katanya kepada pemberita selepas menerima kunjungan hormat Setiausaha Tentera Laut Amerika Syarikat, Ray Mabus.
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=1217&pub=Utusan_Malaysia&sec=Jenayah&pg=je_07.htm

Cybercafes easy targets for robbers, say cops
Wednesday, August 24th, 2011

KUALA LUMPUR: Robberies at Internet caf├ęs have been on the rise and police say this is mainly because of lack of security at such outlets which are also cash cows.

Brickfields police chief ACP Wan Abdul Bari Wan Abdul Khalid (pic) urged cybercafe operators to invest in security or risk being robbed frequently.

"Installing closed-circuit television could act as a deterrent and the cybercafe operators should also hire security guards," he said.

"Robbers are attracted to cybercafes because there is constant cash flow and they can also easily intimidate the female staff there."

Wan Bari also urged the cybercafe operators to co-operate with the police.

"Last Wednesday at 4pm, we received a tip-off on parangwielding robbers at a cybercafe at Jalan Lazat in Sri Petaling," he said.

"When our officers arrived, the three robbers were still inside. We surrounded all the entrances and the robbers had no choice but to surrender."

During the incident, the robbers ordered the outlet assistant, a 17-year-old boy, to stuff the cash into a bag. There were some customers at the time but they could not do anything.

"After questioning the three suspects, we arrested another two suspects a few hours later, also in Sri Petaling, and seized a Proton Satria. We believe this gang was responsible for up to 20 robberies at cybercafes and other outlets in Brickfields and other areas under our jurisdiction."

All five suspects, aged between 20 to 35 years, were from Subang, and their leader and mastermind was the 35-year-old who was found to have seven previous criminal records, including for armed robbery, causing grievious hurt, snatch thefts and drugs.

"We are looking for a sixth suspect connected to this gang," said Wan Bari.

Last Sunday morning, two robbers struck at a cybercafe in Jalan Besar, Kampung Baru Sungai Buloh. Using a Glock pistol and sickle, they stormed the cashier but they were in for a shock as there were two police officers conducting a raid there.

The robbers refused to surrender and the Glock-carrying gunman fired several shots.

Police returned fire, killing one suspect (an army staff sergeant) and injured his accomplice (a ranger). Subsequently, police arrested three more suspects who turned out to be army personnel as well.

http://www.mmail.com.my/content/81007-cybercafes-easy-targets-robbers-say-cops

Menteri tak sepakat isu Borang Bantuan RM500Timbalan Menteri Kewangan Datuk Dr Awang Adek Hussin menegaskan hanya borang asli BR1M boleh digunakan untuk memproses bantuan RM500, tidak boleh menggunakan borang yang difotostat. Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah pula berkata boleh guna yang difotostat. Apakah Menteri pun tidak sependapat dengan cara memproses bantuan RM500 ini atau ada sesuatu yang tidak kena?

Hanya borang asli
Harian Metro, 17 Dis 2011

BACHOK: Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) tidak menerima borang permohonan fotostat yang dikemukakan mendapatkan bantuan RM500 skim Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) yang ditutup permohonannya hujung bulan ini.

Timbalan Menteri Kewangan Datuk Dr Awang Adek Hussin berkata, pemohon perlu terlebih dulu memastikan borang permohonan yang hendak diisi asli.
“Kerajaan hanya menerima permohonan melalui borang asli yang dikeluarkan LHDN yang mula diedarkan awal bulan ini,” katanya kepada pemberita selepas menyerahkan wang ehsan kepada petani di Kampung Alor Ganu, di sini semalam.

Seramai 56 petani menerima bantuan RM50,000 berikutan tanaman padi yang diusahakan mereka musnah diserang penyakit karah.

Awang Adek yang juga Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan berkata, LHDN mempunyai mekanisme mengesahkan sama ada borang permohonan yang diterima tulen atau sebaliknya.

Menurutnya, kerajaan mengeluarkan borang permohonan yang mencukupi bagi isi rumah berpendapatan tidak lebih RM3,000 sebulan yang layak memohon bantuan itu. - Bernama

http://www.hmetro.com.my/articles/2011121703120520111217031205/Article

Borang BR1M yang difotostat boleh digunakan: Ahmad Husni
Berita Harian 17 Dis 2011

IPOH: Borang skim Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) yang difotostat daripada borang asal boleh digunakan orang ramai untuk membuat permohonan bagi mendapatkan bantuan RM500 melalui inisiatif berkenaan, kata Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah hari ini.

"Borang asli yang telah difotostat boleh digunakan, selagi format borang tidak diubah, maka ia sah digunakan," katanya kepada pemberita di sini. Beliau berkata pihaknya banyak menerima pertanyaan berikutan kekeliruan orang ramai berhubung penggunaan borang permohonan BR1M yang difotostat bagi tujuan mendapatkan bantuan itu. Ahmad Husni berkata orang ramai tidak perlu panik dan menasihatkan mereka supaya mendapatkan borang tersebut yang diedarkan melalui agensi-agensi yang dipertanggungjawabkan.

Katanya sehingga Khamis lalu, pihak Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) telah menerima dua juta borang permohonan BR1M daripada orang ramai dan sudah mula memproses permohonan berkenaan.

Tarikh akhir menghantar borang permohonan BR1M ialah 10 Jan 2012.

Ahmad Husni berkata borang BR1M akan diiklankan di akhbar-akhbar utama pada Isnin ini selain boleh didapati melalui laman web Kementerian Kewangan.
Mereka yang berdaftar dengan e-Kasih Jabatan Kebajikan Masyarakat juga akan mendapat pemberian RM500 itu.

Beliau turut menasihatkan orang ramai supaya membuat laporan polis jika didatangi pihak tidak bertanggungjawab yang mengenakan bayaran selain meminta nombor akaun bank bagi mendapatkan bantuan berkenaan. – BERNAMA

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/BorangBR1Myangdifotostatbolehdigunakan_AhmadHusni/Article

Ahli Politik Indonesia persoal Tentera Laut Amerika di SingapuraAhli politik di Indonesia telah mula mempersoalkan perancangan penempatan kapal perang Amerika Syarikat di Singapura setelah 2,500 anggota marin Amerika ditempatkan di Australia. Penempatan kapal perang adalah berbeza dengan lawatan kapal perang untuk sementara waktu. Kita harapkan ahli politik di Malaysia juga harus mempersoalkan tindakan tentera Amerika Syarikat tersebut.

Saturday, December 17, 2011
Kemlu Perlu Klarifikasi Penempatan Kapal Perang AS di Singapura

Senayan (Jurnal Parlemen): Setelah menempatkan 2.500 anggota pasukan marinir di Darwin, Australia, pemerintah Amerika Serikat dikabarkan akan segera menempatkan kapal perangnya di Singapura. Anggota Komisi I DPR Teguh Juwarno menilai, rencana kehadiran kapal perang angkatan laut AS di salah satu negara di kawasan ASEAN itu dapat menimbukan permasalahan serius dan ketegangan baru di kawasan Asia, apapun alasan dari penempatan kapal perang tersebut.

"Kementerian Luar Negeri RI harus segera memanggil Duta Besar AS di Jakarta untuk segera mengklarifikasi kebenaran informasi ini," ujar Teguh di sela-sela menghadiri sidang paripurna DPR, Jumat (16/12).

Teguh mengatakan, jika benar AS akan menempatkan kapal perangnya di Singapura, maka pemerintah Indonesia perlu mengajukan keberatan dan protes keras. Sebab, kondisi ini akan menyeret posisi Asia menjadi sulit terkait ketegangan soal tapal batas antara China dengan sejumlah negara ASEAN, seperti Filipina dan Taiwan. Di mana AS tampaknya akan mengambil peran dengan atas nama menjaga stabilitas kawasan Asia, menempatkan kapal perangnya tersebut.

"Ini semakin menunjukkan bahwa sesungguhnya AS tengah dalam kondisi panik menghadapi China. Dengan berusaha mengambil peran menjaga stabiltas kawasan Asia. Kita khawatir kalau sampai terjadi gesekan, jelas hal ini akan menempatkan kondisi ASEAN menjadi sulit dan terancam," tegas sekretaris Fraksi PAN DPR ini.

Menurut Teguh, pemerintah Indonesia perlu membahas persoalan ini di tingkat ASEAN. Negara-negara ASEAN sejak lama telah terjalin kerjasama dan komitmen bersama untuk melakukan pengamanan bersama di wilayah ASEAN dengan tidak melibatkan kekuatan militer negara lain.

"Kehadiran kapal perang AS di Singapura itu jelas hanya akan berusak hubungan kerjasama yang sudah terjalin dengan baik di tinggkat sesama negara ASEAN. Untuk itu pihak Singapura perlu juga mengklarifikasi hal ini," tegasnya.

Seperti diketahu, dalam kumpulan makalah ilmiah yang diterbitkan US Naval Institute terbaru menyebutkan bahwa Panglima Operasi Angkatan Laut AS Laksamana Jonathan Greenert mengatakan rencana itu merupakan bagian dari pemfokusan strategi militer AS di kawasan 'persimpangan jalur maritim' Asia Pasifik.

AS berencana menempatkan beberapa kapal tempur pantai (littoral combat ships/LCS) di fasilitas AL Singapura. LCS adalah jenis kapal perang terbaru yang dikembangkan US Navy yang dirancang khusus untuk beroperasi di kawasan perairan dangkal dekat pantai. Kapal ini mampu menghadapi berbagai ancaman, seperti ranjau laut, kapal selam diesel, dan perahu cepat bersenjata.

Selain menempatkan kapal-kapal LCS di Singapura, AS juga akan menempatkan pesawat patroli P-8A Poseidon atau pesawat pengintai tak berawak pada 2025. Pesawat-pesawat itu secara rutin akan diterbangkan di atas wilayah Filipina dan Thailand untuk membantu negara-negara itu meningkatkan kewaspadaan wilayah maritim.

Sumber: http://beritahankam.blogspot.com/2011/12/kemlu-perlu-klarifikasi-penempatan.html

20111216

Bob Lokman, Dato Fauzi 19 Dis 2011 di SerembanCERAMAH UMUM
Tarikh : 19 Dis 2011, Isnin
Masa : 8.45 mlm
Tempat : Taman Angsamas, Mambau (Jln Seremban-Mambau-Rantau)
Bersama :
Bob Lokman
Dato Fauzi (Bekas Timb. Menteri Pnerangan)
YB Taufek
YB Guna
CheGuBard

Semua dijemput hadir

Kedai judi internet seperti cendawan tumbuh selepas hujan di N.SembilanIllegal gaming outlets on the rise
Free Malaysia Today - 15 Dec 2011

Several residents from Seremban Jaya claim that the police seem to be powerless to act against the gaming operators.

Several residents from the Seremban Jaya township have complained about the rising number of illegal gaming outlets in residential areas there which are causing social problems.

Speaking on condition of anonymity, a 30-year old businessman said several of these outlets have been operating for the past three years but only started mushrooming rapidly over the last one year.

“And there are also illegal massage parlours offering sexual services to its patrons,” he added.

Claiming that the outlets are being run by syndicates, the businessman said the vice dens have gangsters guarding their premises round-the-clock.

“The doors to the outlets are kept locked. Once you ring the bell, they will check you out using their CCTV first before allowing entry,” he explained.

On the gaming outlets, the businessman said most of them offered computer-based games such as poker, jackpot and roulette.

Asked if he had reported the matter to the police, the businessman said he is afraid to do so as it involved an highly-organised syndicate which seemed to know the way around the legal system.

Elaborating, he said although the police conduct regular raids on the outlets, the illegal operators seem to have no problem restarting their businesses.

“Many times I have seen them start their operation the very next day after being raided. Sometimes, they continue operating while the raid is going on by allowing customers to enter the premises through the back door. So how am I to lodge a report against them knowing even the police are unable to stop them?” he said.

However, he said the gaming operators never disturbed the residents but the same could not be said about the patrons.

“At times, the patrons get drunk and behave unruly in the restaurants nearby,” he added.

‘Police cahoots with them’

A 35-year old security guard, who also declined to be named, said the illegal gaming dens should be abolished.

He said that those who come from poor families become addicted and waste their wages on the games, leaving their families in a lurch.

“They gamble away their salaries, rendering them unable to pay their instalments and other bills which cause difficulties to their families,” he added.

He also said that he once saw the gangsters manning the illegal outlets stopping a car as the driver owed them money after suffering losses due to gambling.

“They took him inside one of the outlets and I don’t know what happened next. Probably, they came to some sort of a settlement,” he said.

Whether he has approached the authorities, the security guard blunty said the police are ineffective in resolving the matter.

“Sometimes they arrest the outlet operators but they are released the very next day. I cannot help but think that the police are in cahoots with this syndicate,” he added.

‘Money for elections?’

Commenting on the matter, Negeri Sembilan Kita chairman R Sri Sanjeevan said there are about 20 to 25 of these illegal gambling outlets operating in Seremban Jaya alone.

“And in Seremban town, there is one stretch of shoplots that houses this illegal business. Don’t tell me the police are not aware of this?” he asked.

He said residents are afraid to lodge a complaint with the police as it seems that the syndicate has links with the police.

“Whenever there is a police raid, the outlet operators seem to know about it and close down momentarily,” he added.

Criticising the police, Sanjeevan called on the Home Ministry and the police to buck up and arrest those involved in the racket before it causes more problems.

The Kita leader said that he has reported the matter to Home Minister Hishammuddin Hussein but no action has been taken.

“Why are they closing their eyes over this? Probably, they are waiting for the money generated from the gambling racket to be used for the upcoming general election,” he alleged.

Despite numerous attempts, FMT failed to reach Seremban district police chief Saiful Azly Kamaruddin for comments.

20111215

Besi longkang meragukanBesi longkang meragukan
15 Dis 2011
SIMPANG DURIAN – Penduduk, di sini meminta pihak berkenaan membaiki longkang di laluan masuk ke Sekolah Menengah Kebang­saan Dato’ Haji Tan Ahmad di pekan Simpang Durian kerana ia hanya ditutupi dengan besi.

Timbalan Yang Dipertua Pas Kawasan Jelebu, Noranif Selamat berkata, ketika membuat tinjauan di kawasan berkenaan beliau mendapati longkang berkenaan tidak selamat untuk digunakan.

Menurutnya, longkang itu hanya ditutup dengan besi dan keadaannya juga tidak melekat kemas pada longkang dan ia mudah berubah-ubah.

“Keadaan ini boleh menyebabkan kenderaan jatuh khususnya motosikal. Buat masa ini, penduduk terpaksa menggunakan laluan alternatif yang sempit di sebelah longkang berkenaan.

“Motosikal dan kereta tidak ada masalah untuk menggunakan laluan alternatif yang sempit tetapi tidak untuk kenderaan berat seperti lori dan bas sekolah,” katanya.

Katanya, oleh itu diharap longkang berkenaan akan dibaiki sebelum sesi persekolahan­ bermula.

Sementara itu, seorang penduduk, Mohd Saiful Ridzuan Jasmi, 25, berkata, longkang itu sudah rosak kira-kira setahun lalu.

“Sudah lama keadaan longkang ini begini, saya pun tidak pasti jika ada penduduk membuat aduan atau tidak kerana sehingga kini tiada satu langkah dibuat untuk membaiki longkang ini.

“Selain sekolah, jalan ini juga digunakan oleh penduduk untuk menjalankan urusan harian. Malahan lokasi jalan ini juga terletak bersebelahan dengan Dewan Simpang Durian yang menjadi tumpuan apabila ada acara diadakan,” katanya.

http://www.sinarharian.com.my/edisi/melaka-ns/besi-longkang-meragukan-1.12526

Program Motivasi Keluarga 24 Dis 2011 di RembauBENGKEL MOTIVASI PELAJAR DAN IBU BAPA
Tarikh : 24 Dis 2011, Sabtu
Masa : 2 ptg - 5 ptg
Bersama Pakar Motivasi Ustaz Hj Abdullah Khairi bin Hj Haroon,
Tempat : Dewan SMKA Dato' Haji Abu Hassan Haji Sail (SMKA Pedas), Pedas, N.Sembilan

Terbuka kepada orang ramai, pelajar sekolah rendah/menengah serta ibu bapa dan penjaga

Yuran penyertaan RM10 seorang

Jika pelajar datang bersama ibu/bapa/penjaga, ibu/bapa/penjaga percuma untuk setiap pelajar

Jika ada pelajar yang kurang berkemampuan, pihak penganjur akan cuba mencari menaja.

Untuk tempahan tempat, pertanyaan atau menaja pelajar yang kurang berkemampuan sila hubungi :
Sufian 013-3589328
Pn Wani 013-013-3851202
Hakki 013-3840022
Sahrizal 017-4680125
Shukur 017-3627238
Rozmal 012-2267406

BIODATA PENCERAMAH
Nama : Hj Abdullah Khairi bin Hj Haroon
Kelulusan : B Sc (Hons) Electrical Eng., Ijazah (Master) Kaunselor Islam
Umur : 45 tahun
Keluarga : Beristeri dengan 6 orang anak
Pengalaman : 9 tahun sebagai jurutera, 12 tahun sebagai guru, mendapat tauliah mengajar dari Majlis Agama Islam Negeri

Perkembangan Masjid Pedas Tengah, RembauAda sesiapa yang mempunyai maklumat perkembangan terkini mengenai Masjid Kampung Pedas Tengah di Rembau?

Khamis September 10, 2009

BINA 7 MASJID BARU DI NEGERI SEMBILAN

Umat Islam di Negeri Sembilan akan memiliki tujuh masjid baru tidak lama lagi hasil sumbangan Yayasan Albukhary, milik ahli perniagaan tersohor ini.

Tujuh masjid itu akan dibina di Rantau, Seremban 2, Kampung Paroi, Kampung Gebok (Mantin), Kampung Melang, (Kuala Pilah), Pedas Tengah (Rembau) dan Taman Anggerik (Batu Kikir).

Beliau berkata, pembinaan masjid di Rantau berharga kira-kira RM7.9 juta yang boleh menampung 2,500 jemaah akan dibina menerusi derma dan sumbangan Yayasan Albukhary di Taman Ekar.

Masjid Seremban 2 pula berharga kira-kira RM7.5 juta dan mampu menampung 3,000 jemaah akan dibina menerusi peruntukan yang disalurkan oleh Jabatan Perdana Menteri (JPM).

http://mstar.com.my/variasi/manusia_peristiwa/cerita.asp?file=/2009/9/10/mstar_manusia_peristiwa/20090910153348&sec=mstar_manusia_peristiwa

PEDAS, 19 Nov – Hajat dan hasrat Allahyarham Dato’ Seri Dr. Hj Mohammad Eusuff Teh untuk membina sebuah masjid di tanah yang diwakafkan olehnya akhirnya tercapai apabila pembinaan yang mengambil masa selama 14 bulan itu dapat direalisasikan pada hari ini setelah masjid yang menjadi inspirasi penduduk setempat tersergam indah di Mukim Pedas Hilir.

Pembinaan di atas tanah rizab di lot 3303 itu merupakan satu penghargaan penduduk khususnya bagi kariah Pedas Hilir di mana sebelum ini masjid yang diguna-pakai sudah tidak mampu lagi menampung kepadatan jemaah yang ramai berikutan pembangunan dan penempatan yang kian maju di sekitar daerah ini.

Umumnya, masjid kariah Pedas Hilir yang dinamakan Masjid Dr. Hj Mohammad Eusuff Teh merupakan sebuah masjid yang diwakafkan oleh keluarga Allahyarham Dr Hj Mohammad Eusuff Teh. Menurut anak sulong allahyaraham, YBhg. Dato’ Mohd Raihan Dato’ Dr Hj Mohammad Eusuff Teh, pembinaan dilakukan berikutan amanat allahyarham yang ingin mewakafkan sebuah masjid bagi kegunaan masyarakat islam di negeri ini.

http://n9kini.com/14075/

Hospital RM100 juta bagi penduduk RembauSekadar peringatan kepada pihak yang membuat janji dan mereka yang menagih janji.

Hospital RM100 juta bagi penduduk Rembau
Utusan Malaysia , 8 Mac 2011

REMBAU 7 Mac - Hospital Daerah Rembau yang boleh menampung 76 katil akan dibina di sini dengan kos RM100 juta untuk memberi kemudahan kesihatan yang lebih baik kepada 60,000 penduduk, kata Menteri Besar Datuk Seri Mohamad Hasan di sini hari ini.

Menurut beliau, pembinaan yang akan dibuat melalui Inisiatif Pembiayaan Swasta (PFI) ini merupakan projek Kementerian Kesihatan untuk negeri ini dan akan menjadi tumpuan untuk kepakaran dalam bidang rehabilitasi.

''Dengan adanya Hospital Daearah Rembau, ia akan memberi kemudahan kepada penduduk di daerah Rembau yang berjumlah 60, 000 orang ketika ini. Lagipun daerah ini kini mempunyai tiga klinik dan 13 klinik desa dan sampailah masanya, ia mempunyai sebuah hospital yang selesa," kata beliau di sini hari ini.

Beliau menjelaskan dengan pembinaan hospital ini pada tahun ini, maka ia menjadi negeri yang pertama mempunyai kemudahan hospital di setiap daerah, di mana hospital di Rembau ini akan mempunyai perkhidmatan perubatan am, kecemasan, pesakit luar, selain sokongan seperti farmasi, makmal, haemodialisis, pengimejan dan diagnostik.

Di hospital yang akan dibina ini juga akan mempunyai kemudahan antaranya wad lelaki, wanita, kanak-kanak, bersalin, sakit puan, rehabilitasi dan pentadbiran.

Beliau juga mencadangkan kepada Kementerian Kesihatan, supaya kepelbagaian dalam kepakaran di semua hospital daerah ini perlu ada pengkhususan tertentu.

''Contohnya di Kuala Pilah, kita sediakan perkhidmatan kepakaran telinga, hidung dan tekak. Di Rembau, kita ada kepakaran rehabilitasi, di Jelebu, ada kepakaran lain, di Tampin begitu juga dan di Seremban kita jadikan pakar rujukan.

''Kalau ini diterima, maka doktor yang bertugas itu pun tidaklah terkejar-kejar. Kita akan rujukan kes yang berkaitan di hospital berkaitan. Ini akan lebih tersusun," kata beliau.

Mohamad juga memaklumkan, Hospital Tuanku Ja'afar di Seremban juga akan mempunyai blok baru untuk wad wanita dan kanak-kanak, di mana ini juga akan menambah bilangan katil serta keselesaan kepada pesakit.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=0308&pub=utusan_malaysia&sec=Selatan&pg=ws_05.htm&arc=hive

Kuliah Maghrib Ustaz Nik Abduh 18 Dis 2011 di Senawang


KULIAH MAGHRIB
Oleh Ustaz Nik Abduh Dato Nik Abd Aziz
Tarikh : 18 Dis 2011 , Ahad
Tempat : Surau An-Nur, Taman Seremban Selatan Fasa 3, Senawang
Masa : 7.30 mlm

Muslimin dan muslimat semua dijemput hadir


20111214

Ceramah Ust Nik Abduh 18 Dis 2011 di JelebuCERAMAH PERDANA
Tarikh : 18 Dis 2011 , Ahad
Tempat : Balai Islam, Kg Kuala Pah, Kuala Klawang, Jelebu, N.Sembilan
Masa : 9 mlm
Penceramah :
Ustaz Nik Abduh Dato Nik Abd Aziz, Timbalan Ketua Pemuda PAS Pusat
Ustaz Khairul Anuar Wafa , Ketua Pemuda PAS N.Sembilan.
Sdr Adli Azhari , Pesuruhjaya PAS Melaka.

Semua di jemput hadir

MAJLIS MINUM PETANG bersama Ustaz Nik Abduh

MAJLIS MINUM PETANG
Bersama Ustaz Nik Abduh Dato Nik Abd Aziz
Tarikh : 18 Dis 2011 , Ahad
Tempat : PASTI Al Mustaqim, Taman Pinggiran Senawang
Masa : Selepas Asar

Anjuran : PAS Cawangan Taman Pinggiran Senawang

Untuk pertanyaan atau sumbangan sila hubungi Sdr Husaini, Ketua Cawangan 017-3999122

Masalah bekalan air di Gemencheh


Masalah bekalan air di Gemencheh
UM 14 Dis 2011

SAYA menetap di Kampung Sungai Dua, Gemencheh, Negeri Sembilan sejak tahun 2009 setelah bertugas hampir 10 tahun di Pasir Gudang Johor.

Masalah utama yang ingin saya utarakan ialah gangguan bekalan air yang tidak pernah putus sepanjang saya menetap di Kampung Sungai Dua. Dalam sebulan paling kurang tiga hingga empat kali gangguan bekalan air pasti berlaku. Ini agak menyusahkan bagi saya yang mempunyai anak kecil.

Saya difahamkan oleh wakil Syarikat Air Negeri Sembilan (Sains), semasa mesyurat JKKK bersama agensi kerajaan bahawa paip pair di sepanjang laluan Tampin Gemas sudah agak lama dan perlu diganti. Bagaimanapun pihak Sains tidak mempunyai cukup peruntukan.

Saya sebenarnya sudah penat hendak melaporkan mengenai gangguan bekalan air yang berlaku di kawasan saya ini. Mungkin bagi sesetengah orang gangguan bekalan air ini adalah perkara remeh, tetapi bukan saya.

Perkara ini sudah berlanjutan agak lama. Saya sangat berharap pihak Sains akan mengambil tindakan yang sewajarnya bagi mengatasi masalah ini.

ZULKEFLI OMAR
Gemenceh, Negeri Sembilan

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=1214&pub=Utusan_Malaysia&sec=Forum&pg=fo_05.htm

Perbicaraan isu mengenai masalah bekalan air di Negeri Sembilan sebelum ini di http://pasns.blogspot.com/2010/02/bn-gagal-tangani-masalah-air-di.html


20111213

Elaun Guru GSTT ditarikElaun Guru GSTT ditarik
Harakahdaily

Assalamualaikum wbt saudara editor,

Saya merupakan salah seorang guru sandaran terlatih yang telah berkhidmat selama 4 tahun.

Kerajaan telah mengumumkan pada bulan Mac yang lepas bahawa semua GSTT yang mencukupi syarat akan diserap dan diberikan kursus KPLI/DPLI/KDC bermula tahun 2012.

Berdasarkan kontrak lantikan saya sekarang (contract of services) kami dibayar gaji sebanyak RM1901.80, elaun bantuan sara hidup sebanyak RM300 dan elaun khidmat awam RM300.

Tetapi bermula minggu lepas, semua GSTT dipanggil mengikut PPD masing-masing untuk menukar status kami dari contract of services (cos) kepada contract for services (cfs).

Berdasarkan contact cfs gaji akan dibayar sebanyak RM2331dan tiada elaun lain.

Gaji GSTT cfs dibayar berdasarkan hari bekerja.

Malang bagi kami, GSTT cos apabila dipanggil dan dipaksa menandatangani pertukaran kontrak dari cos kepada cfs dan terpaksa memulangkan semula perbezaan gaji yang kami telah terima dan caruman kwsp majikan kepada kerajaan bermula 11/10 dan gaji bulan disember akan dibayar mengikut hari bekerja.

Ini satu penganiayaan bagi kami.

Di mana kami nak dapatkan wang untuk pulangkan semula wang tersebut sedangkan kami baru dimaklumkan mengenai pertukaran kontrak ini pada bulan Disember.

Walhal kami juga telah menerima surat tamat konrak berakhir 31 disember 2011 berdasarkan contract of services.

Apa beza kami GSTT dengan guru tetap? Beban kerja kami sama seperti guru-guru tetap yang lain. Adakah kami tiada hak untuk bercuti?

- Guru terainaya

Sumber : http://bm.harakahdaily.net/index.php/letter/7023-elaun-guru-gstt-ditarik

Projek rumah Desa Indah terbengkalaiSetakat ini tiada tanda-tanda yang projek perumahan terbengkalai di Lubuk Cina, Rembau dibawah ini telah dipulihkan. InsyaAllah, Pakatan Rakyat akan mengadakan siri ceramah penerangan pada 27 Disember 2011 nanti di Lubuk Cina.

Projek rumah Desa Indah terbengkalai

Utusan Malaysia 10 Nov 2008. REMBAU 9 Nov. - Pembeli 95 unit rumah teres kos sederhana rendah dan 60 unit rumah teres kos rendah di Desa Indah, Lubuk Cina dekat sini, kesal dengan kegagalan pemaju menyiapkan projek itu yang telah tiga tahun terbengkalai.

Seorang pembeli, Ibrahim Mahat, 38, berkata, projek perumahan itu sepatutnya siap pada November 2005, namun sehingga hari ini pembeli-pembeli hanya mampu menggigit jari kerana tidak dapat mendiami rumah milik sendiri.

Menurutnya, sebahagian besar pembeli merupakan golongan berpendapatan rendah dan mereka terpaksa membayar ansuran pinjaman perumahan antara RM200 hingga RM400 sebulan kepada pihak bank walaupun rumah tidak disiapkan.

''Pada masa ini, saya sekeluarga terpaksa menumpang di rumah ibu mertua kerana tidak mampu lagi menyewa rumah," katanya ketika ditemui Utusan Malaysia di tapak projek perumahan Desa Indah, Lubuk Cina dekat sini hari ini.

Ibrahim berkata, aduan berhubung projek perumahan berkenaan pernah dikemukakan kepada Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT), kerajaan negeri serta Biro Pengaduan Awam (BPA) pada tahun 2006 dan 2007.

Bagaimanapun beliau berkata, sehingga kini tidak kelihatan tanda-tanda pemaju akan menyambung semula pembinaan projek perumahan Desa Indah.

Justeru, Ibrahim berharap pihak-pihak berkenaan mengambil tindakan proaktif bagi membantu menyelesaikan masalah yang dihadapi olehnya dan pembeli-pembeli lain.

Menurut pembeli, Siti Ayub, 48, sebelum ini beliau pernah menghadapi masalah serupa di sebuah projek perumahan di Kuala Lumpur.

Katanya, projek perumahan yang terbengkalai itu berjaya dipulihkan dan beliau melihat agensi-agensi kerajaan terbabit serta pemaju memberi komitmen tinggi dalam menyelesaikan masalah itu.

''Namun lain pula halnya di sini. Nasib kami seolah-olah tidak dipedulikan dan lebih malang lagi, sejak tahun 2006 saya dikehendaki membayar cukai tanah untuk rumah yang tidak siap," jelasnya.

Sehubungan itu, beliau berharap agar pihak-pihak berkaitan mengambil tindakan sewajarnya untuk menyelesaikan masalah ini agar pembeli tidak teraniaya.

Seorang pembeli lain, Anas Haiza Hamid, 28, memberitahu, sebanyak RM6,000 wang pendahuluan dibayar kepada pemaju untuk pembelian rumah kos rendah di projek perumahan tersebut.

Beliau berkata, jumlah itu agak besar kepadanya yang bekerja di sebuah kilang dekat Alor Gajah, Melaka dengan pendapatan RM1,000 sebulan.

''Saya mengambil masa bertahun-tahun kumpulkan duit sebanyak RM6,000. Sudah tentu saya marah dan kecewa dengan sikap tidak bertanggungjawab pihak pemaju," katanya.

Sementara itu pembeli, Mohd. Afandi Omar, 31, berkata, pemaju pernah berjanji akan mengadakan perjumpaan dengan pembeli berhubung status projek perumahan Desa Indah.

''Namun sehingga hari ini, janji hanya tinggal janji. Pemaju seperti ingin mempermain-mainkan kami," ujarnya.

Mohd. Afandi yang tinggal berhampiran dengan kawasan projek perumahan itu berkata, rumah-rumah yang terbengkalai itu kini menjadi tempat nyamuk membiak selain sarang penagih dadah dan lain-lain aktiviti tidak bermoral.

Sumber : http://terbengkalai.blogspot.com/2008/11/projek-rumah-desa-indah-terbengkalai.html

Jeti pangkalan nelayan runtuhApakah nasib para nelayan dan penduduk di Kampung Sungai Timun, Lubuk Cina, Rembau pada ketika ini? Adakah jeti pengkalan nelayan yang runtuh telah dibaiki? Adakah hasil tangkapan para nelayan di sana semakin terjejas? InsyaAllah, Pakatan Rakyat akan mengadakan siri ceramah penerangan pada 27 Disember 2011 nanti di Lubuk Cina.

Sinar Harian 27 Jan 2011
Jeti pangkalan nelayan runtuh

SUNGAI TIMUN - Sebahagian jeti pangkalan nelayan di sini, yang dibina dua tahun lalu, runtuh selepas beberapa bulan jeti itu ditutup untuk keselamatan nelayan dan orang ramai.

Peniaga kedai makan, Nor Alina Arif,34, berkata, ketika kejadian dia sibuk memasak menyiapkan pesanan pelanggan, namun dikejutkan dengan keriuhan orang ramai mengatakan jeti runtuh.

Menurutnya, kejadian berlaku kira-kira jam 9.20 malam, semalam dan ketika itu ada seorang pemancing berada di kawasan jeti berkenaan.

“Namun, pemancing terbabit sempat melarikan diri apabila terdengar bunyi kuat dan menyaksikan kejadian itu. Mujurlah tiada sebarang kemalangan jiwa berlaku,” katanya kepada Sinar Harian.

Nor Alina berkata, keadaan jeti baru dibina itu retak dan dikuarantin kerana dikhuatiri akan mengundang bahaya kepada nelayan serta orang ramai yang menggunakannya.

“Tindakan pihak bertanggungjawab menutup jeti ini sememangnya langkah baik, namun masa yang diambil untuk menangani masalah ini begitu lama. Saya harap tindakan segera dapat diambil selain mengenal pasti punca sebenar kejadian,” katanya.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Sungai Timun, Yahaya Othman berkata, sebaik dimaklumkan penduduk kampung, dia bergegas ke tempat kejadian untuk melihat keadaan sebenar.

“Mujurlah tiada sebarang kecederaan atau pun kemalangan jiwa kerana tindakan pantas pemancing keluar daripada jeti, menyelamatkan nyawanya daripada sebarang bahaya,” katanya.

Yahaya berkata, kejadian itu dimaklumkan kepada pihak berkenaan untuk tindakan lanjut, selain menasihatkan penduduk tidak menghampiri kawasan jeti buat masa ini sebelum kerja pembaikan dilakukan.

Menurutnya, masalah itu telah dimaklumkan sebelum ini dan keadaan bertambah buruk sejak beberapa bulan lalu.

“Walaupun jeti ini berdepan masalah, namun masih menjadi tumpuan nelayan dan penduduk meletakkan bot dan memancing. Saya harap langkah segera dilakukan bagi memastikan fungsi jeti ini dapat diteruskan,” katanya.

http://rembau-hari-ini.blogspot.com/2011/01/jeti-pangkalan-nelayan-runtuh.html

Sinar Harian 30 Julai 2010
Nelayan kecewa kerja naik taraf

SUNGAI TIMUN, Rembau - Ahli Persatuan Nelayan Sungai Timun melahirkan rasa tidak puas hati berkenaan projek menaik taraf kawasan teduhan kedua berikutan timbul beberapa masalah sehingga mengganggu aktiviti harian nelayan.

Pemangku Sementara Persatuan Nelayan Sungai Timun, Yahaya Othman berkata, teduhan kedua dibina disebabkan jumlah bot nelayan semakin bertambah. Teduhan berbumbung itu berfungsi sebagai tempat meletak bot nelayan dan mengelakkan bot ditenggelami air terutama ketika hujan lebat.

Menurutnya, masalah wujud apabila teduhan kedua baru siap sebulan lalu didakwa tidak bersesuaian dengan struktur teduhan. Jika dibandingkan dengan teduhan pertama, pihaknya tidak menerima rungutan daripada ahli persatuan.

“Bagaimanapun, setelah siap teduhan kedua ini kebanyakan ahli persatuan meluahkan rasa tidak puas hati kerana tiang batu tidak selari dengan keadaannya. Selain pintu masuk kiri dan kanan tidak dibatukan seperti dinyatakan sebelum ini,” katanya ketika ditemui Sinar Harian di Pengkalan Nelayan Sungai Timun.:

Menurutnya, nelayan turut berdepan dengan masalah apabila kawasan teduhan pertama dan kedua tidak memiliki kedalaman sepa-tutnya sehingga menyukarkan kerja membawa keluar dan masuk bot.

“Hal ini kerana apabila air sungai surut menyebabkan bot dan enjin tersangkut di kawasan timbunan pasir. Nelayan terpaksa menolak bot sehingga keluar pintu masuk teduhan bagi mengelakkan enjin bot menjadi rosak. Pihak kami berharap pintu masuk ke kawasan teduhan dinaiktarafkan,” katanya.:

Selain itu, menurutnya, kawasan turapan jalan di Pengkalan Nelayan Sungai Timun tidak rata menyebabkan terdapat kawasan bertakung setiap kali hujan lebat.

“Disebabkan itu, kedai berhampiran turut dimasuki air kerana ketiadaan saluran air untuk mengalirkan air hujan,” katanya.

Menurutnya, pihaknya berharap pihak berkaitan dapat menangani masalah ini secepat mungkin supaya masalah sedia ada tidak bertambah rumit dan nelayan dapat menjalankan aktiviti dengan baik seperti biasa.

http://rembau-hari-ini.blogspot.com/2010/07/nelayan-kecewa-kerja-naik-taraf.html

Berita Harian 28 Mei 2010
MENARA CONDONG

Dataran Kejat Pangkalan Sungai Timun baru siap 3 tahun retak

LUBOK CHINA: Pembinaan menara pandang di Dataran Kejat Pangkalan Sungai Timun, di sini, sangat menarik dan menjadi landskap tarikan pelancong, namun malangnya kemudahan yang baru berusia tiga tahun itu kini retak dan condong sekali gus membahayakan keselamatan orang ramai.

Tinjauan Berita Harian ke dataran yang dibina di atas sungai dengan disokong banyak tiang (seperti pelantar yang lebar) itu, mendapati kebanyakan tiang terbabit sudah condong, manakala dua laluan keluar masuk yang mencantumkannya dengan daratan pula mengalami keretakan lebih 10 sentimeter.

Penduduk di kawasan itu, Zana Rasul, 31, mendakwa beliau dan penduduk lain hairan kerana kawasan itu termasuk menara pandang, jeti dan dataran kejat yang masih baru dibina sudah rosak dan tidak boleh digunakan menyebabkan pengunjung yang datang, kehampaan.

“Kerajaan mengeluarkan belanja tinggi untuk membina dataran dan menara itu untuk kemudahan penduduk tempatan, selain pengunjung yang datang ke kawasan ini menikmati keindahan dan keistimewaan Sungai Timun.


“Bagaimanapun, tidak sampai tiga tahun semua itu sudah rosak, sekali gus memaksa kerajaan mengeluarkan belanja lebih tinggi untuk membaikinya. Dataran itu retak dan condong, malah jeti turut bergoyang dan bergegar ketika kita berada di atasnya,” katanya.

Zana berkata, daya tarikan utama khususnya pemancing untuk datang ke Sungai Timun adalah kerana udang galah yang istimewa serta landskap kawasan itu yang menarik.

Seorang lagi penduduk yang mahu dikenali sebagai Mustakim, 54, pula mendakwa beliau sudah menjangkakan keadaan itu akan berlaku sejak awal lagi, melihatkan daripada cara pembinaannya yang tidak meyakinkan.

“Walaupun saya orang kampung biasa yang tidak belajar di universiti, saya lihat pembinaannya seolah-olah dilakukan dalam keadaan tidak sempurna dan tidak mengambil kira keadaan air pasang surut.

“Mungkin disebabkan itu, jeti serta dataran dan menara berkenaan tidak kukuh dan tidak tahan lama. Apa pun, kerajaan pasti terpaksa membaikinya dengan kos yang lebih tinggi,” katanya.

Tinjauan Berita Harian mendapati Pejabat Daerah Rembau meletakkan halangan kawat dan atap zink serta menampal kenyataan melarang orang ramai berada di kawasan jeti sejak sebulan lalu kerana proses pemeriksaan sedang dijalankan.

Penduduk difahamkan, Pejabat Daerah Rembau akan menjalankan proses pemeriksaan dengan mendapatkan khidmat pakar forensik bangunan bagi mengenal pasti kelemahannya dan menentukan keselamatan dataran terbabit.

http://amkns.blogspot.com/2010/05/dulu-projek-runtuh-sekarang-condong.html

Sinar Harian 1 Feb 2010
Sumber ditarah, nelayan terjejas

LUBOK CHINA - Kewujudan sempadan Sungai Linggi dan Timun sempadan Melaka-Negeri Sembilan membantu kira-kira 300 nelayan meneruskan pencarian sumber rezeki setiap hari.

Walaupun pembangunan baru bakal diwujudkan di sungai tersebut, namun nelayan bimbang ia akan menjejaskan ekosistem sumber rezeki berteraskan udang galah, udang kertas dan pelbagai spesies ikan di situ.

Tinjauan Sinar Harian kedua sungai tersebut mendapati, rata-rata nelayan, terutama di Kampung Paya Lebar, Ramuan China Besar dan Rembau, Negeri Sembilan kecewa dengan penebangan hutan bakau di sekitar Sungai Linggi - Sungai Timun.

Mereka mendakwa, hutan bakau mula diterokai sebuah syarikat swasta dilantik Kerajaan Negeri Sembilan bagi memajukan kawasan tersebut sebagai pembangunan pelancongan baru.

Walaupun projek tersebut dikatakan dirancang antara kerajaan dan pemaju (syarikat), tetapi mereka mengharapkan pihak berkaitan dapat memikirkan nasib kebanyakan nelayan yang meraih rezeki di kawasan tersebut.

Abdul Rahman Ahmad atau dikenali Man Belon berkata, tidak dinafikan hutan bakau diterokai lebih tiga bulan lalu 'menyentap hati' nelayan yang rata-ratanya berdaftar dengan Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM).

Dia mendakwa, kerja-kerja menebang pokok hutan bakau menutup lubuk tempat di mana dipenuhi udang galah, ketam dan pelbagai spesies lain.

“Saya memang kesal dan tidak menyangka lubuk rezeki kami ditutup. Malah langsung tiada sebarang surat hitam putih mahupun maklumat berhubung penebangan ke atas pokok hutan bakau yang sememangnya lokasi utama tumpuan nelayan mencari sumber rezeki.

“Kami tahu ia hak kerajaan, namun kami berharap usah melakukan pembangunan secara drastik tanpa memikirkan keadaan nelayan di Melaka - Negeri Sembilan ini,” katanya ketika ditemui di pangkalan jeti Kampung Paya Lebar, Ramuan China Besar, di sini.

Menurut Man Belon, keluasan kawasan yang hendak dimajukan kira-kira 14.4 hektar itu dikhuatiri menjejaskan hasil pencarian nelayan.

Dia berharap, kerajaan khususnya Negeri Sembilan dapat bertemu nelayan bagi mengatasi masalah berkenaan.

Bukan minta sedekah

Pendapat Abdul Rahman itu disokong rakan, Zainal Md Ali yang berkata, sumber pendapatan bagi kedua-dua sungai itu sudah sinonim kepada nelayan.

Menurutnya, nelayan kedua negeri juga saling membantu menjualkan hasil tangkapan seharian pelbagai spesies hidupan laut atau sungai.

“Kami bukan minta sedekah kepada pihak terlibat, tetapi berharap pertemuan secara baik menerangkan keadaan terperinci tentang lubuk rezeki yang sudah dikorek dan hutan bakau ditebang diadakan.

“Apa (kami) nak makan? Saban hari (kami) melihat kerja-kerja tebang hutan bakau dan ia cukup 'mencengkam hati' kami sehinggakan lubuk rezeki utama mencari udang galah, lokan, ketam dan sebagainya habis ditutup hingga dibina benteng,” dakwanya.

Menurutnya, kerajaan sepatutnya melaksanakan slogan rakyat didahulukan seperti diuar-uarkan.

Zainal berkata, nelayan kedua negeri sangat berharap ada maklum balas pihak kerajaan, terutama selepas kenyataan Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Negeri Sembilan, Kebudayaan, Kesenian, Warisan dan Adat Istiadat Melayu, Datuk Mohammad Razi Kail yang tidak menghalang nelayan mencari rezeki ketika melawat kawasan berkenaan.

“Pakcik ingat lagi kata-kata Exco tersebut (Mohammad Razi) tahun lalu dan sudah sememangnya kami (nelayan) berharap beliau dapat membantu menyelesaikan kemelut ini.

“Kami jelaskan, nelayan tidak marah dengan pembangunan pelancongan hendak dibuat, tetapi berharap lubuk pencarian rezeki utama kami tidak ditutup,” katanya.

http://rembau-hari-ini.blogspot.com/2010/02/nelayan-melayu-rembau-tertindas-hutan.html

20111211

Kerajaan potong gaji dan tak bayar KWSP guru sementaraKementerian Pelajaran telah memotong gaji guru sementara dari RM2,500 kini menjadi RM2,300. Mulai tahun hadapan pula potongan KWSP tidak akan dibuat lagi dari pihak majikan (kerajaan). Bukam itu sahaja, guru sementara tersebut dikehendakki memulangkan kembali KWSP dan lebihan gaji yang dipotong untuk bukan Oktober dan November. Malahan mereka tidak dibayar gaji semasa cuti sekolah untuk bulan Disember.

Saturday December 10, 2011
Temporary teachers protest unfavourable terms in contract

KAJANG: A group of temporary teachers protested outside the Hulu Langat education district office over new terms in their service contracts.

They claimed they were at a disadvantage with the new terms.

Under the new contract, their salaries will be reduced from RM2,500 to RM2,300 and they will not receive allowances or EPF contributions from the government as of next year.

The terms, effective Oct 15 this year, also pointed out that the teachers had to return the allowances and EPF paid to them for October and November.

They were also disgruntled that they would not get paid for the December school holidays.

“It is unfair,” said the group’s spokesman.

“The terms of the new contract overwrite the earlier one that we signed this year and that was supposed to be effective until the end of the year,” she said, adding that they would lose their jobs if they failed to comply.

“There was also no guarantee that we will be absorbed into permanent positions.”

In March, Education director-general Datuk Seri Abdul Ghafar Mahmud announced that 6,000 of the 13,000 temporary teachers were ready to be absorbed as permanent teachers.

Deputy Education Minister Datuk Dr Wee Ka Siong said the ministry was working on a solution to end their predicament.

Earlier, he had said the government’s decision to absorb temporary teachers into permanent posts had resulted in insufficient funds to pay their salaries.

http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2011/12/10/nation/10069820&sec=nation#13234741109371&if_height=449