20111031

Tawaran Sumbangan Sekolah Tahfiz di SerembanSUMBANGAN DERMA UNTUK PENGUBAHSUAIAN SURAU, ASRAMA DAN MINI PERPUSTAKAAN
Sekolah Rendah Islam Integrasi (Tahfiz) Darul Ulum (SRIIDU)
No Pendaftaran : 41-123/2011 (JHEAINS)
No 3694, Tingkat 1 & 2, Jalan RJ 6/9,
Taman Rasah Jaya,
70300 Seremban,
Negeri Sembilan

Sumbangan melalui bank atas nama SRI DARUL ULUM
No akaun bank CIMB : 05040000993100

Untuk keterangan sila lanjut hubungi :
019-6644320 (Bendahari)
019-6490630 (Mudir)

Sambutan 60 PAS peringkat Negeri SembilanMAJLIS MAKAN MALAM DAN CERAMAH PERDANA
Tarikh : 13 Nov 2011 (Ahad)
Masa : 8 mlm
Tempat : Dataran Al Ikhwan, Air Mawang, Johol, N.Sembilan
Bersama :
YB Dato Husam Musa
YB Dato Ir Amirudin Hamzah
Ustaz Nasarudin Hasan
YB Hj Mohamad Taufek

Kupon Makan Malam cuma RM 10 seorang

Sempena Sambutan 60 Tahun PAS peringkat N.Sembilan

Maklumat lanjut hubungi Sdr Roslee 019-6241581, Sdr Kamarul 019-6604828

Untuk sumbangan boleh disalurkan ke :
Nama akaun : Badan Perhubungan PAS N.Sembilan
Bank Islam No akaun : 05030010000462

- Sertai Rakan Facebook PAS Negeri Sembilan di http://www.facebook.com/PASN9

- Layari Blog PAS N.Sembilan untuk maklumat terkini di http://pasns.blogspot.com/

20111028

PAC siasat projek kaitan ShahrizatPAC siasat projek kaitan Shahrizat
FMT Staff October 26, 2011

Isu ini telah dibawa ke perhatian rakyat sejak awal tahun 2010 lagi memandangkan ianya melibatkan peruntukan kewangan sebanyak RM250 juta dari kerajaan.

PETALING JAYA: PKR menyambut baik keputusan Jawatankuasa Kira-kira Awam (PAC) untuk memulakan siasatan ke atas National Feedlot Corporation Sdn Bhd (NFCSB) yang dimiliki oleh suami dan anak-anak kepada Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Dato’ Seri Shahrizat Abdul Jalil.

“Isu ini telah dibawa ke perhatian rakyat sejak awal tahun 2010 lagi memandangkan kedudukan strategik projek seperti yang didakwa oleh kerajaan dan peruntukan besar yang terlibat,” kata para pemimpin PKR dalam satu kenyataan media bersama

Mereka yang mengeluarkan kenyataan itu ialah Ketua Wanita PKR dan juga Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin; Pengarah Strategi Mohd Rafizi Ramli dan Ahli Dewan Undangan Negeri Sikamat Aminuddin Harun.

Menurut kenyataan itu, di bawah Rancangan Malaysia Ke-9, Pusat Feedlot Kebangsaan yang dimiliki dan dikendalikan oleh NFCSB diberi status Projek Berimpak Tinggi dengan sasaran memenuhi 40% permintaan dan pengeluaran daging lembu untuk pasaran tempatan.

Pada hari Khamis, 20 Oktober 2011 satu pasukan peninjau PKR yang diketuai oleh Rafizi dan Aminuddin telah membuat kunjungan tidak rasmi ke Pusat Feedlot Kebangsaan seluas 5,000 ekar di Gemas bagi menilai prestasi pencapaian pusat tersebut sama ada dapat memenuhi sasaran yang ditetapkan.

Kata mereka, hasil dari temuramah dengan pekerja-pekerja, kami dapati sebanyak 1,000 ekor lembu yang diimport diperlihara pada satu-satu masa.

“Secara purata 20 ekor disembelih setiap hari dengan kira-kira 3,000 kg daging (anggaran 900,000 kg atau 900 tan daging lembu setahun) dipasarkan kepada Hypermarket seperti Giant, Carrefour dan lain-lain,” kata mereka dalam kenyataan itu.

Mereka menerangkan bahawa prestasi operasi ini perlu dibandingkan dengan sasaran yang ditetapkan memandangkan projek tersebut dikurniakan tanah kerajaan seluas 5,000 ekar di Gemas dan mendapat bantuan kewangan kerajaan berjumlah RM250 juta.

Mengikut prestasi Pusat Feedlot Kebangsaan, penggunaan daging lembu setahun di Malaysia ialah sebanyak 162,357 tan manakala pencapaian Pusat Feedlot hanya 0.6% sedangkan sasaran yang perlu dicapai ialah 60%.

Sementara jumlah lembu yang perlu disembelih untuk mencapai sasaran itu ialah sebanyak 1,500 ekor sehari tetapi jumlah lembu yang dapat disembelih hanya 20 ekor sehari.

Projek gagal

“Kajian awal oleh PKR ini jelas menunjukkan bahawa projek ini telah gagal walaupun menelan jumlah wang rakyat yang besar dan kurniaan tanah seluas 5,000 ekar.

“Malah, ada petani dan penternak kecil yang mempunyai operasi yang lebih besar dan berkesan meskipun tidak mendapat apa-apa bantuan kerajaan,” kata mereka.

Menurut mereka, penyelidikan PKR juga menunjukkan bahawa sehingga kini, komponen-komponen operasi yang lain yang diamanahkan kepada syarikat milik suami dan anak-anak Shahrizat masih belum dilaksanakan walaupun mendapat peruntukan besar.

Selain dari aktiviti mengimport lembu, syarikat ini juga dilantik oleh kerajaan untuk membangunkan penternak kecil melalui konsep “penternakan satelit” untuk menggandakan pengeluaran lembu, membangunkan makanan lembu berkualiti dan membangunkan baja dari operasi penternakan lembu.

Ujar mereka, “PKR berpendapat bahawa isu ini perlu diberi perhatian serius kerana ia salah satu contoh utama bagaimana penyelewengan wang rakyat akibat ketirisan mempunyai kesan mendalam kepada kenaikan harga barang yang menekan rakyat.

Projek ini dilancarkan oleh kerajaan bertujuan untuk mengurangkan import makanan yang memainkan peranan utama kepada kenaikan harga barang makanan yang terpaksa ditanggung rakyat.

Walau bagaimana pun, sebahagian besar dari peruntukan kepada projek-projek pertanian dan makanan untuk mengurangkan pergantungan kepada import tidak sampai dan diselewengkan sehingga mengakibatkan import makanan mencecah RM30 bilion setahun sehingga akhir 2010.

“Shahrizat sebagai menteri yang berkepentingan dalam projek ini dan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai bekas Menteri Pertanian dan Agro Industri yang terlibat menganugerahkan projek ini kepada rakan menteri beliau tidak boleh lagi terus berdiam diri. Rakyat memerlukan penjelasan segera mengenai kegagalan projek nasional yang menelan belanja besar ini.

“Sekiranya kedua-dua mereka masih berdiam diri sehingga Isnin minggu depan, PKR akan menganjurkan satu lawatan menjejaki lembu ke Pusat Feedlot Kebangsaan di Gemas untuk mendedahkan perkara ini dengan lebih luas kepada rakyat,” kata mereka dalam kenyataan bersama.

http://www.freemalaysiatoday.com/2011/10/26/pac-siasat-projek-kaitan-shahrizat/

Makan Malam Perdana 13 Nov 2011 Johol N9MAJLIS MAKAN MALAM DAN CERAMAH PERDANA
Tarikh : 13 Nov 2011 (Ahad)
Masa : 8 mlm
Tempat : Dataran Al Ikhwan, Air Mawang, Johol, N.Sembilan
Bersama :
YB Dato Husam Musa
YB Dato Ir Amirudin Hamzah
Ustaz Nasarudin Hasan
YB Hj Mohamad Taufek

Sempena Sambutan 60 Tahun PAS peringkat N.Sembilan

Maklumat lanjut hubungi Sdr Roslee 019-6241581, Sdr Kamarul 019-6604828

20111026

Kecewa khidmat Klinik Felda PalongSEBAGAI anak peneroka Felda, saya ingin mengetengahkan masalah penduduk yang menetap di Gugusan Felda Palong 4, 5 & 6, juga masyarakat Felda Palong 1, 2 & 3 untuk mendapatkan rawatan yang terbaik di satu-satunya klinik kesihatan kerajaan yang ada di Pusat Bandar Palong 4, 5 & 6 dalam Daerah Jempol.

Jika terpaksa menunggu giliran yang terlalu lama itu adalah lumrah apabila kita berurusan bukan sahaja di klinik kesihatan kerajaan, malah di Klinik Desa, Klinik 1Malaysia dan hospital kerajaan begitulah resamnya.

Tetapi saya kecewa dengan kualiti perkhidmatan yang disediakan di Klinik Kesihatan Palong. Ada golongan warga emas, ibu mengandung, kanak-kanak kecil dan pelajar sekolah terpaksa sama-sama menunggu terlalu lama di Unit Pendaftaran dan Pesakit Luar sedangkan mereka berada di klinik sejak pukul 7.30 pagi lagi.

Ada pesakit yang tertidur di kerusi menunggu. Mereka datang bukan untuk bersuka ria tetapi mereka sakit.

Ada ibu bapa terpaksa balik kerana tidak tahan menunggu terlalu lama. Saya juga percaya ada pesakit balik akan pergi mendapatkan rawatan di klinik swasta di kawasan berhampiran antaranya Pekan Gemas, Pekan Rompin dan Pekan Bahau.

Masalah menunggu terlalu lama adalah lumrah tetapi kenapa tiada pelan tindakan atau langkah yang wajar diambil? Perkara ini sudah lama berlaku.

Contohnya di kaunter pendaftaran, pegawai itulah mencari kad pesakit, beliau jugalah yang memanggil pesakit dan beliau jugalah yang mendaftarkan pesakit.

Sesekali beliau turut menjadi operator telefon. Kesudahannya nombor giliran tidak juga dipanggil. Kalau dipanggil sekalipun mengambil masa terlalu lama.

Diharap Pengarah Kesihatan Negeri Sembilan dan Pegawai Kesihatan Daerah Jempol lebih kerap datang melawat di klinik kesihatan dalam Negeri Sembilan ini.


ANAK FELDA -20111024

Program Meraikan Ibu Tunggal Sempena Idil Adha 1432HPertubuhan Perkumpulan Perempuan (PPP) akan mengadakan Hari Mesra Kasih sempena Hari Raya Idil Adha 1432 H yang bakal menjelang.

Seramai 20 orang ibu tunggal akan diraikan beserta sumbangan daripada pihak PPP Taman Tasik Jaya.

Orang ramai yang ingin menyumbang dalam bentuk barangan keperluan dapur bolehlah menghubungi Pn Hjh Ciana 017-3629686 (Setiausaha PPP) atau Pn Wani 013-3851202 (Naib Pengerusi PPP) .

Butiran lanjut program adalah seperti berikut ;

HARI MESRA KASIH
Tarikh : 30 Okt 2011, Ahad
Masa: 3 petang
Tempat: Apartment Seroja, Taman Tasik Jaya, Senawang

Laporan Audit Negara 2010 untuk N.Sembilan mendedahkan …

Antara beberapa perkara yang perlu diberi perhatian dalam Laporan Ketua Audit Negara Tahun 2010 yang dikeluarkan pada 24 Oktober 2011 untuk Negeri Sembilan ialah :

1. Kelemahan pengurusan dan kawalan pengeluaran bahan batuan (kuari) oleh Pejabat Tanah Seremban dimana berat muatan tidak dicatat pada doket rasmi dan penyata pengeluaran bulanan tidak diserahkan.

2. Kegagalan Program Pembasmian Kemiskinan (Program Khas) dimana prestasi 7 daripada 10 projek tidak memuaskan bagi membantu menjana pendapatan untuk membasmi kemiskinan.

3. Negeri Sembilan tidak mempunyai Hutan Paya Laut bertaraf Hutan Simpan Kekal semenjak kali terakhir dikeluarkan pada tahun 2004. Penggantian semula sejumlah 101.93 hektar di Mukim Jimah masih dalam status semakan Penasihat Undang-undang Negeri. Jabatan Perhutanan Negeri Sembilan perlu mengenal pasti mana-mana kawasan berhutan tanah Kerajaan yang lain untuk menggantikan semula Hutan Simpan Kekal yang telah dibatalkan.


LAPORAN KETUA AUDIT NEGARA TAHUN 2010
NEGERI SEMBILAN

PEJABAT DAERAH DAN TANAH SEREMBAN DAN KUALA PILAH
- Pengurusan Pengeluaran Bahan Batuan
- Pengauditan yang dijalankan antara bulan Ogos hingga Oktober 2010 di Pejabat Daerah Dan Tanah Seremban dan Kuala Pilah mendapati secara keseluruhannya pengurusan dan pengeluaran bahan batuan adalah kurang memuaskan.
- Kesilapan mencatat kuantiti dan kesilapan pengiraan royalti di borang permit 4C Kanun Tanah Negara 1965 di Pejabat Daerah Dan Tanah Seremban
- Penyata Pengeluaran Bulanan tidak diserahkan oleh pemegang permit kepada Pejabat Daerah dan Tanah bagi tujuan pemantauan.

PEJABAT PEMBANGUNAN PERSEKUTUAN NEGERI, NEGERI SEMBILAN
- Program Pembasmian Kemiskinan (Program Khas)
- Pengauditan yang dijalankan antara bulan Oktober hingga Disember 2010 mendapati pengurusan Program Khas bagi 10 projek yang dipilih dengan peruntukan RM6.67 juta secara keseluruhannya kurang memuaskan.
- Prestasi 7 daripada 10 projek tidak memuaskan bagi membantu menjana pendapatan untuk membasmi kemiskinan.JABATAN PERHUTANAN NEGERI SEMBILAN, PEJABAT DAERAH DAN TANAH PORT DICKSON DAN PEJABAT TANAH DAN GALIAN NEGERI SEMBILAN
- Tiada lagi Hutan Paya Laut bertaraf Hutan Simpan Kekal semenjak kali terakhir dikeluarkan pada tahun 2004. Penggantian semula sejumlah 101.93 hektar di Mukim Jimah masih dalam status semakan Penasihat Undang-undang Negeri.
- Jabatan Perhutanan Negeri Sembilan sukar mengawal kesan aktiviti manusia terhadap hutan paya laut kerana telah diberi milik.
- Jabatan Perhutanan Negeri Sembilan perlu mengenal pasti mana-mana kawasan berhutan tanah Kerajaan yang lain untuk menggantikan semula Hutan Simpan Kekal yang telah dibatalkan.

UNIT PENGURUSAN BANGUNAN DAN ASET PEJABAT SETIAUSAHA KERAJAAN NEGERI SEMBILAN, PEJABAT DAERAH DAN TANAH SEREMBAN, TAMPIN DAN JEMPOL
- Pengauditan yang dijalankan pada bulan September hingga Disember 2010 mendapati secara keseluruhan pengurusan aktiviti penyenggaraan bangunan Kerajaan di Negeri Sembilan adalah kurang memuaskan
- Tiada program penyenggaraan kuarters secara berjadual telah mengakibatkan kerosakan unit kuarters dan dianggarkan RM1.16 juta diperlukan bagi membaiki kerosakan kuarters di Seremban dan Tampin yang diaudit.


MAJLIS PERBANDARAN NILAI, MAJLIS PERBANDARAN PORT DICKSON, MAJLIS DAERAH TAMPIN DAN UNIT KERAJAAN TEMPATAN PEJABAT SETIAUSAHA KERAJAAN NEGERI SEMBILAN
- Pengauditan yang dijalankan antara bulan Ogos hingga Disember 2010 mendapati pada keseluruhannya pelaksanaan Sistem ePBT di Majlis Perbandaran Nilai, Majlis Perbandaran Port Dickson dan Majlis Daerah Tampin adalah kurang memuaskan kerana terdapat kelemahan terutama dalam pengurusan kontrak dan kawalan pelaksanaan.

Untuk laporan penuh pada pautan di bawah ini :
http://www.audit.gov.my/images/stories/pdf/laporan_kan/2010/negeri_aktiviti/NSembilan.pdf

http://www.audit.gov.my/images/stories/pdf/laporan_kan/2010/negeri_penyata/ng%20sembilan.pdf

Dana PRUBuntu suami hilang seminggu

Marilah kita berdoa agar Allah permudahkan urusan keluarga di bawah ini.

Buntu suami hilang seminggu
Harian Metro 24 Okt 2011

REMBAU: Satu keluarga dari Taman Chembong Jaya di sini, mendakwa buntu dan gelisah berikutan kehilangan misteri ketua keluarga mereka sejak beberapa hari lalu yang masih belum terungkai hingga kini.

Keadaan itu lebih dirasai Fadhilun Md Shah, 49, yang bimbangkan keselamatan suaminya, Hamzah Abdul Majid, 55, selepas keluar dari rumah mereka sejak Selasa lalu.

Menurutnya, bapa kepada lima anak itu dilihat keluar dengan memandu Proton Wira Aeroback hitam bernombor pendaftaran NBR 5572, kira-kira jam 8.30 malam.

“Anak bongsu kami sempat bertemu ayahnya yang memakai baju-T biru, seluar trek dan berselipar. Pada waktu itu, saya tiada di rumah kerana keluar mengajar di Rumah Kanak-Kanak Rembau.

“Tiada pergaduhan atau pertelingkahan antara kami, apatah lagi dia sememangnya pendiam dan tidak suka berkongsi masalah.

“Suami yang dikahwini sejak 35 tahun lalu biasanya keluar berjumpa rakan pada waktu malam dan pulang sebelum jam 12 tengah malam,” katanya ketika ditemui Harian Metro di sini, semalam.

Katanya, ketika terjaga dari tidur pada jam 3 pagi, dia pelik apabila mendapati suaminya belum pulang dan cuba menghubunginya, namun tiada jawapan.

“Selepas lebih 24 jam, suami masih tidak pulang ke rumah menyebabkan saya meminta anak membuat laporan polis,” katanya.

Fadhilun berkata, mereka sekeluarga berusaha mencari suaminya yang dipercayai pergi mengutip hutang daripada rakannya di Alor Gajah, Melaka.

“Selain itu, rakan mendakwa ternampak suami di lampu isyarat di pekan Rembau. “Ketika itu, orang lain memandu manakala suami berada di tempat duduk belakang,” katanya yang kini hanya mampu berserah dan melakukan solat hajat.

Menurutnya, dia berharap tiada sebarang perkara buruk berlaku dan suaminya pulang dalam keadaan selamat.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Rembau, Deputi Superintendan Mizan Md Dom mengesahkan menerima laporan berkenaan.

Orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai Hamzah diminta menghubungi Bilik Gerakan Ibu Pejabat Polis Daerah Rembau di talian 06-6852222 atau balai polis berhampiran.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Buntusuamihilangseminggu/Article/index_html

20111022

Makan Malam bersama Aishah 29 Okt 2011


MALAM JALINAN KASIH : UNTUKMU WANITA
Tarikh : 29 Oktober 2011, Sabtu
Masa : 8 mlm - 11 mlm
Tempat : PJ Perdana , Seremban
Kupon : RM 50/org
Tetamu : Biduanita Negara, Penyanyi Aishah
Anjuran : Hal Ehwal Wanita (HALWA) Negeri Sembilan.

Antara yang menarik :
Penampilan istimewa Aishah
Bual Bicara
Persembahan Kebudayaan
Cabutan Hadiah

Untuk tempahan atau pertanyaan sila hubungi Pn Wani 013-3851202 atau Pn Ainul 013-6971176.

TEMPAT TERHAD - UNTUK WANITA SAHAJA

20111021

Papan tanda PKR Jempol dirobohkanPengawal rayu bantu sara ibu mertua sakit

Utusan Malaysia
21 Okt 2011

TELOK KEMANG 20 Okt. - Seorang pengawal keselamatan merayu simpati orang ramai menghulurkan bantuan bagi membantunya mengurangkan beban menyara ibu mertuanya yang sakit.

Sahrun Wardi, 39, berkata, pendapatan RM850 sebulan bukan tidak mencukupi bagi menampung perbelanjaan menyara ibu mertuanya, isteri, anak serta adik ipar yang masih bersekolah.

''Gaji saya kecil dan tidak mampu untuk menampung perbelanjaan perubatan ibu mertua yang juga merupakan seorang ibu tunggal kerana menghidap pelbagai penyakit seperti kencing manis, darah tinggi, buah pinggang termasuk batuk kering," ujarnya.

Sahrun memberitahu, meskipun ibu mertuanya menerima bantuan dari Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), namun ia belum mencukupi bagi menampung perbelanjaan perubatannya.

Beliau memberitahu, adik iparnya yang sepatutnya menduduki peperiksaan percubaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tempoh hari, tidak menghadiri peperiksaan itu kerana terpaksa menjaga ibunya yang terlantar di hospital sejak tiga minggu lalu.

''Dia seorang pelajar yang cemerlang, namun pelajarannya terganggu akibat masalah kewangan yang dihadapi keluarga ini.

''Saya ingin dia belajar sampai ke menara gading tetapi harapan itu agak sukar tercapai dengan keadaan sebegini," jelasnya.

Sekiranya ada pihak yang ingin menghulurkan bantuan boleh menghubungi Sahrun di talian 012-3344187.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=1021&pub=Utusan_Malaysia&sec=Selatan&pg=ws_03.htm

KURSUS TERAPI SOLAT SEMPURNAKURSUS TERAPI SOLAT SEMPURNA
Tarikh : 27 & 28 Okt 2011 (Khamis & Jumaat)
Masa : 8 pg - 5 ptg
Tempat : Pusat Dakwah Islamiah, Paroi, N.Sembilan
Penceramah :
Prof Madya Dr Fatimah Ibrahim (Ketua Penyelidik Biokejuruteraan Solat, Universiti Malaya)
Ustaz Nizam Abd Kadir (Tanyalah Ustaz TV9)

Untuk pertanyaan atau pendaftaran tel 06-6787155 (Ustazah Suraya /Ustazah Fauziah)
Semua dijemput hadir
Penyertaan kursus terhad kepada 200 orang peserta sahaja

20111020

SUMBANGAN TABUNG PAS NEGERI SEMBILAN

Kepada mereka yang ingin menyumbang ke Tabung PAS Negeri Sembilan boleh disalurkan melalui akaun berikut :
Nama akaun : Badan Perhubungan PAS N.Sembilan
Bank Islam No akaun : 05030010000462

Gangguan bekalan air di Felda Raja Alias 3

Gangguan bekalan air di Felda Raja Alias 3
Dari laman web Aduan Rakyat
20 Okt 2011

Saya mewakili penduduk di Felda Raja Alias 3, Bandar Baru Serting, Bahau, Negeri Sembilan. Di sini saya ingin meluahkan masalah yang di hadapi oleh semua penduduk di sekitar kawasan ini. Bekalan air sering terganggu di sini sehingga berminggu-minggu dan semasa keadaan ini berlaku tiada satu bantuan pun diberi.

Saya amat terkilan dengan pihak SAINS (Jabatan Air Negeri Sembilan) jika kami hubungi pegawai bertugas selalu memberi alasan yang tidak masuk akal.

Antara alsan yang sering digunakan ialah paip pecah tak masalah tersebut tak boleh selesai dalam masa 1 mggu tak kan pekerja nya tak menjalan kan tugas makan gaji buta shj ke?

Saya sudah bosan dengan masalah ini. Setiap minggu mesti gangguan bekalan air akan berlaku. tak kan tiap2 minggu paip pecah. Jika kami tak bayar bil bekalan di potong tapi wajar kah perkhidmatan sebegini yang kami terima.

Saya berharap sgt pihak aduan rakyat turun dan siasat di mana silap nya masalah ini.Jika berlaku hal ini kami tak mandi, tak masak paling susah jika ada anak kecil

By: siti

http://www.aduanrakyat.com.my/gangguan-bekalan-air-di-felda-raja-alias-3

Umno NS bergolak salahkan PKR, PAS pula

Umno NS bergolak salahkan PKR, PAS pula
oleh Zefry Dahalan

Free Malaysia Today

20 Oktober 2011"Saya difahamkan berlaku krisis di antara Mohamad Hasan dan Ketua Umno Bahagian Seremban, Ishak Ismail," kata Dr Mohamad Rafie.

SEREMBAN: Timbalan Ketua Cabang PKR Seremban, Dr Mohamad Rafie Abdul Malek hari ini membidas sebuah blog pro Umno Negeri Sembilan n9kini.net yang menuduh kononnya PKR dan PAS mengoyakkan banner yang terpampang muka Timbalan Perdana Menteri

Muhyiddin Yassin dan Menteri Besar Negeri Sembilan Mohamad Hasan sempena lawatan Muhyiddin ke Seremban Sabtu lepas.

“Dalam banner yang sama kelihatan muka Mohamad Hasan dipangkah dengan “X”. Blog ini menuduh kami (PKR dan PAS) yang mengoyakkan dan menconteng muka Mohamad Hasan. Inilah dia politik murahan amalan Umno dengan menuduh tanpa bukti.

“Persoalannya jika benar kami yang menconteng, kenapa kami hanya menconteng muka Mohamad Hasan sahaja tetapi bukan muka Muhyiddin? Jika diikutkan logik Muhyiddin adalah orang nombor dua berkuasa dalam Umno mahu pun dalam negara. Kalau nak lepas geram pun biar lepas geram pada orang yang lebih berkuasa.

“Tuduhan blogger pro Umno ini memang tidak masuk akal”, kata Mohamad Rafie.

Mohamad Rafie yang juga Ahli Majlis Pimpinan Pusat berkata adalah lebih baik Umno Negeri Sembilan mengaku sahaja bahawa memang berlaku pergolakan dalam rumah tangga mereka dan ada pihak dalam Umno sendiri tidak puas hati dengan Mohamad Hasan atas sebab-sebab tertentu.

“Sebab itu mereka menconteng muka Mohamad Hasan dan bukan muka Muhyiddin. Ini jelas menunjukkan di kalangan Umno sendiri tahap krisis semakin serius sampai ada lebih dari tiga kem dalam Umno Negeri Sembilan.

“Malah saya difahamkan berlaku krisis di antara Mohamad Hasan dan Ketua Umno Bahagian Seremban, Ishak Ismail yang bersangkut paut dengan program Muhyiddin di Ampangan dan Sikamat tempoh hari”, jelas Mohamad Rafie.

Mohamad Rafie berkata PKR dan PAS tiada masa untuk membuat kerja-kerja yang tidak mendatangkan faedah seperti itu sebaliknya mereka (PKR dan PAS) lebih menumpukan kepada isu-isu yang membelenggu rakyat seperti kenaikan harga barang, kenaikan tarif elektrik, sistem infrastruktur yang masih teruk, kemiskinan dan gejala sosial yang tiada kesudahannya.

http://www.freemalaysiatoday.com/2011/10/20/umno-ns-bergolak-salahkan-pkr-pas-pula/

Peniaga trauma diacu parangPeniaga trauma diacu parang
Sinar Harian 20 Okt 2011

SENAWANG – Seorang mangsa samun hanya mampu berdoa tidak dicederakan ketika diacukan parang di leher oleh seorang lelaki yang kemudiannya merentap rantai dan beg di pinggangnya.

Robiah Abd Samad, 51, berkata, kejadian berlaku kira-kira jam 8 pagi di Taman Seri Pagi di sini, semalam, ketika dia dan seorang pembantunya bersiap-siap membuka gerai tepi jalan miliknya, berhampiran Sekolah Menengah Kebangsaan Taman Seri Pagi.

Menurutnya, secara tiba-tiba muncul enam lelaki bermotosikal dalam lingkungan 20-an.

“Seorang daripada mereka berpura-pura bertanyakan menu sebelum menghampiri saya dan mengacukan parang.

“Ini kejadian kali pertama sejak dua tahun berniaga di taman ini,” katanya.

Robiah berkata, dia tidak mengesyaki jadi mangsa samun kerana dia dan pembantu menganggap semua lelaki terbabit mahu menjamu selera.

“Saya tak dapat mengecam wajah suspek kerana mereka memakai helmet.

“Lagipun ketika kejadian tiada sesiapa melalui kawasan ini menyebabkan mereka dapat melarikan diri,” katanya yang masih trauma dengan kejadian itu.

Menurutnya, dia telah membuat laporan polis di Balai Polis Senawang dan kerugian dianggarkan RM4,000.

Sementara itu, Timbalan Ketua Polis Daerah Seremban, Yusof Awang mengesahkan menerima laporan kejadian berkenaan.

Menurutnya, polis giat mencari enam lelaki terbabit yang dipercayai turut terlibat dua kejadian sama sebelum ini.

http://www.sinarharian.com.my/sh/mns/content/story9654375.asp

Gerai diroboh tanpa notisSeorang peniaga, di sini kerugian kira-kira RM4,000 apabila gerai miliknya dirobohkan oleh Pejabat Daerah dan Tanah Jelebu, awal pagi semalam. Perkara itu hanya disedari pemiliknya, Faridah Osman, 40-an sejurus tiba di kawasan berkenaan pada awal pagi.

Faridah terus memaklumkan perkara itu kepada ibu saudaranya, Halijah Md Rof, 70 tahun yang menetap di kawasan berhampiran gerai miliknya.

Halijah berkata, Faridah mula berniaga di kawasan lapang di Batu 17 1/2 Jalan Seremban sekitar Ramadan lalu.

Menurutnya, mula-mula Faridah berniaga lemang semasa Ramadan dan dari situ dia terus berminat untuk berniaga secara sepenuh masa.

“Selepas itu, dia berjumpa dengan ketua kampung, jawatankuasa surau dan wakil rakyat di kawasan ini untuk meminta pandangan serta kebenaran.

“Dia mendapat sokongan penuh daripada wakil rakyat dan pemimpin masyarakat di kawasan ini. Malah, penduduk di sini juga senang dengan tindakannya yang mahu berniaga,” katanya.

Halijah berkata, kini Faridah menjual nasi lemak dan kuih-muih.

“Faridah membelanjakan hampir RM4,000 untuk mendirikan gerai secara kekal,” katanya ketika ditemui Sinar Harian.

Apa yang dikesalkan oleh Halijah dan Faridah adalah pihak Majlis Daerah Jelebu tidak memberi kebenaran untuk Faridah berniaga di kawasan itu kerana tanah berkenaan adalah hak milik kerajaan selain berhampiran dengan jalan persekutuan.

Halijah berkata, Faridah tidak pernah menerima apa-apa notis berhubung kerja-kerja merobohkan gerai berkenaan yang masih belum siap dibina sepenuhnya.

“Saya hairan mengapa ramai peniaga yang berniaga di tepi jalan malah di kawasan berbahaya seperti di selekoh dibenarkan berniaga.

“Sedangkan lokasi gerai ini jauh dari jalan raya dan pelanggan juga tidak akan meletakkan kenderaan di jalan raya kerana boleh meletakkannya di kawasan pekarangan surau ini,” katanya.

Menurutnya, Faridah adalah orang tempatan dan bukan orang luar.

“Mengapa pihak MDJ tidak boleh bertolak ansur dengan kami? Malah Pegawai Daerah Jelebu, Zulkifli Baharan juga pernah memaklumkan kepada saya bahawa SURAU DI BELAKANG GERAI INI JUGA AKAN DIPINDAHKAN KERANA DIBINA DI ATAS TANAH KERAJAAN.

“Padahal surau ini adalah usaha arwah suami saya, Jamaluddin Abdul Rahman. ARWAH SUAMI SAYA BERSAMA DUA LAGI RAKANNYA YANG BERUSAHA MENDAPATKAN SURAU INI KERANA PERMINTAAN PENDUDUK DAN SEKARANG HENDAK DIROBOHKAN JUGA,” katanya.

Katanya, Faridah mempunyai tiga anak yang masih bersekolah. Anak yang sulung menuntut di tingkatan tiga di sebuah sekolah di Terengganu.

“Manakala anak kedua dan ketiga masing-masing berada di tahun enam dan tiga di sebuah sekolah di daerah ini.

“Suami Faridah adalah seorang kakitangan Felcra di Negeri Pahang. Selain anak, Faridah turut menanggung bapanya yang kini sakit tua,” katanya.

Sinar Harian
20 Okt 2011

http://www.sinarharian.com.my/sh/mns/content/story9653874.asp

Sertai Rakan Facebook PAS Negeri Sembilan

Serta Rakan Facebook PAS Negeri Sembilan di http://www.facebook.com/PASN9

Dapatkan maklumat semasa di Blog PAS N.Sembilan di http://pasns.blogspot.com

20111019

RAYUAN KRISIS SOMALIARAYUAN KRISIS SOMALIA
Tarikh : 20 Okt 2011 (Khamis)
Masa : 7.30 mlm
Tempat : Masjid Bandar Baru Senawang, N.Sembilan
Bersama Hj Zairulshahfudin Zainal Abidin – Pengarah Islamic Relief Malaysia

Semua dijemput hadir

Anjuran : Pertubuhan IKRAM Negeri Sembilan dengan kerjasama Masjid Bandar Baru Senawang dan Islamic Relief Malaysia (IRM)

20111018

Rumah terbengkalai oleh Syarikat Perpaduan HeightsRumah terbengkalai oleh Syarikat Perpaduan Heights
18 Okt 2011

Saya telah membeli sebuah rumah teres setingkat yang dimajukan oleh Syarikat Perpaduan Heights Mukim Pilah Kuala Pilah Negeri Sembilan pada tahun 2002 dan sepatutnya siap 2003 sebanyak 152 unit Rumah Teres Setingkat dan Rumah Kos Rendah 2 Tingkat 119 unit . Rumah telah terbengkalai , saya telah membayar pinjaman sebanyak RM 432.00 setiap bulan hingga sekarang.

Setiap tahun juga saya terpaksa membayar cukai tanah di Pejabat Daerah Kuala Pilah hingga sekarang.

Saya juga telah membuat aduan kepada Yang Berhormat Menteri Besar , Pejabat Tanah Kuala Pilah , Pihak Pemaju dan Pihak TV 3 juga telah datang ke perumahan tersebut.

Pihak berkenaan berjanji akan memberi ganti perumahan lain untuk kami memandangkan Projek Perumahan itu dihentikan berbahaya di lereng bukit.

Semasa pembelian saya tidak tahu kedudukan rumah tersebut hanya diberitahu rakan dan melihat melalui gambar dari pihak pemaju perumahan di Johor Bahru kerana saya bertugas di Johor Bahru.

Masalah ini patut dapat di atasi segera kerana setiap kali belanjawan ada disebut masalah rumah terbengkalai akan diambil berat seperti juga tahun 2011 dan memandangkan pilihanraya hampir tiba , saya , kami berharap masalah perumahan terbengkalai ini dapat disiapkan dan memberi penempatan baru kepada kami .

Juga saya memang amat memerlukan tempat tinggal kerana 2014 akan bersara tiada tempat tinggal selepas persaraan . Kesiannilah saya yang terania dan selepas bersara tidak akan menyewa rumah pula.

Sekian , terima kasih .

Harap mendapat pembelaan dan berita gembira belanjawan 2011 dan sebelum pilihanraya menjadi kenyataan dan ditunaikan.

By: NOR MALA

Sumber : http://www.aduanrakyat.com.my/rumah-terbengkalai-oleh-syarikat-perpaduan-heights

Maksiat berleluasa di Kolej LagendaMaksiat berleluasa di Kolej Lagenda
18 Okt 2011

Saya pernah memasuki ke kawasan asrama untuk menghantar saudara saya pulang ke situ dan berasa amat terkejut apabila melihat anak-anak muda, lelaki mahupun perempuan bebas untuk keluar masuk ke dalam rumah orang lain terutamanya rumah yang berlainan jantina.

Malahan saya juga diberitahu bahawa terdapat pelajar lelaki yang bermalam bersama, tinggal bersama pelajar perempuan ataupun sebaliknya tanpa sebarang ikatan yang sah.

Oleh kerana tiada sekatan atau larangan, ramai yang makin berani melakukannya. Ramai juga yang mengambil langkah untuk tidak ambil peduli dan malas untuk masuk campur seterusnya mendiamkan diri.

Pihak keselamatan hanya menjaga dan bertugas di hadapan pintu pagar sahaja. Sepatutnya hostel lelaki dan perempuan perlu di asingkan dan dipagar bagi mengelakkan kejadian maksiat seperti ini berlaku dan perlu ada kawalan yang tegas kerana negara ini merupakan negara yang berlandaskan syariat Islam.

Saya amat terkilan dengan pihak pengurusan Kolej Lagenda kerana boleh terlepas pandang akan perkara ini dan menganggap perkara sebegini amat remeh.

Saya juga berharap selepas ini jabatan agama akan mengambil tindakan sepatutnya bagi mengekang masalah ini seperti melakukan rondaan dan spot-check di rumah-rumah pelajar ini.

Saya juga hairan kenapa ibu bapa pelajar tidak mengendahkan perkara ini. Semoga tindakan lanjut di lakukan secepat mungkin oleh pihak pengurusan kolej dan juga jabatan agama Islam.

sekian.
By: anonymous

Sumber : http://www.aduanrakyat.com.my/maksiat-berleluasa-di-kolej-lagenda

20111016

Pelajar Afrika Kolej Legenda Mengganggu Warga MantinPelajar Afrika Kolej Legenda Mengganggu Warga Mantin
16 Okt 2011

Lebih 5000 Pelajar Afrika Biadab Kolej Legenda Mengganggu dan Meresahkan Warga Mantin, Negeri Sembilan

Saya menulis aduan ini dengan penuh rasa geram dan marah, kerana sehingga hari ini tiada apa-apa tindakan diambil, baik daripada pengurusan Kolej Legenda, Polis mahupun pihak imigresen Negeri Sembilan.

Saya tinggal di sebuah kondo di Mantin. Daerah ini pada awalnya aman dan damai sehinggakan 3-4 tahun lepas ketika Kolej Legenda mula membawa masuk pelajar Afrika terutamanya daripada Nigeria. Pada awalnya hanya beberapa orang, kemudian berpuluh pelajar, hingga ke ratusan dan saat ini dari maklumat pengurusan kolej saya mengetahui bahawa telah lebih 5000 orang pelajar daripada Afrika terutamanya Nigeria menuntut pengajian di Kolej Legenda.

Para pelajar ini benar-benar tidak beradab, mereka memandu dengan sangat laju walaupun berada di kawasan perumahan dengan tidak menghiraukan keselamatan penduduk setempat, mabuk dan minum arak sesuka hati mereka, membawa masuk pelacur dan banyak mengacau anak dara tempatan (banyak yang sudah tertipu dan berpasangan bahkan mengandung kerana terbuai dengan duit dan mulut manis), memasang muzik kuat-kuat pada pukul 2-3 pagi, menyumpah seranah dengan kata-kata kesat,kencing merata-rata dan membuang sampah merata-rata yang menyebabkan bau busuk.

Di Kondo kami sendiri beratus pelajar Afrika yang tinggal di kondo ini telah membawa banyak masalah, berkali- kali aduan sudah kami hantar baik ke Balai Polis Mantin dan pihak pengurusan Kolej Legenda tapi mereka buat tidak endah.

Ada beberapa kali rondaan polis dibuat tapi kesemuanya hanya ‘hangat-hangat tahi ayam’ sahaja.

Kami berusaha dan dapat memahami keterbatasan kemampuan polis dan pengurusan Sri Palma Villa (kondo tempat kami tinggal), tapi kami betul-betul tidak memahami sikap tidak peduli pengurusan Kolej Legenda yang tidak berhati perut dan membiarkan pelajarnya berkeliaran, mabuk dan berbuat sesuka hati di kawasan ini.

Tidak ada pengawalan jam malam seperti institut pengajian tinggi awam tempatan ataupun pengawasan daripada Kolej. Saya percaya masyarakat disini mahu menerima dan bertimbang rasa dengan imigran negro ini kerana kami adalah warganegara yang taat peraturan dan beradab, tapi mereka betul-betul tidak bertimbang rasa dan menghormati peraturan dan adab di Negara kita.

Kami menjemput Aduan Rakyat untuk melihat sendiri bagaimana penderitaan warga disini. Berita terakhir yang kami dengar Kolej Legenda telah membawa masuk lebih 200 bekas banduan yang juga bekas pengganas yang tahu menggunakan senjata serta tahu untuk membuat senjata api daripada Nigeria (yang kesemuanya memiliki masalah sosial) ke Negara ini dan maknanya ke ke daerah kami.

Kesemua kami bertanya-tanya bagaimana pihak imigresen Negeri Sembilan dapat begitu mudah memberikan visa bagi mereka (MUNGKIN KERANA PEMILIK KOLEJ LEGENDA MERUPAKAN DATO’ DARIPADA NEGERI SEMBILAN). Kami harap semua pihak bersungguh-sungguh mendengar aduan kami ini sebelum konflik sosial yang sebenarnya terjadi.

Beberapa waktu yang lalu telah berlaku kerusuhan yang meragut nyawa beberapa pelajar Afrika ini dan penduduk tempatan disini. Pihak pengurusan kolej seperti tidak belajar dan dengan santai terus mengambil keuntungan dari pelajar-pelajar ini tanpa sedikit pun ambil peduli dengan keluhan, dan rungutan kami.

Saya rasa ‘bom waktu’ ini tidak lama lagi akan meletup.

Masyarakat dan Mat Rempit disini pun sudah makin tidak sabar dengan perangai dan tindak tanduk negro-negro besar mulut ini.

Warga Mantin yang prihatin…

http://www.aduanrakyat.com.my/pelajar-afrika-kolej-legenda-mengganggu-warga-mantin

20111015

Ceramah Melayu DAP 28 Okt 2011 di JelebuCERAMAH UMUM PAKATAN RAKYAT
Penceramah :
YB Taufek, ADUN Paroi, Pesuruhjaya PAS N.Sembilan
Chegubard, Ketua PKR Rembau
Kolonel (B) Roseli Abd Ghani, DAP www.facebook.com/colroseli
Tarikh : 28 Okt 2011, Jumaat
Masa : 9 mlm
Tempat Kg Gagu, Jelebu, N.Sembilan

20111014

Tawaran Sertai Ibadah Korban DUN Paroi 1432 HPROGRAM IBADAH KORBAN DUN PAROI 1432 H
Anjuran Pusat Khidmat DUN Paroi , Negeri Sembilan

Objektif Program
- Mengagihkan bahagian korban kepada golongan yang layak serta memerlukan
- Memberi peluang kepada mereka yang mampu untuk menyertai ibadah korban
- Korban akan dilakukan di 5 lokasi dalam DUN Paroi

1 Bahagian RM 350 (Lembu)
1 Ekor Kambing RM550

Maklumat lanjut sila hubungi
Sdr Hassan 019-2171942
Sdr Sufian 013-3589328

Bayaran boleh dibuat secara tunai atau cek melalui akaun berikut :
Nama akaun : PAS Dun Paroi
No akaun : 05012010063902
Bank Islam Malaysia Bhd (BIMB)

20111013

‘Felda management threatening us’‘Felda management threatening us’
Zefry Dahalan October 13, 2011

Twenty of 113 settlers from Felda Palong 9 lodged police report alleging that they are being coerced to withdraw suit filed in July this year.

JEMPOL: Twenty Felda settlers from Felda Palong 9 lodged a police report against the Felda management yesterday alleging that are being coerced into withdrawing a suit they filed in July this year.

Named in the report were Felda Palong 9 manager Salleh Muhidin, village head and Palong 9 Umno branch chief, Osman Parman and the committees members of the Settlers Development and Security Committe (JKKR).

Accompanied by PKR deputy secretary general T Kumar and Felda Palong 9 PKR branch chairman Mohd Salam Yusof, the settlers claimed Salleh and Osman have been intimidating the settlers into withdraw a suit they filed earlier this year.

One hundred and thirteen Felda Palong 9 settlers filed a suit against the management at the Seremban High Court on July 7 to seek restitution for losses suffered from an allegedly faulty choice of a contractor to clear their land.

One of the complainants Jani Maaroff, 53, in his report said that on Sept 16, he went to meet Salleh to get his approval for electricity connection for his newly-constructed shop but was threatened.

“I requested him to sign an application form that was needed to be submitted to Tenaga Nasional Berhad for electricity connection. Salleh threatened me and directed me to withdraw the suit if wanted his help,” said Jani.

Another complainant Misran Wagiran, 51 said that his wife went to meet Salleh in his office to get an “endorsement letter” for an application to get a driving license for one of his children.

“Salleh threatened my wife and asked her to withdraw the suit if she wanted to get the endorsement letter from him,” said Misran.

Jalil Othman, 57, in his report said that Salleh Osman and JKKR committee’s members launched a seditious campaign to ask the defendants to withdraw the suit.

“They said the Felda management will withdraw the Living Allowances (Elaun Sara Hidup) and the scholarships for their children to further their studies at higher education institutions.

“They also attempted to rattle us by saying our agricultural land (rubber and oil palm) will be abandoned and any dealings with the Felda management will not be entertained.”

Tricked into signing

One settler, Bain Haron, 61, shaken up by the threats, said in his report, he signed a letter as directed by Salleh to withdraw the suit.

Abdul Razak Atan, 51 in his report said he was also tricked into signing a similar form. “I thought it was related to my allowances for my weed killer spraying works.

“I’m a long sighted and on that day I had forgotten to bring my spectacles and just signed. Later I realised it’s a form to withdraw my suit against them”.

Kumar, who is also the lawyer representing them in the suit, said that it’s a constitutional right of the Felda settlers to file their case in court to get justice.

“The Felda manager and other defendants can defend themselves in court when the case is heard. It’s not right for them to threaten the settlers.

“Felda should protect the settlers’ right, not to threaten them,” said Kumar who is also the Jempol PKR vice chief.

http://www.freemalaysiatoday.com/2011/10/13/felda-management-threatening-us/

20111012

Peneroka diugut tarik balik saman Felda

Peneroka diugut tarik balik saman Felda
Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 12 Okt 2011 : Lima peneroka Felda Palong 9, Negeri Sembilan hari ini membuat laporan polis selepas menerima ugutan supaya menarik semula saman mereka terhadap Felda.

Laporan tersebut dibuat di Balai Polis Ladang Gedes Jempol, kira-kira jam 11.45 pagi tadi.

Menurut Peguam T Kumar seperti dipetik KeadilanDaily, peneroka tersebut diugut tidak akan menerima bantuan daripada pihak pengurusan Felda, seperti surat sokongan untuk sekolah anak-anak jika tidak menarik balik saman tersebut.

“Dalam masa beberapa minggu, pihak pengurusan datang dari rumah ke rumah bersama dengan ketua cawangan (Umno). Amaran yang diberikan kepada peneroka merupakan ugutan secara tidak langsung dan ini tidak sepatutnya berlaku,” katanya kepada KeadilanDaily.

7 Julai lalu, seramai 113 peneroka memfailkan saman terhadap Felda kerana kecuaian pemberian tender menebang kayu getah.

Mereka menamakan sembilan defendan, antaranya Felda, pengurus Felda Palong 9, Saleh Muhidin, dan ketua kampung, Osman Parman yang juga ketua cawangan Umno.

Dalam kenyataan tuntutan mereka, kumpulan itu berkata pengurus Felda dan anggota JKKR pada satu mesyuarat 16 Mac tahun lalu telah memutuskan projek untuk memproses pokok getah yang ditebang akan dianugerah menerusi tender terbuka dan diberi kepada pembida tertinggi.

Pegawai khas pengarah Felda, Datuk Ramli Ismail, juga hadir pada mesyuarat itu, kata kenyataan tuntutan mereka.

Bagaimanapun, kontraktor dilantik Felda, Syarikat LBJ Global dianugerahkan projek itu pada harga bidaan RM8,205 sehektar atau RM33,000 bagi setiap peneroka iaitu paras harga yang lebih rendah daripada harga siling yang dipersetujui.

Mereka mendakwa Felda telah abai dan cuai menjaga kepentingan plaintif-plaintif yang telah menyebabkan plaintif mengalami kerugian dan kehilangan.

Malah mereka juga mendakwa Felda dan pengurusnya ‘membuat representasi dan salah nyata’ bahawa harga RM33,000 bagi setiap peneroka adalah harga paling tinggi dan berpatutan mengikut harga pasaran.

Setiap peneroka mempunyai kawasan seluas 10 ekar (empat hektar).

http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/5943-peneroka-diugut-tarik-balik-saman-felda

Jumpa Bob Lokman 26 Okt 2011 di Johol N9PROGRAM BICARA ANAK MUDA
Tarikh : 26 Okt 2011 , Rabu
Masa : 9 mlm
Tempat : Dataran Ikhwan, Air Mawang, Johol, N.Sembilan
Bersama :
Bob Lokman
Chegubard
YB Loke Siew Fook

Semua dijemput hadur

Maklumat lanjut hubungi Amar 013-6782380
Sumber : http://lobai-kampung.blogspot.com/

20111010

Majlis Minum Petang Parlimen Rembau 16 Okt 2011

MAJLIS HI-TEA
Bersama Pemimpin sempena MATC Rembau
Tarikh : 16 Okt 2011, Ahad
Masa : 5 ptg
Tempat : Pejabat PKR DUN Rantau, No. 2531, Taman Delima, Pekan Rantau, N.Sembilan (depan Petronas Rantau)
Penceramah :
- Datuk Chua Jui Meng ( Ahli MPP )
- YB Fuziah Saleh ( MP Kuantan )
- YB Taufek Abd. Ghani (ADUN Paroi & PJ PAS N. Sembilan)
- YB Ravi ( ADUN Port Dickson )
- YB Anthony Loke ( ADUN Lobak )
- Chegubard ( Ketua Cabang PKR Rembau )
Hubungi 0123696474 / 017 6664084 (Azizi )

20111007

Saham Mat Sabu melonjak naik di Rembau
Program Ceramah di Rembau Lancar - Puak Pengacau GAGAL!!
Oleh EDYES @ edyesdotcom.blogspot.com

6 Oktober 2011

Alhamdulillah, Abg Mat Sabu tetap hadir ke Rembau dengan selamat walaupun diancam oleh puak-puak yang serba-serbi tidak bertamadun. Di atas kawalan keselamatan yang baik dari SAMM dan Unit Amal, semua program berjalan lancar di pentas walaupun terdapat kekecohan diluar pagar tempat ceramah.

Kedatangan lalat sememangnya tidak diundang. Cubaan untuk membuat kacau menjadi sebaliknya apabila puak PERKAKAS yang datang berarak hanya seramai lebih kurang 20-30 orang bertempiaran lari hampir 2kilometer.

Ini berikutan kerjasama utuh di antara SAMM dan Unit Amal bersama penduduk tempatan mula bergerak ke arah puak pengacau. Habis semua banner-banner berkos tinggi yang dibawa berarak oleh puak pengacau ditinggalkan di atas jalan. Lintang pukang mereka lari seolah-olah tak cukup tanah, walaupun sebelumnya menggelarkan diri mereka pahlawan. Ini pahlawan tahi kucing! Mungkin mereka akan gunakan efek ubat batuk sebagai alasan mengapa mereka cabut lari.

Pertembungan kali ini tidak seperti apa yang berlaku di Seremban tempohari.

Puak pengacau tidak sesekali berani mengambil risiko membaling batu kerana jumlah mereka jauh lebih kecil berbanding anak muda dan penduduk tempatan yang bangkit pertahankan Md Sabu yang ketika itu duduk di pentas ceramah.

Syabas kepada penduduk tempatan kerana bermatian pertahan Md Sabu, yang dialu-alukan sebagai tetamu kehormat.

Merujuk dari akhbar Sinar 6 Oktober 2011, puak 'geng jahat' mengeluarkan kenyataan mahu mengumpul sejumlah seribu bekas perajurit bersama mereka. Nyata 'geng jahat' tidak diberi sambutan oleh golongan bekas perajurit malah ramai juga bekas perajurit yang hadir terus mendengar ceramah Md Sabu.

Perajurit juga bersama Mat Sabu kerana jika ruyung sejarah tidak dipecah oleh beliau, maka bekas-bekas perajurit ini pastinya kurang diberi perhatian sepertimana yang dilaporkan - 70% dari mereka hidup menderita.

Perkasa dah lari meninggalkan panji berupa banner-banner yang mahal. Itulah lemahnya jika datang dengan niat dan tujuan yang jahat, itulah natijahnya ketika hadir hanya berikhlaskan wang ringgit.

Banner-banner tersebut kemudiannya dirampas selepas ditinggalkan berterabur di atas jalan. Ada di antara mereka yang keciciran handphone jenis nokia edisi paling cokia buat penyendal pintu, aduhai rata-rata pencacai yang hadir itu juga orang yang susah serba ketinggalan. Kalau sokong Umno BN menjadikan pencacai ini kaya-raya, itu tidaklah mengapa.

Kekecohan berterusan di kawasan yang agak jauh dari tapak ceramah yang juga dipenuhi wanita dan kanak-kanak. Ini merupakan satu kejayaan buat SAMM, Unit Amal dan penduduk tempatan kerana dari sudut ini walau pembaling batu bertaraf olimpik sekalipun tidak mampu sampai batunya di tapak ceramah.

PERKASA berkumpul tidak mahu pulang dan kembali berterabur lari apabila kami menghampiri. Begitulah keadaan berulang kali berlaku.

Akhirnya che'GuBard meninggalkan pentas dan tampil ke zon kekecohan untuk selesai masalah. Sebagai perunding berkaliber dan dihormati, puak pencacai diberi peluang menghantar wakil bagi menyerahkan memorandum kepada Abg Mat.

Sifirnya mudah, kita cukup bertamadun untuk berbincang dan penyerahan memorandum adalah suatu yang tidak perlu dihalang. Namun di atas ancaman awal dan kejadian baling batu di Seremban, keadaan itu memaksa SAMM dan Unit Amal memastikan kedudukkan Perkasa jauh dari pimpinan dan orang awam di tapak ceramah. Difahamkan ketika itu Abg Mat telah sedia untuk menerima memorandum.

Selaku pemimpin yang cukup berpengalaman menghadapi pelbagai krisis serta konfrontasi, che'GuBard berjaya mengawal keadaan lalu membenarkan 2 orang wakil dari Perkasa bagi menghantar memorandum. Che'GuBard juga meletakkan tanggungjawab penuh supaya kedua-dua wakil tersebut tidak diapa-apakan.

Hasilnya kedua-dua wakil Perkasa itu berjaya dibawa masuk bertemu Abg Mat dan turut menyerahkan memorandum. Namun mereka 'dibasuh' kaw-kaw oleh Abg Mat dalam pertemuan itu.

Abg Mat tidak bagi peluang selain memberi tarbiyah tentang apa yang sebenarnya berlaku dan menyindir keras salah seorang wakil berusia muda kerana tidak berusaha mencari kebenaran selain hanya tertumpu kepada Utusan dan TV3.

Tertekan dengan pidato Abg Mat hingga apa jua yang mereka celah dijawab kemas oleh Abg Mat, kedua-dua wakil akhirnya meminta maaf kepada Abg Mat sebelum mereka beredar. Dengan muka yang pucat wakil-wakil pencacai meninggalkan tapak ceramah juga diiringi oleh che'GuBard dan SAMM bagi memastikan 'tetamu' tidak diundang ini berjaya keluar.

Selesai semua masalah, program ceramah diteruskan. Kelantangan che'GuBard dan Abg Mat berpidato sedikit pun tidak terjejas dengan kejadian sebentar tadi. Dari aspek ini dapat kita lihat bahawa kehadiran puak pengacau untuk mengganggu majlis adalah satu usaha yang GAGAL dan memalukan melayu Umno.

Difahamkan juga beberapa laporan polis telah dibuat kerana kononnya ada di antara pencacai-pencacai barua British ini tercedera. Itu mereka punya pasal sebab masuk kawasan orang mencari pasal. Ketika lari lintang pukang, ada antara mereka yang terjatuh dan ada juga yang tersembam ke dalam longkang. Nasib kau lah labu.

Ada juga seorang aktivis blogger yang dipukul dari belakang menggunakan haler (pembesar suara). Tetapi sebab itu blogger aktivis fisabiLillah, maka Allah pun turut melindungi pejuang jalanNya dan ia sedikit pun tidak terkesan. Cuma sedikit hairan Perkasa yang kononnya berani, rupanya hanya berani memukul dari belakang dan menggunakan haler sebagai senjata.

Justeru itu, sebagai sebuah negara yang punya undang-undang, Abg Mat akan tetap menyampaikan pidatonya di bumi mana sekalipun. Sesungguhnya rakyat terbanyak bersama Pakatan Rakyat, ia termasuklah bekas-bekas perajurit yang menunjukkan signal jelas tiada ruang buat pencacai menghasut mereka. Allah juga bersama pejuang yang menegakkan jalanNya!!

Kepada para pembaca yang budiman, tidakkah anda tertanya-tanya di manakah gerangannya pak polisi?? Barangkali tertelan ubat batuk gamaknya...

Sumber : SINI

20111005

Takziah dan Al Fatihah

Bagi pihak PAS Negeri Sembilan saya mengucapkan takziah kepada keluarga Allahyarham Dato Roslan Mohd Yusof, ADUN Johol yang telah kembali ke rahmatullah pada 4 Oktober 2011. Semoga roh beliau ditempatkan bersama roh orang-orang yang soleh.

Antara pimpinan Pakatan Rakyat yang hadir bersama saya menziarahi keluarga arwah dan memberikan penghormatan terakhir kepada arwah ialah YB Aminuddin Haron (ADUN Sikamat), YB Ravi (Adun Port Dickson), YB Guna (ADUN Senawang), YB Chai Tong Chai (ADUN Chuah), YB Rashid Latif (ADUN Ampangan), Ustaz Norazman (Ketua Penerangan PAS N.Sembilan) serta Sdra Nordin Ismail (Ketua PKR Cabang Kuala Pilah).20111004

Al-Fatihah Adun Johol Meninggal Dunia

ADUN Johol, Negeri Sembilan, Datuk Roslan Md Yusof, meninggal dunia jam 4 pagi tadi.

Menurut Berita Harian Online, allahyarham dipercayai meninggal dunia akibat komplikasi paru-paru.

Jenazahnya dijadual dikebumikan di Johol selepas solat Zuhur nanti.

Roslan bercuti selama sebulan untuk menjalani rawatan fisioterapi di hospital selepas menderita akibat sakit tulang belakang kerana terjatuh semasa bermain badminton.

Tidak ada pilihan raya kecil akan diadakan kerana Dewan undangan Negeri telah melalui tempoh dua pertiga daripada penggalnya. Kekosongan kerusi di Johol akan diisi pada pilihan raya umum akan datang.

http://malaysiakini.com/news/177638

Untuk rekod, keputusan PRU-ke 12

N19 JOHOL
Jumlah Pengundi: 8,653
Peratusan Kaum: M: 72.1% C: 21.5% I: 6.3% L: 0.07%
1. Datuk Roslan Md. Yusof (BN) (3,737)
2. Kamarudin Md. Tahir (Pas) (2,474)
Majoriti: 1,263
Jumlah undi: 6,437
Peratus mengundi: 74.39%
Undi rosak: 226
Penyandang: Roslan Md. Yusof (BN)
(Majoriti: 2,359 undi)

20111003

Projek Waqaf Rehal Al Quran di N.SembilanPROJEK WAQAF REHAL AL-QURAN - Sekolah Rendah Agama Rakyat An-Naim (SARA An-Naim) , Bandar Seremban Selatan, Negeri Sembilan memberi peluang kepada semua umat Islam yang berkemampuan dan prihatin untuk bersama menyertai Projek Waqaf Rehal Al Quran

Rehal Al Quran yang disumbangkan nanti adalah khusus untuk kegunaan pelajar-pelajar SARA An-Naim semasa sesi pembelajaran Al-Quran dan Fardu Ain.

Sumbangan untuk satu rehal adalah sebanyak RM40.

Sebarang nilai sumbangan boleh disalurkan ke akaun berikut :
SEKOLAH RENDAH AGAMA RAKYAT AN-NAIM
RHB : 25508300000793

Untuk maklumat lanjut dan sebarang pertanyaan sila hubungi Ustaz Fuad 019-3941353 atau Ustazah Masiah 019-2570813.

20111002

Arahan JPJ tidak munasabahArahan JPJ tidak munasabah
Sinar Harian 2 Okt 2011

SEREMBAN - Arahan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) supaya semua kenderaan terutama lori satu dan tiga tan yang memasang pelapik besi atau alumumium supaya membuat pemeriksaan Puspakom disifatkan keterlaluan.

Pesuruhjaya Pas negeri, Mohd Taufek Abd Ghani berkata, arahan berkuat kuasa Julai lalu menyebabkan pemilik lori terpaksa membayar RM50 setiap kali membuat pemeriksaan ternyata membebankan mereka.

Sedangkan, katanya, lori terbabit sudah pun melakukan pemeriksaan berkala setiap enam bulan.

“Pemeriksaan tambahan ini membebankan pemilik lori, khususnya mereka yang berpendapatan kecil.

“Kita berpendapat arahan JPJ ini tidak wajar, menyusahkan dan meningkatkan kos tuan punya lori,” katanya kepada Sinar Harian, di sini.

Mohd Taufek berkata, pemasangan pelapik besi di bahagian lori hanya sekadar pengubahsuaian fizikal dan bukannya seperti ubahsuai enjin dan teknikal yang mungkin boleh membahayakan pemandu dan pengguna lain.

“Alasan pemasangan pelapik besi atau aluminium oleh tuan punya lori seperti peniaga pasar malam adalah untuk memastikan bekalan bahan mentah basah yang mereka bawa seperti sayur, ikan, ayam dan buah-buahan tidak merosakkan permukaan lori tersebut yang dibuat daripada bahan kayu.

“Pemeriksaan yang diarahkan pula sekadar pemeriksaan visual dan timbang berat lori supaya tidak melebihi Berat Tanpa Muatan (BTM) yang dibenarkan. Malah, ada pemandu yang terpaksa ambil lesen kelas E kerana lesen kelas D tidak boleh digunakan lagi kerana lori telah melebihi BTM dibenarkan,” katanya.

Berikutan itu, Mohd Taufek yang juga Adun Paroi mencadangkan pemeriksaan lapisan besi dan aluminium tersebut dibuat sekali dengan pemeriksaan berkala enam bulan tanpa sebarang bayaran tambahan.

http://www.sinarharian.com.my/sh/mns/content/story9581435.asp