20110928

Madrasah Darussyifa Tampin lahirkan ramai hafiz

Madrasah Darussyifa Tampin lahirkan ramai hafiz
Harakahdaily

TAMPIN, 28 Sept 2011 : Madrasah Tahfiz Al-Quran Darussyifa kampung Seri Repah Tampin merupakan sekolah agama rakyat yang di uruskan oleh jawatan kuasa yang di bentuk oleh madrasah tahfiz sendiri tanpa mendapat sumber kewangan dari kerajaan.

Mereka mampu melahirkan para pelajar yang mahir dalam tahfiz al-Quran kerana mampu menghafal al-Quran dalam tempoh masa yang singkat sekitar 3 tahun pelajar di madrasah berkenaan.

Selain itu pelajar-pelajar juga di ajar fardu ain dan tauhid.

Madrasah ini telah di tubuhkan pada 1996 di mana pada awal penubuhan hanya seramai tiga pelajar dan seorang guru yang ketika itu beroperasi di bangunan rumah kayu.

Kini atas sumbangan bantuan dari masyarakat, telah terbinanya bangunan batu yang lebih selesa yang menempatkan seramai 113 pelajar dan sembilan guru sepenuh masa mengajar.

Pada 16.6.2011 madrasah telah menerima kunjungan Tunku Besar Tampin, Tunku Syed Razman bin Tunku Syed Idrus Al-Qadri.

Tunku Besar telah bekesempatan melihat sendiri operasi pengajaran al-Quran yang di ajarkan di situ dan sempat melawat ke berapa kawasan di sekitar kawasan madrasah untuk lebih mengetahui keadaan di madrasah tersebut. Madrasah hanya terletak 10 kilometer dari Pekan Tampin.

Madrasah Tahfiz Al-Quran Darussifa di kampung Seri Repah Tampin telah berjaya melahirkan pelajar yang mahir dalam menghafal al Quran.

Pelajar yang di lahirkan dari madrasah berkenaan telah berjaya menjadi guru agama yang terkenal bila memasuki bulan Ramadhan pihak luar juga negara asing memohon untuk mendapatkan imam untuk solat tarawih.

Pihak Madrasah pernah menghantar pelajar untuk menjadi iman ke negara Afrika Selatan juga ada pelajar berjaya memasuki pusat pengajaran agama yang terkena termasuk di Indonesia bagi memperolehi pengetahuan mengenai al-Quran dan fardu ain lebih mendalam.

Yang Dipertua Madrasah Tahfiz Al-Quran Darussifa, Haji Suhaimi bin Hj. Othman mengatakan tanah di mana terdirinya Madrasah ini adalah tanah yang di wakafkan oleh seorang individu sejak tahun 1996.

Kini pihak madrasah juga telah di berikan seluas 6.1 ekar tanah lagi oleh individu berkenaan untuk tujuan mendirikan bangunan bagi tujuan pembelajaran al-Quran juga hadis yang akan memberikan peluang lebih ramai pelajar dapat pelajar di Madrasah berkenaan.

Pelajar yang belajar di situ terdiri dari mereka yang berlainan latar belakang keluarga dari seluruh negeri di Malaysia juga dari luar negara.

Individu-individu juga pihak syarikat-syarikat besar yang mahu menyumbang kepada madrasah amat di alu-alukan. Sumbangan boleh di salurkan terus kepada pihak Madrasah Al-Quran Darussifa Kg Seri Repah, Tampin, Negeri Sembilan.

Oleh Sapar Sutir saparsutir@yahoo.com

Sumber : http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/5644--madrasah-darussyifa-lahirkan-ramai-hafiz

20110927

N.Sembilan utama pemain import, pinggir anak tempatan


Skuad hoki Yayasan Negeri Sembilan mempunyai 11 pemain import dari India dan Pakistan. Apakah N.Sembilan meminggirkan kebolehan anak tempatan terutamanya anak Negeri Sembilan. Kenapa perlu sampai 11 pemain import, berapakah wang yang dihabiskan oleh Yayasan Negeri Sembilan (YNS) untuk mengambil 11 pemain import ini?

Lebih teruk lagi prestasi YNS dalam Liga Hoki Malaysia 2011 adalah amat-amat mengecewakan di mana setakat 27 September 2011 , YNS menduduki tempat 3 tercorot dalam Liga Premier.

Kekalahan yang paling memalukan ialah tewas kepada KLHC dengan keputusan KLHC menewaskan YNS 8 gol tanpa balas (SIFAR !).

Lebih-lebih memalukan lagi semua pemain KLHC ini adalah anak tempatan warganegara Malaysia yang mempunyai Mykad yang sah.

Apa komen Pengerusi YNS prestasi buruk YNS dan berbaloikah pelaburan YNS dengan 11 pemain import ini?

*********************
Skuad YNS Harapan Baru N.Sembilan
December 17, 2010

SEREMBAN, 17 Dis – Kemunculan semula skuad Yayasan Negeri Sembilan (YNS) dalam kancah liga hoki tempatan pasti menjanjikan persaingan yang rancak untuk disaksikan peminat setia hoki negara. Menteri Besar YAB Dato’ Seri Utama Hj Mohamad Hj Hasan berkata dalam majlis Pelancaran Pasukan YNS 2010/2011 di Kelana Resort, di sini hari ini.

Bagi memantapkan pasukan, pasukan YNS turut tidak ketinggalan menggunakan pemain asing dalam pasukan. Seramai 11 pemain import telah disenaraikan dalam pasukan di mana pemain-pemain tersebut merupakan pemain yang profesional dari India dan Pakistan.
http://n9kini.com/?p=17997

Semua keputusan yang dilaksanakan di Yayasan Negeri Sembilan adalah diputuskan oleh Lembaga Pemegang-Pemegang Amanah Yayasan Negeri Sembilan yang dipengerusikan oleh YAB. Dato' Menteri Besar Negeri Sembilan.
http://www.yns.gov.my/v6/index.php?option=com_content&view=article&id=72&Itemid=163

MHL Premier Division 2011
http://www.tnbmhl.com.my/

20110923

Isu bas awam belum selesai

Isu bas awam belum selesai
Sinar Harian 23 Sep 2011

SIMPANG DURIAN - Isu pengangkutan awam di daerah ini masih belum berkesudahan menyebabkan penduduk mahu kerajaan melakukan sesuatu dan bukan sekadar janji.

Penduduk di pekan Simpang Durian yang turut menghadapi masalah sama mahu penyelesaian isu pengangkutan awam dapat disegerakan, biarpun masalah itu sudah dibangkitkan beberapa kali sejak bertahun lalu.

Tinjauan Sinar Harian mendapati, kemudahan prasarana di pekan berkenaan seperti pondok bas berada dalam keadaan baik.

Namun, apa yang mendukacitakan, tiada perkhidmatan bas dan teksi yang boleh didapati di pekan berkenaan.

Penduduk, Nur Shira Mohd Daud, 21, berkata, perkhidmatan bas di kawasan itu mula mengalami masalah sejak bulan Jun tahun lalu.

Nur Shira yang tinggal di Kampung Bemban berkata, tahun lalu, dia bergantung kepada kemudahan bas untuk ke tempat kerja.

“Dulu saya tunggu bas dalam jam 10.30 pagi dan hanya mengambil masa 10 minit untuk ke tempat kerja.

“Sekarang susah untuk mendapatkan bas dan sejak kebelakangan ini semakin teruk kerana bas hanya lalu sekali dalam sehari dan kini tidak ada bas langsung di kawasan ini,”katanya kepada Sinar Harian.

Nur Shira berkata, keadaan turut menyukarkan adik iparnya yang menuntut di sekolah berasrama di Kuala Pilah untuk pulang bercuti.

Katanya, adik iparnya terpaksa menaiki teksi yang mengenakan caj diantara RM50 hingga RM60 berbanding tambang bas RM4.50 sahaja.

“Saya harap perkhidmatan bas dapat dikembalikan ke kawasan ini kerana ia menyukarkan khususnya pelajar sekolah dan warga emas yang tidak mempunyai kenderaan.

“Dahulu masa zaman sekolah, saya dan rakan-rakan sering menaiki bas ke Kuala Pilah untuk bersantai dan sebagainya.

“Perjalanan dari Simpang Durian hingga Kuala Pilah hanya mengambil masa satu jam. Kini penduduk terpaksa bergantung harap kepada khidmat teksi sapu.

“Teksi sapu lazimnya hanya menawarkan perkhidmatan dari pekan Simpang Durian hingga ke Felda Pasoh kerana penumpangnya dikatakan ramai,” katanya.

http://www.sinarharian.com.my/sh/mns/content/story9555819.asp

20110922

Majlis jamuan Hari Raya Dun Paroi

PTPTN loans: Policy unfair to top graduates

PTPTN loans: Policy unfair to top graduates
2011/09/22

I REPRESENT a batch of students who graduated with first-class honours degree in August 2009, with loans from the National Higher Education Fund Corporation (PTPTN).

It was a milestone in our lives that should call for jubilation and celebration. However, we were saddened by the announcement that students who graduated from last year onwards will have their PTPTN loans waived in recognition of their excellent achievement.

Prior to 2006, it was also PTPTN's policy to waive the loans of first-class honours graduates by converting them into scholarships. But this policy was discontinued in 2006.

As a result, first-class honours graduates between 2006 and 2009 have been left in the lurch. How can we hope to retain top local talents with such injustice? We tried to seek redress for this, but our efforts only resulted in more heartache and disappointment.

A politician we approached said the waiver was stopped from 2006 because universities were churning out mediocre first-class graduates "like nobody's business". What an affront to us and the universities.

Another politician said the government was short of funds. That is also difficult to accept.

T.C.U.
Batu Pahat, Johor
http://www.nst.com.my/nst/articles/19studd/Article/#ixzz1Ye9CW3Wn

Jamuan Raya dgn DSAI 27 Sep 2011 Port DicksonJAMUAN IDIL FITRI
Bersama Dato Seri Anwar Ibrahim
Selasa 27 Sept 2011
Jam 8 malam
Di Markas Pakatan Rakyat Kg Telok Pelanduk, Bt 12, Port Dickson
Semua dijemput hadir

Info dari http://telokkemang.blogspot.com/2011/09/jamuan-aidilfitri-demi-rakyat.html

20110921

Dapaf CF tanpa air, elektrik

JELEBU 19 Sept. 2011 - Rumah siap pahat berbunyi. Itu yang dapat digambarkan perihal 30 pemilik rumah di Taman Teja dekat sini yang memperoleh rumah baru namun kediaman mereka itu tidak mempunyai bekalan air dan elektrik.

Lebih menghairankan penduduk, kemudahan asas tersebut belum diperoleh sungguhpun perumahan di kawasan itu sudah memiliki sijil layak menduduki (CF).

Salah seorang pemilik rumah, Mohd. Nizam Ibrahim, 34, berkata, rumah teres dua tingkat berkenaan dibeli pada 2006 dan siap sepenuhnya hujung tahun lalu.

''Pada Mac tahun ini kami dimaklumkan kawasan perumahan ini sudah memiliki CF sebelum menerima kunci dari pihak pemaju Julai lalu.

''Bagaimanapun, harapan saya untuk menduduki kediaman baru ini belum tercapai kerana sehingga kini kawasan itu belum mempunyai bekalan air dan elektrik," katanya di sini hari ini.

Mohd. Ali Imran Idris, 31, pula memberitahu, dia sendiri telah menghubungi pihak pemaju untuk bertanya masalah itu tetapi jawapan yang diterimanya sangat mengecewakan.

Jelasnya, pihak pemaju berjanji bekalan air dan elektrik akan disalurkan tidak lama lagi tetapi selepas beberapa bulan menunggu masih tiada sebarang perubahan.

''Saya juga sudah mengajukan masalah ini kepada pihak Syarikat Air Negeri Sembilan (SAINS), Tenaga Nasional Berhad (TNB) dan pihak Majlis Daerah Jelebu (MDJ) tetapi masih tiada tindakan.

''Agak pelik juga bagaimana kediaman kami boleh mendapat CF daripada MDJ sedangkan kenyataannya ia belum layak untuk diduduki lagi kerana tiada kemudahan asas," ujarnya.

Sementara Norlaila Abdul Rahman, 31, pula berharap dapat menduduki rumah baru itu dengan segera kerana ketika ini dia sekeluarga tinggal di rumah sewa.

''Tidak lama gaji saya akan dipotong untuk membayar ansuran rumah dan ini sudah tentu membebankan saya dan penduduk yang lain kerana terpaksa membayar juga rumah yang di sewa," jelasnya.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0920&pub=Utusan_Malaysia&sec=Selatan&pg=ws_03.htm

Sambutan Hari Raya Pakatan Rakyat Negeri Sembilan di Jempol

SEREMBAN - Pakatan Rakyat Negeri Sembilan akan mengadakan sambutan Hari Raya pada hari Ahad 25 September ini bermula jam 8 malam di Muassassah Darul Syariff, Kampung Gajah Mati, Batu Kikir, Jempol.

Menurut Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan, Mohd Taufek Abdul Ghani ini lah julung kalinya sambutan Aidilfitri dianjurkan bersama PAS, KeADILan dan DAP.

" Ini menggambarkan keutuhan PR Negeri Sembilan dalam apa jua program dan aktiviti yang dianjurkan", kata Mohd Taufek.

Mohd Taufek berkata majlis akan dimulakan dengan jamuan Hari Raya dan seterusnya akan disambung dengan Ceramah Perdana.

Penceramah utama pada malam tersebut ialah Naib Presiden PAS, Dato' Mahfuz Omar; Setiausaha Agung KeADILan, Saifudin Nasution; Penasihat Seumur Hidup DAP, Dr Chen Man Hin; Pengerusi Majlis Pimpinan KeADILan Negeri Sembilan, Dato' Kamarul Baharin Abbas; Pengerusi DAP Negeri Sembilan, Loke Siew Fook dan Mohd Taufek sendiri.

Mohd Taufek menyeru semua kepimpinan dan ahli PR Negeri Sembilan di semua peringkat hadir untuk sama-sama memeriahkan sambutan Hari Raya dan mengeratkan lagi sillaturrahim yang sedia terjalin di kalangan pemimpin dan ahli PR.

20110920

Bersama Md Sabu 24 Sep 2011 di SerembanSAMBUTAN HARI RAYA
Tarikh : 24 Sep 2011, Sabtu
Masa : 9 mlm
Tempat : PASTI Wildan , sebelah Masjid Jamek Ampangan, Seremban
Bersama Tn Hj Mohamad Sabu
Semua dijemput hadir

Ceramah Perdana 24 Sep 2011 di LenggengCERAMAH PERDANA
Tarikh : 24 Sep 2011, Sabtu
Masa : 9 mlm
Tempat : Markas PAS MTD Lenggeng, Taman Ulu Beranang, N.Sembilan
Penceramah :
YB Dato Mohd Amar Nik Abdullah
Zulkefly Mohamad Hj Omar
YB Cha Kee Chin
Semua dijemput hadir

PTPTN: PAS gerakkan referandum rakyatBANGI, 20 Sept 2011 : PAS akan mengadakan pungutan suara sebagai referendum rakyat terhadap isu kelemahan pinjaman Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

Ianya akan diusahakan oleh Lajnah Pengguna PAS (LPP) melalui Jawatankuasa Isu PTPTN (JIP) yang baru diwujudkan dibawahnya yang dipengerusikan Timbalan Pengerusi LPP, Mohd Taufek Abdul Ghani.

Uniknya, pungutan suara tersebut akan dikumpulkan melalui laman sosial Facebook jawatankuasa itu di www.facebook.com/Jawatankuasa.Isu.PTPTN.JIP bermula Oktober ini.

"Kita mintak semua rakyat khusunya peminjam dan bakal peminjam menyertai kita di Facebook ini untuk memberi pandangan atau cadangan kepada kita," katanya pada sidang media di sini semalam.

Menurut Taufek, antara isu-isu serius PTPTN yang akan dibawa JIP termasuklah menuntut kos pentadbiran tiga peratus dari jumlah pinjaman ditukar kepada satu nilai tetap yang sama rata tanpa mengira jumlah yang dipinjam.

Selain itu JIP jua akan memperjuangkan agar tempoh bertenang enam bulan dipanjangkan sekurang-kurangnya satu tahun.

Ianya bagi memastikan peminjam mampu mendapatkan pekerjaan sebelum boleh dipaksa membuat pembayaran balik pinjaman.

Mereka juga akan menuntut agar pihak PTPTN mematuhi Akta Had Masa pinjaman iaitu enam tahun dan bukan 12 tahun seperti diamalkan sekarang.

"Maksudnya bulan ke enam kalau peminjam tak bayar, kena ambik tindakan.

"Kita bimbang kalau pihak PTPTN sengaja melewatkan tindakan contohnya bulan ke 11 semata-mata untuk keuntungan mereka," katanya.

Selain itu, tindakan menyenarai hitam peminjam juga didesak untuk dikaji semula.

Dalam isu penukaran pinjaman kepada skim Ujrah pula, mereka mahu syarat-syarat pertukaran dipermudahkan.

Menurutnya, syarat yang dikenakan sekarang ini sangat ketat, menyusahkan dan tidak menolong menyelesaikan masalah peminjam yang mempunyai tunggakan dan saman di mahkamah.

Turut serta pada sidang media itu Pengerusi LPP, Datuk Mahfuz Omar, Adun Bangi Dr. Shafie Abu Bakar dan Yang diPertua PAS Serdang Hj Shafie Ngah.

Menurut Mahfuz, adalah tidak wajar seseorang yang belum mendapat kerja sudah dibeban dengan hutang PTPTN.

"Sebab itu kita mahu melihat respon pengguna tentang akta ini sama ada mahu mendesak agar Akta PTPTN 1997 (Akta 566) dimansuhkan atau ada cadangan lain.

"Hasil referendum itu akan dibawa kepada kerajaan malah sampai kepada Yang DiPertuan Agong,"katanya.

http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/5485-ptptn-pas-gerakkan-referandum-rakyat

Rumah Terbuka PRN9 25 Sep 2011 di Jempol

RUMAH TERBUKA HARI RAYA
Hari : 25 September 2011 / Ahad
Tempat : Muassasah Darul Syarif, Batu Kikir, Jempol
Bersama :
YB Saifuddin Nasution Ismail
YB Dato Kamarul Baharin Abbas
YB Hj Mohamad Taufek Abd Ghani
YB Loke Siew Fook

Anjuran : Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat (MPPR) Negeri Sembilan

Sumber : http://pkrn9.blogspot.com

20110917

Dua jam tunggu bas nak ke Seremban, maju sungguh Jelebu


Pekan umpama sleeping town
Sinar Harian 17 Sep 2011

KUALA KLAWANG - Pekan Kuala Klawang boleh diumpamakan sebagai sleeping town khususnya pada hari cuti berikutan tiada sebarang daya tarikan yang terdapat pada pekan ini.

Tinjauan Sinar Harian mendapati pekan itu biasanya kelihatan ‘hidup’ pada hari biasa, namun sunyi semasa hari cuti.

Seorang pelajar, Nurul Hasinah Mohd Bakri, 18, berkata, remaja dan belia tidak gemar datang ke pekan berkenaan kerana disifatkan tidak menyeronokkan.

Menurutnya, remaja di sini lebih gemar ke bandar Seremban walaupun jauh.

“Di sini tidak seronok kerana tidak banyak kedai jualan, malah lazimnya apabila jam 8 malam semua kedai sudah tutup,” katanya.

Nurul Hasinah berkata, dahulu ada setiap tahun pekan berkenaan meriah dengan pertandingan futsal dan sebagainya. Tetapi sekarang, aktiviti seumpama itu sudah tidak dianjurkan lagi.

Sementara itu rakannya, Nurul Afifah Zamri, 18, berkata, pekan Kuala Klawang perlu mempunyai pusat membeli belah bagi menarik golongan muda.

“Semua daerah di negeri ini mempunyai sekurang-kurangnya sebuah pusat membeli belah. Tetapi keadaan berbeza di sini.

“Selain itu, masalah pengangkutan juga sedikit sebanyak merencatkan keinginan orang ramai untuk datang ke pekan ini,” katanya yang menuntut di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Melang, Kuala Pilah.

Nurul Afifah yang berasal Kampung Serting Tengah berkata, dia dan rakan-rakannya terpaksa menunggu hampir dua jam untuk mendapatkan bas ke Seremban. (Eloknya Menteri Besar Negeri Sembilan pergi kerja naik bas. Baru tahu betapa susahnya rakyat mendapatkan perkhidmatan bas di negeri ini. Cerita lanjut di http://pasns.blogspot.com/2010/04/perkhidmatan-bas-di-nsembilan-teruk.html )

Menurutnya, sekiranya ingin pulang bercuti dari kampus UiTM, dia terpaksa menaiki bas dari Kuala Pilah ke Seremban dan kemudian ke Jelebu yang mana perjalanannya memakan masa lama.

Katanya, bangunan kedai di pekan Kuala Klawang juga perlu diceriakan kerana ia nampak usang dan tiada daya penarik.

http://www.sinarharian.com.my/sh/mns/content/story9537578.asp

20110916

Cemas diterkam penyamun

Cemas diterkam penyamun
Sinar Harian 16 Sep 2011

REMBAU – Seorang warga emas tidak dapat melupakan detik cemas diterkam penyamun ketika nyenyak tidur dan bergelut selama beberapa minit dalam kejadian pecah rumah kira-kira jam 5 pagi, semalam.

Warga emas berkenaan, Kamariah Arifin, 80, dari Kampung Air Hitam, Chembong berkata, kejadian pecah masuk rumah itu merupakan kejadian kali ketiga berlaku sejak 2004 di mana majoritinya berlaku pada awal pagi.

Menurutnya, ketika kejadian, dia yang tinggal dan tidur sendirian terperanjat apabila diterkam penyamun.

“Saya sempat menjerit dan menendang-nendang penyamun sebelum mata dan mulut ditutup menggunakan tangan penyamun. Saya juga diarahkan untuk mendiamkan diri.

“Saya tidak tahu berapa orang penyamun yang ada di dalam rumah ketika itu tetapi percaya jumlahnya lebih daripada seorang,” katanya kepada Sinar Harian ketika ditemui di kediamannya, semalam.

Kamariah berkata, susulan pergelutan itu, bajunya turut terkoyak di bahu lengan kiri dan kanan serta di pipi kanan terdapat kesan calar dipercayai terkena kuku salah seorang penyamun.

“Ketika pergelutan, penyamun berjaya membawa lari seutas rantai emas yang telah terputus dua dan gelang emas yang keseluruhannya bernilai hampir RM10,000 serta satu telefon bimbit.

“Saya percaya penyamun berkenaan masuk ke kediamannya melalui tingkap di bahagian dapur dan terdapat kesan roboh di pagar rumahnya,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Rembau, Deputi Superintendan Mizan Md Dom mengesahkan ada menerima laporan berhubung kes berkenaan dan setakat ini masih belum ada sebarang tangkapan dibuat.

http://www.sinarharian.com.my/sh/mns/content/story9532840.asp

20110915

Kenderaan Menghalang Laluan dan Pemandangan Kakitangan Petronas Keluar Masuk Pejabat

Kenderaan Menghalang Laluan dan Pemandangan Kakitangan Petronas Keluar Masuk Pejabat
September 15th, 2011

Saya mewakili kakitangan Seremban Regional Office, Petronas Gas Bhd (PGB) di lokasi Km 11, Jalan Seremban-Tampin ingin membuat pengaduan tentang terdapat sebuah trailer panjang membawa muatan besar kini sedang berhenti di persimpangan masuk ke pejabat PGB semenjak dari pukul 8.00 pagi tadi hingga sekarang (15/9/11).

Keadaan ini boleh menyebabkan kemalangan kepada kenderaan kakitangan, syarikat dan juga orang ramai kerana menghalang pemandangan semasa keluar/masuk ke pejabat . Sila rujuk gambar yang di lampirkan.

Sebelum keadaann menjadi lebih buruk, saya bagi pihak syarikat memohon kerjasama penguatkuasa JPJ untuk mengambil tindakan segera. Saya ingin mencadangkan supaya pihak JPJ menjalankan rondaan di sepanjang laluan ini kerana tempat ini merupakan lokasi popular di kalangan pemandu lori, tanker dan trailer meletakkan kenderaan mereka.

Terima kasih di atas kerjasama pihak tuan.

By: jimeen

http://www.aduanrakyat.com.my/kenderaan-menghalang-laluan-dan-pemandangan-kakitangan-petronas-keluar-masuk-pejabat

20110914

Jamuan Raya DUN Johol 17 Sep 2011JAMUAN HARI RAYA DUN JOHOL
Tarikh : 17 Sep 2011, Sabtu
Masa : 8 mlm
Tempat : Dataran Ikhwan, Air Mawang, Johol, N.Sembilan
Bersama :
Mohd Sany Hamdan, Exco Pemuda PAS Pusat
Ustaz Norazman Mohamad, Ketua Penerangan PAS N9
Ustaz Khairil Anuar Wafa, Ketua Pemuda PAS N9
Mohd Nazree Yunos, Ketua AMK N(
- Serta Majlis Pelancaran Bilik Gerakan DUN Pemuda PAS -

Tazkirah Kemerdekaan

"Ulama dalam sorotan perjuangan Kemerdekaan"

oleh : Ust Mohd Fadli Ghani


Tarikh : 16 Sept. 2011 / 18 Syawal 1432
Tempat : Surau Taman Tasik Jaya (Fasa 1)
Masa : Selepas Maghrib

Semua di jemput hadir

Rakyat Didahulukan?Rakyat Didahulukan?


Aduan Rakyat Online, 13 Sep 2011


Salam satu Malaysia..Mengapa tajuk di atas saya pilih? kerana segelintir jabatan yang tidak benar-benar prihatin kepada rakyat maka laungan keramat “Rakyat didahulukan” itu menjadi bahan senda rakyat yang kecewa.

Negara telahpun mencapai kemerdekaan yang ke 54 tetapi masih terdapat kemudahan ASAS yang masih belum mencapai standard yang sepatutnya.

Saya mewakili anak Felda khasnya di Felda Palong merasa amat kecewa kerana telah berpuluh tahun masalah ketiadaan air setiap kali musim perayaan berlaku. Bukan sahaja Musim perayaan bahkan setiap kali musim percutian sering kali sahaja masalah yang sama berulang.

Setiap kali masalah durujuk kepada pihak berkenaan kami sering mendapat jawapan yang sangat mengecewakan.

Jika dahulu aduan kepada pihak berkenaan dijawab dengan masalah pengguna masih menggunakan paip lama dan tidak menepati standard tapi kini apa lagi? apakah kami perlu menukar paip sedia ada kepada paip yang bersaiz pembentung?

Kerana mereka inilah generasi kedua felda mula bosan dan sering terdengar keluhan yang rakyat memang didahulukan sekiranya terdapat kirisis2 sebegini.

Sia-sia sahaja usaha PM dan jentera Kerajaan bagi mengembalikan kepercayaan rakyat sekiranya masih terdapat jabatan-jabatan yang kurang efisien dalam menangani isu-isu penting seperti ini.

Saya amat berharap perkara ini diambil tindakan SEGERA.

Sekian Terim Kasih

By: zabrina kamarudin
http://www.aduanrakyat.com.my/rakyat-didahulukan

20110913

Form 5 text backs Mat Sabu, says PAS

Form 5 text backs Mat Sabu, says PAS
Zefry Dahalan September 13, 2011

Ramlah Adam is one of the authors of a book that apparently says Umno never demanded independence from British rule

SEREMBAN: PAS today quoted from a textbook currently used in Form Five to back its argument that Umno never fought for Malaysia’s independence from British rule.According to the book, Umno merely rejected the notion of a Malayan Union that the British proposed, said Negeri Sembilan PAS Commissioner Mohd Taufek Abdul Ghani.

The book was published by Dewan Bahasa dan Pustaka and its latest edition was printed last year.

One of its authors is Ramlah Adam, who has attacked PAS deputy president Mohamad Sabu for rejecting Umno’s claim that it struggled for independence and hailing the leftist Mat Indera as one of the true heroes of resistance against British rule.

The other three writers of the book are Shakila Parween Yacob, Abdul Hakim Samuri and Muslimin Fadzil.
“Page 103 of the book clearly states that in the formation of Tanah Melayu in 1948, Umno did not demand for independence,” Mohd Taufek said.

“Page 104 says that Umno merely rejected Malayan Union and did not demand independence from the British.

“These are very important facts of history and our claims are based on factual information.”

Mohd Taufek urged Umno leaders to get their facts right so that they would not confuse themselves.

Ramlah, in one of her attacks on Mohamad Sabu, was recently quoted by a Malay daily as saying that the PAS leader should read “authentic history” instead of depending on oral history. She said the former was based on facts and the latter on memory.

http://www.freemalaysiatoday.com/2011/09/13/form-5-text-backs-mat-sabu-says-pas/

Ceramah PR Rembau 28 Sep 2011CERAMAH PAKATAN RAKYAT REMBAU
Tarikh : 28 Sep 2011, Rabu
Masa : 9 mlm
Tempat : Bt 3, Pedas Hilir, Rembau, N.Sembilan (berhampiran Tol Pedas)
Penceramah :
Mazlan Aliman
YB Hj Taufek
Chegubard
Dr Rosli Yaakop
Ustaz Norazman Mohamad

20110912

Dato Tuan Ibrahim 14 Sep 2011 di Kuala PilahJAMUAN IDIL FITRI MTD SERI MENANTI
Tarikh : 14 Sep 2011, Rabu
Masa : 8.30 mlm
Tempat : Dataran Mujahidah, Bt 16, Kg Terachi, Jln Seremban-K.Pilah ( sebelah SK Terachi)
Bersama :
Dato Tuan Ibrahim Tuan Man
YB Tn Hj Mohamad Taufek

20110909

Pembinaan bangunan PAS MTD Klawang, Jelebu

Kepada mereka yang ingin bersama merealisasikan pembinaan bangunan PAS MTD Klawang di Jelebu, Negeri Sembilan sila ke pautan berikut http://pasns.blogspot.com/2011/09/pembinaan-bangunan-pas-mtd-klawang.html

Ceramah Ir Nizar 15 Sep 2011 Johol, N.Sembilan
CERAMAH UMUM
Tarikh : 15 Sept 2011 (Khamis)
Masa : 9 mlm
Tempat : Lot 1456, Kg Kabong (Jln Inas-Senaling) Johol, N.Sembilan
Penceramah
1. YB Dato Seri Nizar Jamaluddin, Ahli Parlimen Bukit Gantang
2. Dr Rosli Yaakob, Timbalan Pesuruhjaya PAS N.Sembilan

Sumber : http://lobai-kampung.blogspot.com/2011/09/jemputan-ceramah-umum-bersama-dato-seri.html

Double inspection: Lorry owners cry foul

Double inspection: Lorry owners cry foul
September 9, 2011

A new ruling by the RTD has got lorry owners fuming, saying that it is an unecessary financial burden.

SENAWANG: Lorry owners are crying foul over the new Road Transport Department (RTD) ruling that requires them to go for different Puspakom tests, calling it an additional financial burden.


This issue was brought up by Senawang state assemblyman P Gunasekaran (DAP) and Paroi state assemblyman Mohd Taufek Abdul Ghani (PAS) after receiving numerous complaints from lorry drivers in their respective constituencies.

According to them, one and three tonne lorries with aluminium or steel floor covering in the cargo area must undergo a Puspakom inspection costing RM50.

A meat seller, who wished to be known only as Raju, said there was already the mandatory six months inspection which cost RM55.

“Now they (RTD and Puspakom) want us to do another inspection.

“The reason we installed the aluminium or steel floor covering was that we carry ‘wet food’ like mutton, beef, chicken and fish. The original floor is wood,” he said.

‘Separate inspection unnecessary’

Another lorry owner explained that the modification had nothing to do with the engine and therefore a separate inspection was unecessary.

“By installing the aluminium layer, we not only protect our lorries but also ensure that the meat is clean… it’s also easier for us to wash the lorry and maintain hygiene.

“We already spent a large sum of money to install the aluminium cover and now we have to fork out extra for this inspection,” he said.

Meanwhile, Taufek questioned the rationale in having two different inspections when it could be done together during the regular six-month inspection.

Both Taufek and Gunasekaran met the Seremban Puspakom manager who informed them that the ruling was made by RTD.

The state assemblymen also promised to inform Pakatan Rakyat MPs of the problem so that it could be raised in Parliament.

http://www.freemalaysiatoday.com/2011/09/09/double-inspection-lorry-owners-cry-foul/

20110908

Pasangan buta terus menantiPasangan buta terus menanti
Sinar Harian 8 Sep 2011

REMBAU – Sepasang suami isteri warga emas yang juga mengalami masalah penglihatan iaitu buta sejak kecil kini bagaikan menanti ‘bulan jatuh ke riba’ apabila status permohonan rumah di bawah Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) masih belum diketahui sejak setahun lalu.

Pasangan berkenaan, Md Zin Ismail, 71, dan Sabidah Nasir, 72, dari Kampung Senama/Tanjung Kling tidak pernah berhenti berharap agar maklum balas status permohonan itu akan berakhir dengan perkhabaran gembira.

Md Zin berkata, walaupun tinggal di kediaman berkenaan sejak berpuluh tahun dahulu, mereka suami isteri yang kini sudah semakin tua menginginkan kediaman yang lebih selamat dan tidak bertangga.

“Dalam usia yang sudah mencapai lebih 70 tahun ini, kami memerlukan rumah yang tidak bertangga kerana kami mengalami masalah penglihatan sejak kecil

“Malah, kediaman yang diduduki ini juga semakin uzur dan kami sedar bahaya berada di mana-mana, walaupun tidak mampu melihatnya dengan mata kami sendiri,” katanya kepada Sinar Harian di kediamannya.

Sementara itu, Md Zin berkata, bagaimanapun dia berasa amat lega apabila kehidupannya dan isteri kini terbela dan rasa tidak terpinggir dari menerima bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) setiap bulan.

Katanya, jika dahulu dia bertungkus-lumus menyara kehidupan keluarga termasuk empat anak bermula dengan kemahiran menganyam bakul rotan dan kemudiannya selama 12 tahun menjadi penjaga pasir.

“Jika diikutkan, segalanya mencukupi bagi saya untuk menyara kehidupan kami berdua. Tambahan, anak-anak juga tidak lupa menghulurkan bantuan. Bagaimanapun, kami tidak mempunyai modal untuk mendirikan rumah sendiri yang lebih selesa dan lebih mesra untuk orang kelainan upaya (OKU).” katanya.

http://www.sinarharian.com.my/sh/mns/content/story9505342.asp

Kemasukan Pelajar PASTI 2012 dan Kelas MengajiPendaftaran Pelajar PASTI Al Ain untuk Tahun 2012 kini dibuka
Lokasi: No:377, Jalan Miel 5/S1, Taman Pedas Perdana , Rembau
Maklumat lanjut hubungi Wani 013-3851202 , Hakki 013-3840022

KELAS MENGAJI AL-QURAN

Untuk anak-anak pra sekolah, sekolah rendah dan sekolah menengah turut ditawarkan.

Masa : 4 ptg - 5 ptg (sesi 1) , 5.30 petang - 6.30petang (sesi 2)
Hari : Isnin - Jumaat

Tempat: Pasti Al Ain, Taman Pedas Perdana
Yuran bulanan: RM20

Sila hubungi 017-2903386 , 017-6270234 , 013-9798108

Info lanjut di http://pasti-al-ain.blogspot.com/2011/02/kelas-pengajian-al-quran.html

20110907

Bantuan untuk asnaf, bukan menara 15 tingkatSEREMBAN, 7 Sept 2011 : Di tengah-tengah masyarakat membincangkan peranan institusi zakat dalam membantu umat Islam yang memerlukan bantuan untuk hidup, tindakan Majlis Agama Islam Negeri Sembilan (Mains) mahu membina menara 15 tingkat sudah tentu mendapat bantahan.

PAS Negeri Sembilan akan menggerakkan jenteranya untuk membantah tindakan Majlis Agama Islam Negeri Sembilan (Mainn) yang bercadang untuk membina menara 15 tingkat kerana ia bukan keperluan umat Islam sekarang.

"Umat Islam di negeri ini sekarang memerlukan bantuan Mains untuk membebaskan golongan asnaf penerima zakat dan bukannya menara yang tinggi," kata Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan, Taufek Abdul Ghani kepada Harakahdaily.

Setiausaha Majlis Agama Islam Negeri Sembilan (MAINS), Kamal Amran Kamarudin mengumumkan Mains akan membina sebuah menara 15 tingkat yang akan dikenali sebagai sebagai Kompleks Mains bertujuan akan memusatkan pengurusan berkaitan hal ehwal agama Islam di Negeri Sembilan di bawah satu bumbung.

Bagi Taufek, golongan asnaf (orang yang layak menerima zakat) sangat memerlukan bantuan dari Mains untuk menerukan kehidupan mereka.

Menurut Taufek, beliau pernah membawa isu ini di DUN Negeri Sembilan namun Menteri Besar menjelaskan, wang yang akan digunakan bukan wang zakat tetapi wang keuntungan dari projek yang dibuat oleh Mains.

Menurut Taufek, Mains mempunyai tiga sumber pendapatan iaitu zakat, sumber am dan wakaf.

Namun walaupun tidak digunakan wang zakat untuk membina menara itu, beliau masih bertegas Mains tidak perlu membina menara itu buat masa sekarang.

"Saya akui, Mains memerlukan bangunan untuk menyatukan aktivitinya yang bersepah-sepah namun tidaklah sampai membina menara tertinggi di Seremban," kata Tafufek.

"Apa salahnya, Mains membantu golongan asnaf ini dengan memberikan bantuan modal untuk berniaga kecil-kecilan, misalnya menjual goreng pisang, menjual buah atau menjual burger misalnya daripada berfikir untuk membina menara 15 tingkat.

"Tambahan lagi ketika umat Islam berbincang soal ada antara mereka terpaksa menerima bantuan dari pihak lain termasuk gereja untuk hidup, apa rasionalnya Mains mahu membina menara," kata Taufek kepada Harakahdaily.

Beliau mengganggap, buat masa ini tidak ada keperluan untuk Mains membina menara itu kerana di Negeri Sembilan sekarang ini kerana kegiatan hartanah di ini belum sampai ke peringkat keperluan untuk projek seumpama itu.

Ekoran itu, beliau akan membawa perkara ini ke mesyuarat Pakatan Rakyat bagi membincangkan tindakan bersama.

"Di samping itu, saya akan meminta pihak Lajnah IT kita membina prasarana termasuk Facebook untuk menjelaskan isu ini," kata beliau lagi.

Tidak wajar

Sementara itu, Badrul Hisham Shahrin atau chegu Bard dalam satu kenyataannya berkata, Parti Keadilan Rakyat Cabang Rembau pada satu peringkat bersetuju dengan pembinaan menara 15 tingkat yang akan bukan saja memberikan imej positif kepada institusi pengurusan Agama Islam di negeri ini tetapi secara umumnya akan menjadi kebanggaan negeri ini secara amnya.

"Namun sedikit kegusaran muncul apabila memikirkan benarkah Mains memerlukan pembinaan menara ini sekarang ? Adakah ia merupakan satu 'perlaburan' bijak Mains pada ketika ini?" kata beliau dalam satu kenyataan.

Kegusaran ini sudah tentu tak boleh dielakkan apabila melihat pelaburan Mains sebelum ini mengakibatkan kerugian dan tidak begitu berjaya seperti Bazaar Mains Seremban.

Kompleks Bazaar Mains mula beroperasi pada tahun 2005. Ianya terletak di tengah-tengah bandar Seremban iaitu di Jalan Dato Abdul Rahman.

Kompleks Bazaar Mains ini adalah merupakan bangunan dua tingkat terdiri dari 52 lot kedai yang menempatkan 31 lot kedai di tingkat atas dan 21 lot kedai di tingkat bawah.

Projek Baazar Mains yang ingin mengangkat idea Pekan Rabu (Alor Setar) ini menelan belanja besar tetapi sehingga kini pulangan tidak berbaloi.

Malah peniaga yang berniaga di situ juga mengeluh kerana tumpuan orang ramai yang tidak memberansangkan ke kompleks tersebut.

Sehinggalah ada blogger di negeri ini mengenengahkan keluhan peniaga di kompleks itu baru ada sedikit perhatian.

Malah blog http://bazaarmains.blogspot.com/ / telah diwujudkan secara sukarela oleh seorang blogger tempatan untuk mempromosikan kompleks tersebut setelah kesian melihat keadaan peniagaan di kompleks tersebut.

Parti Keadilan Rakyat Rembau, kata Cikgu Bard, mengesa satu kajian secara menyeluruh harus dilakukan sebelum meneruskan niat membina menara 15 tingkat ini.

Malah pembiayaan dan perbelanjaan projek ini juga harus diumumkan untuk memastikan ketelusan dalam projek ini, katanya.


http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/5273--bantuan-untuk-asnaf-bukan-menara-15-tingkat

Pendapat umum keperluan Menara MAINS

Sepertimana yang sedia maklum Majlis Agama Islam Negeri Sembilan (Mains) akan membina sebuah menara setinggi 15 tingkat dengan kos dianggarkan berjumlah RM50 juta di bandar Seremban. Sila berikan pendapat anda samada pembinaan Menara MAINS ini merupakan satu keperluan yang mendesak dan perlu diutamakan.

Sila buat undian anda di bahagian kanan atas blog ini serta berikan komen anda di ruangan komen artikel ini.MAINS BINA MENARA 15 TINGKAT DENGAN KOS RM50 JUTA
6 September 2011

“Kerja-kerja tanah dan meroboh bangunan sedia ada kini sedang dilaksanakan. Menara ini akan mula dibina pada hujung tahun ini dan mengikut rancangan, ia dijangka siap pada tahun 2013,” katanya.
http://www.bernama.com.my/bernama/v5/bm/newsgeneral.php?id=611737

MENARA MAINS JADI MERCU TANDA
Sinar Harian 28 Ogos 2011

CHUAH - Negeri Sembilan bakal memiliki menara Majlis Agama Islam Negeri Sembilan (Mains) yang akan menjadi mercu tanda di negeri ini.

Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, menara ini akan dibina setinggi 12 tingkat dan tiga tingkat pada bahagian podium menara tersebut.
http://www.sinarharian.com.my/sh/mns/content/story9472939.asp

Kenderaan Unit Amal N.Sembilan

Unit Amal N.Sembilan kini mempunyai sebuah kereta Kancil sumbangan dari individu untuk kegiatan aktiviti Unit Amal N.Sembilan di mana sebelum ini pergerakan Unit Amal NS terdapat kekangan kenderaan. Kenderaan ini masih dalam keadaan baik.

Bagaimanapun sumbangan adalah diharapkan dari kita semua untuk menyenggara kenderaan ini serta memperbanyakkan lagi aktiviti Unit Amal yang sekarang ini terhad akibat kekangan kewangan.

Kepada mereka yang ingin mentransformasikan Unit Amal N.Sembilan ini bolehlah menghulurkan sumbangan kepada Pengarah Jabatan Amal N.Sembilan iaitu Sdr Izamri melalui akaun CIMB 05020693061526 serta menghubungi beliau di 013-3906540.

Kepada sesiapa yang memerlukan perkhidmatan pendawaian elektrik di rumah atau pejabat serta kejuruteraan awam boleh juga menghubungi Sdr Izamri.

Adakah pejabat Jabatan Mufti N.Sembilan akan diroboh?

Majlis Agama Islam Negeri Sembilan (MAINS) akan membina menara setinggi 15 tingkat dengan kos RM50 juta. Persoalannya, apa akan jadi kepada tanah dan bangunan Jabatan Mufti, Baitulmal, Jabatan Hal Ehwal Agama Islam, Pusat Zakat dan anak syarikat MAINS serta mungkin juga Bazaar MAINS yang sedia ada. Adakah bangunan sedia ada milik MAINS, akan dijual, akan dikekalkan sebagai bangunan warisan sejarah atau akan dirobohkan? Sudah pasti ramai pihak berminat terhadap bangunan lama tersebut.MAINS BINA MENARA 15 TINGKAT DENGAN KOS RM50 JUTA
6 September 2011

SEREMBAN - Majlis Agama Islam Negeri Sembilan (Mains) akan membina sebuah menara setinggi 15 tingkat dengan kos dianggarkan berjumlah RM50 juta di kawasan seluas 0.77 hektar di Jalan Taman Bunga di sini.

Setiausaha Mains, Kamal Amran Kamarudin berkata menara tersebut yang akan dinamakan sebagai Kompleks Mains akan memusatkan pengurusan berkaitan hal ehwal agama Islam di Negeri Sembilan di bawah satu bumbung.

“Kompleks Mains ini akan menempatkan pejabat Baitulmal Negeri Sembilan, Pusat Zakat Negeri Sembilan, Mains Holding dan anak syarikat milik Mains, Jabatan Mufti Negeri Sembilan dan sebahagian daripada Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sembilan.

“Manakala Bank Islam akan menjadi penyewa utama menara ini,” katanya kepada Bernama Selasa.

Beliau berkata 13 tingkat menara berkenaan adalah untuk blok pejabat manakala satu tingkat untuk parkir dan satu tingkat lagi sebagai podium.

Kamal Amran berkata selain dataran untuk mengadakan pelbagai acara, antara kemudahan lain yang terdapat ialah kemudahan tempat makan dan gerai membeli-belah.

“Kerja-kerja tanah dan meroboh bangunan sedia ada kini sedang dilaksanakan. Menara ini akan mula dibina pada hujung tahun ini dan mengikut rancangan, ia dijangka siap pada tahun 2013,” katanya.

Beliau berkata pembiayaan menara tersebut datang dari dana sumber am iaitu hasil dari pelaburan saham, projek kuari dan ladang milik Mains.

“Ini bermakna, menara ini dibiayai sebahagiannya daripada pinjaman bank dan sebahagian lagi dari dana sumber am Mains,” katanya. – BERNAMA

http://www.bernama.com.my/bernama/v5/bm/newsgeneral.php?id=611737