20101130

Jualan Amal Kami Prihatin 25 Dis 2010 Senawang

JUALAN AMAL KAMI PRIHATIN
Tarikh : 25 Disember 2010
Hari : Sabtu
Masa : 8 pagi – 10 malam
Tempat : Kawasan letak kereta, premis perniagaan Taman Matahari Height, Senawang

Objektif : Membantu Pelajar dari Keluarga Miskin Bandar kembali ke Sekolah tahun 2011

Anjuran : Yayasan Amal Malaysia Cawangan Negeri Sembilan http://yam-ns.blogspot.com dengan kerjasama AJK Surau Taman Matahari Height

Menyedari saban hari semakin ramai pelajar dari golongan miskin bandar menghadapi kesukaran menempuh tahun baru persekolahan Yayasan Amal Malaysia Cawangan Negeri Sembilan akan mengadakan Jualan Amal Kami Prihatin untuk membantu pelajar-pelajar dari kumpulan ini dalam meringankan beban ibu bapa serta penjaga mereka.

Justeru itu orang ramai yang ingin membantu menjayakan jualan amal ini boleh membantu dengan cara berikut :

1. Membeli Kupon Jualan Amal untuk membeli barangan terpakai yang dijual semasa Jualan Amal.

2. Membeli Kupon Jualan Amal dan diberikan kepada keluarga yang memerlukan untuk mereka tukar dengan barangan terpakai yang dijual semasa Jualan Amal.

3. Memberi sumbangan kewangan.

4. Memberi sumbangan barangan terpakai yang masih dalam keadaan baik untuk Jualan Amal seperti buku novel, majalah, komik, barangan elektrik, beg sekolah, komputer, permainan dan sebagainya. (Sumbangan pakaian terpakai ditangguhkan untuk masa ini kerana pihak penganjur masih mempunyai banyak stok pakaian terpakai).

Kupon JUALAN AMAL KAMI PRIHATIN ialah RM 10 untuk satu Kupon

Barangan yang dijual semasa Jualan Amal ini adalah diantara RM0.50 hingga RM100, bergantung kepada jenis barangan.

Untuk sebarang pertanyaan, maklumat, pembelian kupon dan sumbangan bolehlah menghubungi AJK Yayasan Amal Malaysia Cawangan Negeri Sembilan yang berikut :

En Sufian 013-3589328 xupmxutm@yahoo.com
Pn Norwani 013-3851202 halwan9@yahoo.com
En Hakki 013-3840022 alhaqqy@yahoo.com
En Rozmal 012-2267406 rozmal@yahoo.com
En Nazri Esa 013-3098775

Third party, Menteri tidak rasai kesusahan rakyat

KUALA LUMPUR, 29 Nov 2010 : Ahli Parlimen Kubang Kerian, Salahuddin Ayub menyifatkan jawapan Timbalan Menteri Kewangan, Senator Datuk Donald Lim Siang Chai berhubung tindakan kerajaan terhadap syarikat insurans yang enggan memberikan perlindungan 'third party' kepada kenderaan bermotor berusia sepuluh ke atas sebagai indah khabar dari rupa.

Salahuddin sewaktu mengemukakan soalan tambahan dalam sesi soal jawab lisan di Dewan rakyat hari ini berkata, timbalan menteri tidak merasai sendiri kesusahan rakyat bawahan yang tidak boleh mendapatkan perlindungan pihak ketiga kerana kenderaan yang dimiliki didakwa tidak selamat.

"Jawapan timbalan menteri tadi indah khabar dari rupa. Saya tak tahulah sama ada Yang Berhormat seringkali turun padang dan berada di pejabat pengangkutan jalan untuk merasai keperitan rakyat untuk mendapatkan insurans daripada kelas ini.

"Berdasarkan kepada fakta yang diberikan kepada saya, sehingga Ogos 2010, jumlah kenderaan di Malaysia berjumlah lebih 19,820,442 buah dan yang berusia lebih sepuluh tahun adalah 5,110,326 buah yang menyumbang kepada 25.78 peratus," kata beliau.

Salahuddin juga berkata, alasan pihak insurans yang mendakwa kenderaan sepuluh tahun ke atas tidak selamat untuk berada di jalan raya adalah tidak munasabah kerana kenderaan-kenderaan ini diselia Puspakom terlebih dahulu.

"Tadi Yang Berhormat menyatakan syarikat ini agak keberatan untuk memberikan perlindungan kerana isu keselamatan kenderaan ini. Saya tidak yakin dengan jawapan tersebut kerana kita ada Puspakom. Setiap kenderaan ini dibawa ke Puspakom kemudian bila ada kelulusan dari puspakom mereka layak untuk mendapatkan perlindungan insurans dan cukai jalan.

"Jadi apa alasanya syarikat insuarans ini yang begitu keberatan dan menyusahkan rakyat," katanya yang juga Pengerusi Gerakan Bela Rakyat (Bela) di bawah PAS untuk membantu pemilik kenderaan ini.

Beliau juga berharap kerajaan menyediakan satu mekanisme terbaik bagi menyelesaikan isu ini.

"5 juta jumlah kenderaan ini yang menangung risiko ini jadi saya mengharapkan ada satu mekanisme terbaik untuk kerajaan menyelesaikan isu ini yang mana rakyat di kampung khususnya di luar bandar amat sukar mendapatkan insurans pihak ketiga disebabkan oleh syariakt insurans takut rugi," katanya.

Beliau dalam soalan asalnya meminta Menteri Kewangan menyatakan tindakan yang diambil terhadap syarikat insurans yang enggan memberikan perlindungan "third party" kepada kenderaan bermotor berusia 10 tahun ke atas.

Beliau juga mahu kementerian menyatakan sejauh manakah langkah yang diambil oleh kerajaan untuk menyelesaikan masalah tersebut.

Donald dalam jawapannya memberitahu selaras dengan rangka kerja modal berasaskan risiko tgahap penganggungan risiko oleh penanggung insurans berganung kepada modal serta kapasiti kewangan masing-masing.

"Oleh kerana pengalaman tuntutan perlindungan Kematian dan Kecederaan Pihak Ketiga yang senakin meruncing serta kemampuan kewangan yang terhad, penanggung insuransdan pengendali takaful semakin berhati-hati menawarkan mendapat akses kepada perlindungan insurans motor pada harga yang berpatutan,” katanya.

http://www.harakahdaily.net/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=29618:third-party-menteri-tidak-rasai-kesusahan-rakyat&catid=1:utama&Itemid=50

20101129

Kejohanan Futsal 25 Dis 2010 di Nilai, N.Sembilan

KEJOHANAN FUTSAL PIALA KETUA PEMUDA 2010
Sabtu 25 Disember 2010
8.30 pagi - 2.30 ptg
Di Gelanggang Futsal Nilai, N.Sembilan

Yuran penyertaan RM80

Tarikh tutup penyertaan 20 Dis 2010

Maklumat lanjut hubungi :
Khalid 013-2657932
Zul 016-2097990
Husain 019-3329691

Dapatkan Borang Penyertaan, Syarat Pertandingan dan Senarai Hadiah Kejohanan pada pautan berikut http://pasns.blogspot.com/2010/11/kejohanan-futsal-25-dis-2010-di-nilai.html

MAX Camp 19 ke 21 dis 2010 d Talang, K.Pilah

KEM MOTIVASI ANAK EXCELLENT – MAX CAMP 2010
Tarikh : 19 - 21 Dis 2010
Hari : Ahad - Selasa
Tempat : Kem D’Kok, Kg Talang, Kuala Pilah, N.Sembilan

Terbuka untuk lelaki dan perempuan berumut 13 hingga 17 tahun

Yuran penyertaan : RM 240 seorang , RM 120 jika daftar sebelum 5 Dis 2010

3 Capaian Utama Program :
Excellent Taqwa : Beri Tahu
Excellent Future : Cetuskan Mahu
Excellent Amal : Pastikan Mampu

Aktiviti Menarik :
Flying Fox
Ceramah Interaktif Teknik V.A.K.
Qiamullail
Berkayak
Workshop/Bengkal

Pakej :
Makan minum (6 kali makan sehari)
Kit peserta, alat tulis, bahan-bahan modul
Sijil, tempat penginapan chalet/dorm
Outdoor games (Berkayak, Jungle Tracking)

Hubungi :
Pejabat : 06-6797048 , 013-6807592
Tampin & Rembau : Ust Fahri 013-6588240
Seremban, Rasah, Port Dickson : Ust Mohamad 017-3994432
Jelebu, Kuala Pilah, Jempol : Ust Said Jamalludin 019-2377240

Anjuran : Sekutu Dinamik Perundingan Pembangunan Pelajar N.Sembilan Enterprise (SDPPNS Enterprise)

Dapatkan Poster Program dan Peta Kem D’Kok pada pautan berikut http://masjidsenawang.blogspot.com/2010/11/max-camp-19-ke-21-dis-2010-d-talang.html

20101125

Solat Hajat Cegah Pecah Rumah 1 Dis 2010 Senawang

MAJLIS BACAAN YASIN DAN SOLAT HAJAT
Mohon keselamatan dari kes pecah rumah, jenayah, wabak denggi/penyakit dan gejala sosial/maksiat
Tarikh : 1 Disember 2010, Rabu
Masa : 7 malam
Tempat : Surau Taman Alamanda, Senawang

Muslimin dan muslimat semua dijemput hadir

Bumbung jejantas Ampangan bocor


RAZALI Husin menunjukkan bumbung jejantas yang rosak dan tidak diselenggara pihak berkuasa tempatan di Ampangan, Seremban, semalam.
--------------------------

Utusan Malaysia 25 Nov 2010

SEREMBAN 24 Nov. – Kebanyakan penduduk di Taman Ampangan kecewa kerana jejantas berhampiran Sekolah Rendah Kebangsaan Ampangan di sini tidak diselenggara dengan baik.

Mereka kesal kerana masalah bumbung jejantas bocor, anak tangga jejantas reput dan membahayakan pengguna serta longkang berhampiran tersumbat tidak ditangani segera.

Ini kerana masalah itu menjejaskan keselesaan dan keselamatan penduduk yang sering menggunakan kemudahan berkenaan.

Selain itu, jejantas tersebut juga didakwa menjadi lokasi tumpuan remaja untuk melampiaskan nafsu mereka.

Malah penduduk turut mendakwa, kemudahan yang disediakan oleh kerajaan sejak 16 tahun lalu itu turut disalahgunakan apabila dijadikan sebagai lokasi melepak.

Seorang penduduk, Razali Husin, 68, berkata, dia terlalu kecewa dengan perkembangan tersebut, lebih-lebih lagi apabila membabitkan golongan remaja bawah umur.

“Mereka telah menyalahgunakan kemudahan yang disediakan ini. Kerajaan dirikan jejantas ini untuk orang melintas, bukannya tempat untuk melakukan maksiat.

“Biasanya, mereka akan naik secara berpasangan lebih kurang lepas pukul 11 malam dan pada waktu ini, keadaan jalan di sini sudah sunyi dan agak gelap, maka mereka bebas untuk melakukan apa sahaja di atas jejantas ini,” katanya ketika di temui Utusan Malaysia di sini, hari ini.

Jelasnya lagi, apa yang lebih menyedihkan, perkara ini telah berlanjutan sejak sekian lama walaupun pihak penguat kuasa telah mengambil tindakan menyerbu lokasi terbabit.

“Mereka ini macam tidak makan saman dan tidak takut. Ini kerana saya sendiri pernah naik ke atas jejantas ini untuk menasihati mereka, namun tidak dihiraukan,” kata pesara kerajaan itu.

Seorang lagi penduduk, Azian Pinot, 33, berkata, pada waktu malam pula kumpulan remaja bermasalah sering berkumpul di bawah tiang jejantas berkenaan.

“Kehadiran mereka menyebabkan orang ramai takut untuk menggunakan jejantas ini terutamanya pada waktu malam atau awal pagi,” ujarnya.

Dalam pada itu, Azian turut memberitahu, selain masalah tersebut, beberapa penjaja haram turut menjadikan kawasan di bawah jejantas untuk berniaga.

“Mereka menjual makanan ringan kepada murid semasa musim persekolahan dan membuang sampah sesuka hati ke dalam longkang berhampiran.

“Secara tidak langsung ia membuatkan longkang ini tersumbat dan air membuak keluar apabila hujan. Saya harap pihak berkuasa dapat menangani perkara ini,” tegasnya.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=1125&pub=Utusan_Malaysia&sec=Selatan&pg=ws_05.htm

20101124

Jualan Amal Roti Canai Unit Amal N.Sembilan

JUALAN AMAL ROTI CANAI DAN TEH TARIK
Tarikh : 12 Dis 2010 (Ahad)
Masa : 8 pagi - 11 pagi
Tempat : Taman Matahari Height, Senawang
Kupon : RM5 sahaja

Objektif :
- Untuk menampung pelbagai aktiviti pembangunan remaja dan kemasyarakatan Unit Amal Negeri Sembilan
- Memberi pendedahan kepada golongan remaja dan belia dalam aktiviti kemasyarakatan terutama di musim cuti sekolah

Hubungi :
Nazri 013-3098775 , Timbalan Pengarah 2 Unit Amal N.Sembilan
Izamri 013-2124086 , Pengarah Unit Amal N.Sembilan

Sumbangan juga boleh disalurkan melalui akaun CIMB 05020693061526

Layari Blog Unit Amal N.Sembilan di http://unitamaln9.blogspot.com

Solat Hajat elak Surau di Melaka kena Roboh

Majlis Solat Hajat Perdana dan Bacaan Yaasin
Menghalang Perobohan Surau di Bukit Katil, Melaka
Tarikh : 25 Nov 2010 (Khamis)Masa : 6.50 ptg
Tempat : Perkarangan Pasti Jaya Insan, Bukit Katil, Melaka

Semua muslimin dan muslimat dijemput hadir

Maklumat lanjut di http://mutaligat.blogspot.com/2010/11/solat-hajat-perdana-mohon-allah.html

Sesiapa yang tidak dapat hadir, dicadangkan melakukan Solat Hajat di seluruh dunia pada waktu tersebut untuk mengelekkan perobohan surau di Melaka ini, samada secara individu atau berjemaah.

Ceramah YB Dr Mujahid 27 Nov 2010 Seremban


CERAMAH UMUM
Tarikh : 27 Nov 2010 (Sabtu)
Masa : 9 malam
Tempat : PASTI Wildan, Taman Setia Jaya, Ampangan, Seremban (sebelah Masjid Jamek Ampangan, Jln Seremban-Jelebu)
Penceramah :
YB Dr Mujahid Yusuf Rawa, Ahli Parlimen Parit Buntar
HJ MK Ibrahim, YDP PAS Seremban
Cik Kumutha a/p Raman, Ketua Wanita DHPP

Semua dijemput hadir

Sumber : http://czackpy.blogspot.com/2010/11/ceramah-umum-pas-kawasan-seremban.html

Tawaran Pembangunan 1Stop Centre Library di Seremban

Orang ramai dijemput untuk menjayakan pembinaan Perpustakaan atau Pusat Sumber Sehenti (1 Stop Centre Library) di Maahad Tahfiz As-Sa’idiyyah dan Sekolah Rendah Islam As-Sa’idiyyah di Seremban.

Mereka yang ingin menghulurkan sumbangan bolehlah menghubungi :
Pn Malilah binti Hassan 012-2259181
Pn Rosminah binti Ismail 016-2342827
En Hasri bin Wazir 012-3364065

Atau disalurkan melalui
Nama : TABUNG PEMBINAAN PUSAT PERPUSTAKAAN AS-SA’IDIYYAH
Nama Bank : Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB)
Cawangan : Seremban
No Akaun : 05012 0100 74425

Sumber : http://srias-saidiyyah.blogspot.com/2010/11/dana-1-library-pusat-sumber-sekolah.html

Maahad Tahfiz As-Sa’idiyyah www.saidiyyah.com
Tel/Faks : 06-6771232 mtasns@yahoo.com , mtas@saidiyyah.com

Sekolah Rendah Islam As-Sa’idiyyah www.srias-saidiyyah.edu.my
Tel : 06-677 1197 Faks : 06-679 8661 , sriasns@yahoo.com.my

Alamat : Taman Rashidah Utama, Jalan Paroi-Senawang, 70450 Seremban, N.Sembilan

20101122

JOM NGAJI Cuti Hujung Tahun 2010 di PASTI Senawang

Pendaftaran Masih Lagi dibuka

PROGRAM MARI MENGAJI
Tempat : PASTI Amal, No. 984, Jalan Teratai 14, Taman Marida, Senawang
Tarikh : 22 Nov - 17 Dis 2010
Masa : 9 pg - 12 tgh (Isnin - Jumaat)
Peserta : Lelaki atau perempuan umur 6 ke 14 tahun

Program ini akan dibahagikan kepada Tiga Kelas iaitu:
Kelas 1 - Tahap Asas (Iqra 1,2,3)
Kelas 2 - Tahap Pertengahan (Bacaan Al-Quran)
Kelas 3 - Tahap Lanjutan (Bacaan Al-Quran, Tajwid & Tarannum)

Peserta dikehendaki membawa sendiri: Kitab Iqra (1,2,3) bagi tahap asas dan
Al-Quran bagi tahap pertengahan dan lanjutan.

Yuran cuma RM 45 ( RM 40 jika lebih seorang dari satu keluarga )
Setiap kelas terhad kepada 20 orang peserta sahaja

Makan dan minuman tidak disediakan
Pelajar perlu bawa rehal sendiri
Pengangkutan tidak disediakan

OBJEKTIF PROGRAM
- Menyemai dan menyuburkan cintakan Al-Quran kepada anak-anak
- Mengisi aktiviti bermanfaat untuk anak-anak sepanjang cuti sekolah

Untuk pertanyaan dan pendaftaran hubungi :
Hj. Faisol Abdul - 019-3440826 (Taman Guru), Nazri Zainal - 019-9103431 (Taman Tasik Jaya), Sufian - 013-3589328 (Taman Jasmin), Hamizi - 012-2832458 (Taman Seremban Jaya), Rozmal – 012-2267406 (Taman Alamanda)

Borang pendaftaran di http://pasti-n9.blogspot.com/2010/11/jom-ngaji-cuti-hujung-tahun-2010-di.html

Ibadah Korban DUN Paroi meriah, lancar, ceria

Dari Blog Rembau Hari Ini

Alhamdulillah Ibadah Korban 1431 H pada tahun 2010 ini berjalan lancar anjuran Pusat Khidmat DUN Paroi. Sebanyak 7 ekor lembu telah berjaya diagih-agihkan hasil sumbangan peribadi dan orang ramai. Tumpuan agihan korban ialah di kawasan yang memerlukan sekitar DUN Paroi iaitu beberapa kawasan rumah pangsa dan projek perumahan rakyat sekitar Senawang dan Seremban di dalam DUN Paroi.

ADUN Paroi YB Tn Hj Mohamad Taufek telah meluangkan masa di beberapa lokasi dan masjid sekitar DUN Paroi yang mengadakan ibadah korban tersebut pada 20 Nov 2010.

Gambar-gambar sekitar program Korban DUN Paroi 1431 H di http://rembau-hari-ini.blogspot.com/2010/11/ibadah-korban-dun-paroi-meriah-lancar.html20101116

Perkhemahan AMAL 17 ke 19 Dis 2010 Rembau

PERKHEMAHAN DAN MOTIVASI AMAL 2010
Tarikh : 17 – 19 Dis 2010 (Jumaat-Ahad)
Tempat : Sungai Talan, Kg Bintongan, Rembau, N.Sembilan

Penyertaan terbuka kepada muslimin berumur 9 ke 55 tahun
Yuran RM30 seorang

Anjuran : Yayasan Amal Malaysia Cawangan N.Sembilan

AKTIVITI MENARIK
Kem Solat dan Ibadah
Teori dan praktikal roti canai
Riadah dan Silat Amal
Amal Race
Teori dan praktikal nasi lemak kukus
Malam kesenian
Kembara malam
Penerokaan dan pendakian alam
Teori dan praktikal lemang
Masakan survival
Bengkel Roket Air

Maklumat lanjut hubungi :
Nazri 013-3098775
Izamri 013-2124086
Hamizi 012-2832458

Borang penyertaan pada pautan berikut http://yam-ns.blogspot.com/2010/11/perkhemahan-amal-17-ke-19-dis-2010.html

Barangan yang perlu peserta bawa :
- Pakaian solat dan sukan
- Lampu picit
- Kelengkapan tidur
- Khemah jika ada

Barangan yang disediakan :
- Fail
- Hamper dan hadiah pertandingan
- Bahan membuat roti canai, nasi lemak kukus, lemang dan roket air
- Sijil penyertaan

Sebarang sumbangan kewangan, hamper dan hadiah untuk menjayakan program ini amat dialu-alukan.

Sumbangan boleh disalurkan ke akaun CIMB 05020693061526

Jualan Amal Roti Canai Unit Amal N9 12 Dis 2010

JUALAN AMAL ROTI CANAI DAN TEH TARIK
Tarikh : 12 Dis 2010 (Ahad)
Masa : 8 pg – 11 pg
Tempat : Taman Matahari Height, Senawang
Kupon : RM5 sahaja

Objektif : Untuk menampung pelbagai aktiviti pembangunan remaja dan kemasyarakatan Unit Amal Kawasan Rembau, N.Sembilan

Hubungi :
Nazri 013-3098775
Izamri 013-2124086

Sumbangan juga boleh disalurkan melalui akaun CIMB 05020693061526

Dari Abu Hurairah r.a. katanya : Sabda Rasulullah SAW : Setiap sendi ditubuh badan manusia menjadi sedekah untuknya pada setiap hari matahari terbit. Kamu melakukan keadilan di antara dua orang (yang berselisih faham) adalah sedekah. Kamu membantu orang menaiki kenderaan atau kamu mengangkat barang-barang untuknya ke dalam kenderaan adalah sedekah, perkataan yang baik adalah sedekah. Setiap langkah kamu berjalan untuk menunaikan solat adalah sedekah dan kamu membuang perkara-perkara yang menyakiti di jalan adalah sedekah.
(Riwayat Bukhari dan Muslim)

Layari laman blog Unit Amal Negeri Sembilan di http://unitamaln9.blogspot.com

20101115

Makan Malam MTD Lenggeng 18 Dis 2010

MAJLIS MAKAN MALAM
Kutipan Dana Pilihanraya MTD Lenggeng.
Tarikh : 18 Disember 2010 (Sabtu)
Masa : 7.00pm – 12.00pm
Tempat : Markas MTD Lenggeng, Ulu Beranang, N.Sembilan
Kupon : RM20

Maklumat lanjut di http://mtdlenggeng.blogspot.com/2010/11/majlis-makan-malam-kutipan-dana_14.html

Unit Amal Negeri Sembilan diam diam ubi berisi

Nampaknya Unit Amal Negeri Sembilan ini diam-diam ubi berisi juga. Banyak juga aktiviti Unit Amal Negeri Sembilan yang kita terlepas pandang. Tahniah kepada semua AJK dan ahli Unit Amal Negeri Sembilan.

Layari laman Blog Unit Amal Negeri Sembilan di http://unitamaln9.blogspot.com

Ceramah PR 20 Nov 2010 Tampin

CERAMAH PAKATAN RAKYAT
Tarikh : 20 Nov 2010 , Sabtu
Masa : 8.45 mlm
Tempat : Markas PAS Cawangan Tampin Bandar, N.Sembilan (rumah Abu Sufian)
Penceramah :
Ust Misbahul Munir Masduki, SU PAS Perak
YB Veerappan, ADUN Repah, Tampin
Lim Swee, Pengerusi DHPP Melaka

20101111

Program Berkhatan Kuala Pilah 25 Nov 2010

PROGRAM BERKHATAN BERAMAI-RAMAI
Tarikh : 25 November 2010 (Khamis)
Tempat : PASTI Az Zaki, Melang, Kuala Pilah
Sunat biasa : RM 100.00, Sunatron : RM 120.00
Doa selamat dan kenduri disediakan.

Sila hubungi :
Mahmuda Aliman 0197613686 (Kuala Pilah/Pasti)
Karim Shahimi 0176019792 (Sri Menanti)
Lina Jali 0192135059 (Senaling)
Hj Saharudin 0136769492 (Bandar Pilah)
Norhayatimah 0136790459 (Juasseh/Pasti)
Rosli Mohamad 0196241581 (Johol)

KORBAN PERDANA
Tarikh : 20 November 2010 (Sabtu)
Tempat : Johol
1 bahagian RM 350.00

CERAMAH UMUM
Bersama Ust Taib Azamudin - YB Baling, Kedah
Tarikh : 11 November 2010 (Khamis)
Masa : 9.00 malam
Tempat :Kepis Baru, Johol

Maklumat lanjut di Blog Muslimat PAS Kuala Pilah http://muslimatpaskualapilah.blogspot.com

20101110

Kelantan taja 100 pasangan kahwin

http://4.bp.blogspot.com/_S0RxRnE5fGU/TNajiD70leI/AAAAAAAARFA/HPX1lApbXV8/s1600/100+pengantin.jpg


KOTA BHARU, 9 Nov: Kelantan sekali lagi mencetus idea baru apabila menaja 100 pasangan yang akan melangsungkan perkahwinan sempena program Kahwin Perdana 2010, 25 Disember ini.

Program itu akan diadakan di Dewan Besar Pusat Tarbiyah Islamiah Kelantan (Putik).

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kesihatan, Wan Ubaidah Omar berkata, kerajaan negeri memperuntukkan sebanyak RM100,000 bagi membantu belia-beliawanis kurang berkemampuan mendirikan rumahtangga.

”Selain itu kerajaan memperuntukkan sebanyak RM100,000 lagi untuk majlis kenduri selepas majlis akad nikah diadakan,” katanya pada persidangan media di sini hari ini.

Wan Ubaidah berkata, program itu diharap dapat memberi kesedaran kepada masyarakat tentang kebaikan dan ganjaran bagi mempercepatkan perkahwinan.

Oleh itu beliau berharap program Kahwin Perdana akan menjadi dorongan kepada muda-mudi yang ingin berkahwin tetapi kurang berkemampuan.

Mereka yang berminat boleh hubungi Urusetia Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kesihatan di talian 09 7476568 atau 013-9846913 atau 013 – 6946911 dan tarikh tutup 15 November ini.

20101108

Kisah Benar Misi Bantu GAZA 13 Nov 2010 Seremban

CERAMAH PERDANA
Tajuk : Perkongsian Pengalaman Misi Bantuan Gaza
Tarikh: 13 November 2010 (Sabtu)
Masa : 7.30 mlm selepas Maghrib
Tempat: Masjid Panchor Jaya, Paroi, Seremban
Penceramah: Dato' Dr. Musa Mohd Nordin dan Hj. Norazmi Talib

SEMUA DIJEMPUT HADIR

Anjuran : Aqsa Syarif N.Sembilan, Pertubuhan IKRAM Seremban dengan kerjasama Masjid Panchor Jaya

Maklumat lanjut e-mel ke cengal58@yahoo.com

Biodata Penceramah:
Dato' Dr. Musa Mohd Nordin. Pakar Perunding Pediatrik dan Neonatalogi. Bekas Presiden Federation of Islamic Medical Associations (FIMA) dan salah seorang ahli lembaga pengarah Muslim Professionals Forum (MPF). Menyertai misi bantuan kemanusiaan "Global Lifeline to Gaza" anjuran Viva Palestina Malaysia. Berasal dari Seremban, Negeri Sembilan.

Hj. Norazmi b. Talib merupakan aktivis Aqsa Syarif Daerah Sepang, Selangor. Bekas kakitangan Universiti Putra Malaysia. Seorang Perunding Pertanian. Ahli Jawatankuasa Teknikal Yayasan Pembangunan Islam Malaysia (YAPIEM). Menyertai misi bantuan kemanusiaan "Global Lifeline to Gaza" anjuran Viva Palestina Malaysia. Berasal dari , Negeri Sembilan.

20101105

Forum Perdana 6 Nov 2010 Dataran Senawang

FORUM PERDANA
Ke Mana Tujuan Kita ?
Tarikh : 6 Nov 2010 (Sabtu)
Masa : 8.30 mlm
Tempat : Dataran Senawang
Ahli Panel :
Prof Dr Syarifah Hayati Syed Ismail , Univ Malaya
Ust Norazamir Alias , Timbalan Mufti N.Sembilan
Ust Hanafiah Malek ,
Ust Muhammad Fitri b Abdullah , PERKIM

Semua Dijemput Hadir

20101104

Makan Malam AMAL PASTI N9 22 Nov 2010

MAJLIS MAKAN MALAM AMAL
dan Hari Kecemerlangan PASTI N.Sembilan 2010
Tarikh : 22 Nov 2010 (ISNIN)
Masa : 7.45 mlm
Tempat : Seremban

Kupon hanya RM40 seorang

Bersama Tetamu :
Cikgu Azrin , Ketua Pengarah PASTI Malaysia
Zulkefly Omar , Penasihat PASTI N.Sembilan
YB Hj Taufej , ADUN Paroi
Us Khairil Anuar Wafa , Penaung PASTI N.Sembilan
Saadiah Abu Bakar , Pengerusi Majlis Guru PASTI Malaysia

ATURCARA MENARIK
- Slot bersama tahanan Israel kapal Mavi Marmara iaitu Tn Hj Jamulidin Elias
- Forum Perdana Daei Cilik Pelajar PASTI
- Persembahan Nasyid Johan Mahrajan PASTI 2010

DAPATKAN KUPON SEGERA
Hubungi wakil berikut :
Pejabat/Pengarah 012-9184136
Seremban 017-2232503
Rembau 013-3692019
Rasah 013-2304321
Telok Kemang 019-2779145
Kuala Pilah 019-6177972
Jempol 013-3395538
Tampin 019-2179027
Jelebu 019-6311076

Dapatkan Poster MAJLIS MAKAN MALAM AMAL PASTI N9 2010 pada pautan berikut http://pasti-n9.blogspot.com/2010/11/makan-malam-amal-pasti-n9-22-nov-2010.html

20101103

ADUN Lenggeng Diarahkan Bela Diri

Rabu November 3, 2010
ADUN Lenggeng Diarahkan Bela Diri Atas Dakwaan Rasuah
Oleh SARBAN SINGH

SEREMBAN: Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Lenggeng, Mustafa Salim hari ini diarahkan membela diri atas tiga dakwaan mendapatkan dan menerima rasuah.

Pesuruhjaya Kehakiman Mahkamah Tinggi, Ahmad Nasfy Yasin berkata pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie terhadap ADUN penggal pertama itu.

April lalu, Mahkamah Sesyen di sini telah membebaskan Mustafa, 51, daripada tuduhan tersebut bagaimanapun pihak pendakwaan merayu terhadap keputusan berkenaan.

Beliau dituduh menerima rasuah sebagai dorongan untuk mengeluarkan surat sokongan kepada seorang kontraktor M. Manimaran, 37, bagi mendapatkan permit menjual pasir.

Sebelum ini, hakim Mahkamah Sesyen, Amran Jantan memutuskan pihak pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie terhadap tertuduh.

http://www.mstar.com.my/berita/mahkamah/cerita.asp?file=/2010/11/3/mstar_mahkamah/20101103104842&sec=mstar_mahkamah

Updated: Wednesday November 3, 2010 MYT 10:41:21 AM
Lenggeng assemblyman ordered to defend corruption charges
By SARBAN SINGH

SEREMBAN: Lenggeng assemblyman Mustafa Salim has been ordered to enter his defence over three charges of soliciting and accepting bribes.

High Court judicial commissioner Ahmad Nasfy Yasin said Wednesday the prosecution had establishd a prima facie case against the first-term assemblyman.

Mustafa, 51, was acquitted of the charges by the Sessions Court here in April but the prosecution appealed the verdict.

He had been accused of receiving the bribes as an inducement to issue a supporting letter for contractor M. Manimaran, 37, to obtain a permit to sell sand.

Session Court judge Amran Jantan had then ruled that the prosecution failed to establish a prima facie case against the accused.

http://www.thestar.com.my/news/story.asp?file=/2010/11/3/nation/20101103104255&sec=nation

Program Cinta Remaja 22 Nov ke 24 Dis 2010 di Seremban

PROGRAM REMAJA CINTA ISLAM
Tarikh : 22 Nov - 24 Dis 2010
Masa : 8 pg – 12 tgh
Tempat : Pengajian At-Tibyan , Seremban Selatan
Peserta : Remaja 12 - 17 tahun
Yuran : RM 150

Hubungi 0192570813 atau e-mel ufo_ips@yahoo.com

Pengajian Tahfiz, Fardu Ain dan Bahasa Arab sempena Cuti Sekolah

JOM NGAJI Cuti Hujung Tahun 2010 di PASTI Senawang

PROGRAM MARI MENGAJI
Tempat : PASTI Amal, No. 984, Jalan Teratai 14, Taman Marida, Senawang
Tarikh : 22 Nov - 17 Dis 2010
Masa : 9 pg - 12 tgh (Isnin - Jumaat)
Peserta : Lelaki atau perempuan umur 6 ke 14 tahun

Program ini akan dibahagikan kepada Tiga Kelas iaitu:
Kelas 1 - Tahap Asas (Iqra 1,2,3)
Kelas 2 - Tahap Pertengahan (Bacaan Al-Quran)
Kelas 3 - Tahap Lanjutan (Bacaan Al-Quran, Tajwid & Tarannum)

Peserta dikehendaki membawa sendiri: Kitab Iqra (1,2,3) bagi tahap asas dan
Al-Quran bagi tahap pertengahan dan lanjutan.

Yuran cuma RM 40
Setiap kelas terhad kepada 20 orang peserta sahaja

Makan dan minuman tidak disediakan
Pelajar perlu bawa rehal sendiri
Pengangkutan tidak disediakan

OBJEKTIF PROGRAM
- Menyemai dan menyuburkan cintakan Al-Quran kepada anak-anak
- Mengisi aktiviti bermanfaat untuk anak-anak sepanjang cuti sekolah

Untuk pertanyaan dan pendaftaran hubungi :
Hj. Faisol Abdul - 019-3440826 (Taman Guru), Nazri Zainal - 019-9103431 (Taman Tasik Jaya), Sufian - 013-3589328 (Taman Jasmin), Hamizi - 012-2832458 (Taman Seremban Jaya), Rozmal – 012-2267406 (Taman Alamanda)

Anjuran : PASTI Amal dengan kerjasama PAS Cawangan Senawang

Borang Pendaftaran pada pautan berikut http://pasti-n9.blogspot.com/2010/11/jom-ngaji-cuti-hujung-tahun-2010-di.html

20101101

PAS N.Sembilan mengalas tugas di Galas.


1. Markas Besar PAS N.45 Galas Terletak di bandar Gua Musang


2. PAS N.S dan PAS Pasir Puteh menganjurkan tayangan Perdana perlawanan akhir bola sepak antara Kelantan dan N.Sembilan di UPU Kg. Batu Papan, Gua Musang3. Tidak ketinggalan para petugas menyaksikannya.4. Hampir 30 orang Pemuda Kg. Batu Papan memberi sokongan kepada Pasukan Kelantan.


5. Hj. Ghazali menyampaikan Cenderahati kepada Tuan rumah Pak cik Had dan ucapan terima kasih kepada seluruh keluarga beliau.


6. Hadiah cabutan bertuah kepada Pemuda Kg. Batu Papan


7. Sdr Hassan Tamby memberi ucapan tahniah kepada wakil Pemuda Kg. Batu Papan.


8. Jamuan makan daging kambing salai dan ayam panggang disediakan kepada hadirin.9. Diantara Petugas PAS Kaswasan dari seluruh N.Sembilan hadir bagi membantu jentera PRK N.45
10. Kerja-kerja gotong royong Petugas PAS NS bersama penduduk mengecat Surau Kg. Batu Papan


11. Taklimat PRK kepada Petugas PAS N.Sembilan


12. Muslimat PAS N.Sembilan sedang berkempen, edar risalah dan ziarah bertemu dengan pengundi-pengundi UPU Kg. Batu Papan. Walaupun UPU Kg. Batu Papan kubu kuat UMNO, PRK yang lalu PAS menang di UPU ini dengan sokongan pengundi-pengundi muda.13. Kg. Batu Papan berlatar belakang gua batu kapur.